"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΛΙΘΙΟΙ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Οι μετανιωμένοι Βρετανοί

Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Διάβασα πως το 57% των Βρετανών έχει μετανιώσει για το Brexit. Μάλιστα, ζητούν επανάληψη του δημοψηφίσματος. 

Θα έλεγα πως είναι αργά για δάκρυα.  

Τώρα πληρώνουν τις συνέπειες της δικής τους επιλογής, καθώς και την ανευθυνότητα του μοιραίου Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος την ιστορική αμφιθυμία των Συντηρητικών για την Ευρωπαϊκή Ενωση τη μετέτρεψε σε εθνική κρίση.

Είναι, δε, κανόνας πως πολυσύνθετα προβλήματα δεν μπορούν να απαντηθούν με ένα «ναι» ή με ένα «όχι». Εχουμε κι εμείς πικρή πείρα από το καλοκαίρι του 2015. Τότε, παρά την ηθελημένη ασάφεια του ερωτήματος, ήταν κοινή πεποίθηση πως η διακύβευση αφορούσε την ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας. Και αν το 61,3% ψήφισε όπως ψήφισε, ο τότε πρωθυπουργός είχε τον κυνισμό ή τον ρεαλισμό ή την ωριμότητα –διαλέγετε ό,τι θέλετε– να αλλάξει μέσα σε λίγες ημέρες αυτήν την ψήφο.

Στη Βρετανία, μετά το δημοψήφισμα, πρότειναν στην πολιτική ηγεσία να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αλ. Τσίπρα.  

Μεταξύ μας, αν το έκαναν, σήμερα όλα θα ήταν μια χαρά. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Γιατί δεν είναι λύση να ξανακάνουμε δημοψήφισμα επειδή οι συνέπειες της αρχικής μας απόφασης αποδείχθηκαν τραγικές. Και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, όποιος θέλει, όποτε θέλει να μπαίνει και να βγαίνει.

Βλέποντας την περιπέτεια του Βrexit, αναρωτήθηκα τι θα ψήφιζαν οι Ελληνες αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1977 ή το 1978 έθετε στην κρίση τους την απόφασή του να ενταχθεί η πατρίδα μας στην ΕΟΚ.

Κάτι μου λέει πως, με δεδομένο το κλίμα της εποχής των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης, πολύ δύσκολα το «ναι στην ένταξη» θα πλειοψηφούσε. Γι’ αυτό πολύ σοφά έπραξε τότε και αρκέστηκε αυτή η στρατηγική του πρόταση να εγκριθεί μόνον από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γιατί ενίοτε ο λαός λαμβάνει αποφάσεις που σε βάθος χρόνου αποδεικνύονται λανθασμένες.

Η Βρετανία μετά το Brexit βρίσκεται σε...

 

 μια πολιτική περιδίνηση.  

Το κόμμα των Συντηρητικών δικαίως καταβάλλει το τίμημα της καταστροφικής επιλογής του δημοψηφίσματος και των συνεπειών του.  

Αγνόησε η ηγεσία του πως η αυτοκρατορική, αλαζονική ματιά προϋποθέτει και την ύπαρξη αυτοκρατορίας, η οποία όμως έχει πεθάνει προ πολλού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: