«Εδώ τα νομικά λέμε ότι είναι περίπλοκα…». Η φράση εισαγγελέα σε δίκη που είχε διεξαχθεί με κατηγορουμένους για αδικήματα στον κυβερνοχώρο δεν ήταν ένας αστεϊσμός απλώς για να ελαφρύνει το κλίμα. Αποτύπωνε, ίσως και ασυναίσθητα, την άγνοια της έδρας σε όσα είχαν ήδη εκθέσει νωρίτερα μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης.
Για αρκετά λεπτά, ένας εξ αυτών προσπαθούσε να εξηγήσει στους δικαστές τι είναι το «mining», η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, καθώς και πώς λειτουργεί ένα «σκουλήκι» (μια υποκατηγορία των κακόβουλων λογισμικών είναι και τα αποκαλούμενα «worms»). Τον παρακολουθούσα από το ακροατήριο να κάνει κατά κάποιον τρόπο μάθημα στην έδρα. Ηταν φανερό ότι όσο απλοϊκά κι αν προσπαθούσε να τα παρουσιάσει, οι δικαστές δυσκολεύονταν να ακολουθήσουν την πορεία της σκέψης του. Δεν ήταν μόνον οι άγνωστοι τεχνικοί όροι που τους ξένιζαν. Ως θεατής στη δίκη, αποκόμιζες την εντύπωση πως πιθανότατα δεν είχαν ασχοληθεί ξανά με συναφή ζητήματα.
Με ποια επάρκεια γνώσης θα μπορούσαν να κρίνουν μια τόσο εξειδικευμένη υπόθεση;
Τι θα γινόταν αν αδικούσαν τους κατηγορουμένους διότι είχαν καταλάβει κάτι λάθος;
«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αργή και μη ορθή απονομή της Δικαιοσύνης διασπά την κοινωνική συνοχή, κάνει τον πολίτη να μην έχει εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου και τελικά στην ίδια τη Δημοκρατία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος, σε ημερίδα που διοργάνωσε η «Κίνηση Επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης». Γνωστοποίησε μάλιστα ότι θα δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο της Δικαιοσύνης για τη συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνον η βραδυκίνητη λειτουργία του συστήματος, ότι πολλές υποθέσεις λιμνάζουν για χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσουν. Τα δικαστήρια αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, και συχνά προβλήματα διερμηνείας (ακόμη και σε περιπτώσεις που οι κατηγορούμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μόνο στα αγγλικά, ο διερμηνέας μπορεί να είναι δυσεύρετος), αλλά και εξειδίκευσης.
Στον σημερινό διασυνδεδεμένο τεχνολογικά κόσμο, δεν γίνεται να μη γνωρίζουν ή να μην είναι σε θέση να κατανοήσουν τι είναι το Cloud ή πώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στο περιεχόμενο ενός κινητού ακόμη κι αν δεν έχει τη συσκευή στα χέρια του.
Το κυβερνοέγκλημα αλλά και υποθέσεις που δεν είναι αμιγώς τεχνολογικές θα απασχολούν όλο και πιο συχνά τις δικαστικές αίθουσες. Ισως πέρα από το θέμα των αργών ρυθμών της Δικαιοσύνης πρέπει να μας απασχολήσει και...
το ζήτημα της επαρκούς κατάρτισης των δικαστικών.
Ενα επιμορφωτικό σεμινάριο ίσως βοηθούσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου