"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Το ανέκδοτο του ελληνικού κράτους

 Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Παλιά κυκλοφορούσε για διά-φορες ομάδες πληθυσμού ένα αστείο: «Πόσοι ταδόπουλοι χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα; Πέντε! Ενας κρατάει τη λάμπα πάνω σε ένα τραπέζι και τέσσερις γυρίζουν το τραπέζι για να βιδωθεί».

Αυτό που είναι ανέκδοτο σε κάθε χώρα και γλώσσα του κόσμου, είναι πραγματικότητα για το ελληνικό κράτος. Δεν ξέρουμε πόσοι υπουργοί χρειάζονται για να βιδώσουν μια λάμπα, αλλά για το αυτονόητο, δηλαδή να δοθεί ένα επίδομα στους δημοσιογράφους και τεχνικούς της ΕΡΤ που πάνε σε εμπόλεμες περιοχές, χρειάζονται είκοσι ένας! Αριθμητικώς: 21 υπουργοί!

Δεν αστειευόμαστε. Η τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό προβλέπει ότι «το επίδομα μετάβασης σε εμπόλεμη περιοχή, που προβλέπεται στο άρθρο 7 της υπ. αρ. 1177/22.4.2019 (Β΄ 1447) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Εθνικής Αμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικονομικών, Υγείας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Τουρισμού, καταβάλλεται στους εργαζομένους της ΕΡΤ Α.Ε., με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και ανεξαρτήτως του κλάδου και της ειδικότητάς τους, που μεταβαίνουν σε εμπόλεμη περιοχή και όσο χρόνο παραμένουν σε αυτή».

Σύμφωνα με τον νόμο που διέπει τη λειτουργία της, «η ΕΡΤ Α.Ε. είναι δημόσια επιχείρηση που (…) έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια». Κατά τον ίδιο νόμο, έχει προέδρους, διευθυντές, διοικητικό συμβούλιο, ισολογισμό, έσοδα, έξοδα κ.λπ. Ολα αυτά προφανώς είναι κενό γράμμα, όπως συμβαίνει με τόσους και τόσους νόμους στην Ελλάδα· ψηφίζονται για να υπάρχουν και όχι να εφαρμόζονται.

Γνωστά τα παραπάνω και δεν παραξενεύει κανέναν που ο υπουργός Οικονομίας, άντε και ο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης να εποπτεύουν την –κατά τα άλλα «ανεξάρτητη και αυτοτελή»– ΕΡΤ. Ετσι κι αλλιώς, οι μισοί από αυτούς δεν κάνουν άλλη δουλειά· απλώς εποπτεύουν δεκάδες οργανισμούς και χιλιάδες υπαλλήλους. Ομως,...

 

ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τι δουλειά έχει να συνυπογράφει μια απόφαση για τους εργαζομένους της ΕΡΤ που πάνε σε εμπόλεμες περιοχές; Τι στην ευχή; Μαρούλια θα φυτέψει στο Κίεβο η κ. Ευτυχία Πενταράκη;  

Ο υπουργός Ναυτιλίας προφανώς συνυπογράφει διότι η Ουκρανία βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: