"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΣΥΡΙΖΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Τι συνέβη και άλλαξε θέση ο Αλ. Τσίπρας;


Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

 Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στη Σία Κοσιώνη κατέστησε σαφές πως δεν τον ενδιαφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση αν δεν είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές με την απλή αναλογική. Θεωρεί πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο στερείται ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης. Αυτή τη θέση την πρωτοεμφάνισε στη ΔΕΘ και η πρόσφατη επανάληψή της φανερώνει πως αποτελεί πλέον μια σταθερή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.  

Να υπενθυμίσω πως μέχρι τη ΔΕΘ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διακινούσαν στις τηλεοράσεις και στο Διαδίκτυο το σενάριο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25 με την ανοχή του ΚΚΕ, ενώ η Νέα Δημοκρατία θα είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Αυτή ήταν η περίφημη «προοδευτική» κυβέρνηση.

Τι συνέβη και άλλαξε θέση ο Αλ. Τσίπρας; 

Υπάρχουν δύο εκδοχές:

1. Εκανε την ανάγκη φιλοτιμία. Διαπίστωσε πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμπράξει και τα άλλα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τον μαγικό αριθμό 151. Συνεπώς, αυτό το σενάριο δεν περπατά. Ο Αλ. Τσίπρας το εγκαταλείπει, εξωραΐζοντας συγχρόνως αυτήν τη μεταστροφή με όρους ηθικοπολιτικής.

2. Οντως αντιλήφθηκε πως µια τέτοια κυβέρνηση θα ήταν εκ των προτέρων πολιτικά και ηθικά απαξιωμένη, αναποτελεσματική, εξαρτώμενη, λόγω των οριακών συνθηκών, από τις ιδιοτροπίες και τις απαιτήσεις του κάθε βουλευτή. Συνεπώς η «προοδευτική» κυβέρνηση μόνο ζημία θα έκανε στα κόμματα που θα συμμετείχαν. Και όσο μεγαλύτερο το κόμμα, τόσο πιο μεγάλη και η ζημία.

Αυτή η νέα θέση του Αλ. Τσίπρα, ανεξαρτήτως των κινήτρων του, προδίδει μια ωριμότητα, κάτι στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα. Μια απόδειξη της ειλικρινούς μεταστροφής του θα ήταν αν αποδεχόταν την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου της light ενισχυμένης αναλογικής, ώστε να αποφευχθούν οι εθνικά επιζήμιες εκλογές με την απλή αναλογική. O νικητής κάνει κυβέρνηση με ισχυρή αυτοδυναμία μια κι έξω.  

Είναι αφελής όποιος πιστεύει πως...

 

 –αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές με την απλή αναλογική– θα καθίσει να συζητήσει τις απαιτήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη.  

Θα προχωρήσει στις δεύτερες εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία. Ο Τσίπρας δεν είναι προσκοπάκι.



Δεν υπάρχουν σχόλια: