Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ
Σε μια εποχή όπως η τωρινή, που μείζονος σημασίας πλανητικά, περιφερειακά, εθνικής εμβέλειας και κοινωνικά προβλήματα μονοπωλούν τη σκέψη όλων, η ενασχόληση με τα «μικρά» μοιάζει περιττή πολυτέλεια. Ωστόσο, είναι στις λεγόμενες λεπτομέρειες που κρίνονται πολλά.
Σε ένα από τα κυρίαρχα κέντρα λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης εξελίξεων, στη Βουλή με τον νομοθετικό και ελεγκτικό της ρόλο, οι λεπτομέρειες μοιάζουν διαχρονικά να μένουν σε ένα περιβάλλον –τελικώς, βολικής για τους πάντες– ασάφειας, ενώ οι κανόνες προσφέρονται για επιλεκτική ερμηνεία και περίπου προαιρετική εφαρμογή.
Ενα ενδεικτικό παράδειγμα, με αφορμή το θέμα που κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση εδώ και μήνες, δηλαδή τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Αφορά τη χρήση της τηλεφωνικής συσκευής στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας ή των επιτροπών.
Κάποτε, απαγορευόταν ρητώς η χρήση των τηλεφωνικών συσκευών, ενώ υπήρχε και μηχανισμός («κόφτης») αποκλεισμού της πρόσβασης σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Στους καιρούς των «έξυπνων τηλεφώνων», ωστόσο, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι κάτι που μπορεί να διευκολύνει το έργο των βουλευτών, και συνεπώς η απαγόρευση χρήσης των συσκευών όσο διαρκούν οι συνεδριάσεις αμφισβητείται ευλόγως. Η συχνή εικόνα, όμως, προσώπων είτε στα υπουργικά έδρανα είτε στα βουλευτικά να μιλούν στο τηλέφωνο ή να είναι προσηλωμένα για ώρα στις οθόνες των κινητών, επιδεικνύοντας αδιαφορία για όσα λέγονται εκείνη την ώρα από τους ομιλητές, είναι απαράδεκτη και προσβλητική. Εξίσου προσβλητική για τον θεσμό είναι και η λήψη φωτογραφιών την ώρα των συνεδριάσεων και η ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε πραγματικό χρόνο.
Το όλο ζήτημα μοιάζει να σοβαρεύει επικίνδυνα δε, όταν δημιουργείται η αίσθηση πως μπορεί η κατοχή συσκευών κινητής τηλεφωνίας σε συνεδριάσεις απόρρητου χαρακτήρα να συνδέονται με «διαρροές» των όσων λέγονται σε αυτές τις συνεδριάσεις, επίσης σε πραγματικό χρόνο.
Υπάρχουν, ασφαλώς, και άλλα πολλά στρεβλά και ομιχλώδη στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, που είτε με συμβολικό είτε με πρακτικό τρόπο κάνουν σχεδόν καθημερινά αισθητή την ύπαρξή τους και ενισχύουν την αίσθηση πως οι λειτουργοί του ναού της Δημοκρατίας πρέπει να διανύσουν πολύ δρόμο για να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων: να αποδείξουν πως...
έχουν ειλικρινή βούληση να διαχειριστούν τα «μικρά» και, συνεπώς, να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη πως διαθέτουν την ικανότητα για αποτελεσματική αντιμετώπιση των «μεγάλων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου