"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Το κόκκινο πανό του ΚΚΕ και επιφυλακτικοί πουτινολάγνοι καλλιτέχνες

 

Του Μανόλη Καψή

Το πανό της συγκέντρωσης του ΚΚΕ, είχε βασικό σύνθημα "Ολα Κατακτιούνται”...  

Εντάξει, σε έπιανε ένα νευρικό γέλιο, αλλά δεν εννοούσαν την Ουκρανία και τα στρατά του Πούτιν οι διαδηλωτές, να μην παρεξηγηθούμε με τους συντρόφους του ιστορικού κόμματος τέτοιες ημέρες δύσκολες. Ο υπέρτιτλος στο κόκκινο πανό, διευκρίνιζε άλλωστε, ότι "Τίποτα δεν Χαρίζεται”, Ολα Κατακτιούνται (με Αγώνες)… Αλλά όσο και να πεις, ο συνειρμός ήταν αυτόματος.

Ούτως ή άλλως, το κόκκινο πανό επέστρεψε στις ντουλάπες των  γραφείων του κόμματος, για την επόμενη φορά. Η τελευταία συγκέντρωση εναντίον του ιμπεριαλιστικού πολέμου (όχι του πολέμου του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας αλλά του ιμπεριαλιστικού, προσοχή) αναβλήθηκε λόγω κρύου έλεγε η ανακοίνωση.  

Προφανώς δεν ήταν πρέπον να αναφερθεί ως λόγος ακύρωσης, η ασθένεια του Δημήτρη Κουτσούμπα από κορονοϊό. Τι στο καλό μεγάλος ηγέτης του κινήματος θα ήταν, αν νοσούσε και αυτός, όπως οι κοινοί θνητοί;

Η άλλη συγκέντρωση, μετά μουσικής αυτή, δεν ανακοινώθηκε ποτέ. 

Προσπάθησε ο Διονύσης Σαββόπουλος να οργανώσει τους καλλιτέχνες να κάνουν μια συναυλία για τους Ουκρανούς, θύματα του πολέμου του Πούτιν, αλλά όπως μας έγραψε, υπάρχουν επιφυλάξεις. 

Τι επιφυλάξεις να έχουν οι καλλιτέχνες, για να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους, στους ανθρώπους που σκοτώνουν οι βόμβες του Πούτιν;

Ο τραγουδοποιός της καρδιάς μας, εξήγησε, ότι οι δισταγμοί των "αξιαγάπητων συναδέλφων του", είναι μήπως ο τηλεμαραθώνιος που ονειρεύοταν να διοργανώσει, φανεί ότι στρέφεται κατά της Ρωσίας, η οποία άλλωστε, σημείωσε ο Διονύσης (ας μου επιτρέψει τον ενικό, γνωριζόμαστε από τα τραγούδια του, δηλαδή τελείως προσωπικά), "υποφέρει επίσης από αυτόν τον δημόσιο υπάλληλο που μεταλλάχθηκε σε αυτοκράτορά της".

Και γιατί να μην στρέφεται εναντίον της Ρωσίας; Η Ρωσία δεν επιτίθεται; Η Ρωσία δεν εξαπολύει τους πυραύλους; Η Ρωσία δεν σκοτώνει;


 


Τελικά μια συναυλία θα γίνει πάντως, έτσι για να σωπάσουν οι κακεντρεχείς. Θα είναι αντιπολεμική συναυλία, θα μετάσχουν διάφοροι γνωστοί τραγουδιστές και θα λάβει χώρα στα Προπύλαια στις 29 Μαρτίου.  

Εχει και το όντως πρωτότυπο σύνθημα: "Ειρήνη είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η Ερώτηση". Ετσι αποφεύγεις τα δύσκολα ερωτήματα, του τύπου τι λες για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και το δράμα των προσφύγων Ουκρανών. 

Ακόμα πιο πρωτότυπο είναι όμως το άλλο σύνθημα, που φιλοτέχνησαν στο λογότυπο της συναυλίας. "Αλληλεγγύη για όλους" γράφουν. Αλληλεγγύη δηλαδή και στους Ουκρανούς πρόσφυγες, θύματα του πολέμου του Πούτιν, αλληλεγγύη και στους Ρώσους στρατιώτες που εισέβαλαν στην Ουκρανία. Αυτό μάλιστα...

Στην αντίληψη των "αξιαγάπητων συναδέλφων" του Διονύση Σαββόπουλου, πολλοί από τους οποίους έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην πολιτική στις τάξεις της ΚΝΕ και στα στάδια της μεταπολίτευσης, όπως και στους συντρόφους του Δημήτρη Κουτσούμπα, που δεν ξέφυγαν ποτέ από την παιδική αντίληψη των πραγμάτων της νεολαίας του ΚΚΕ, η Ρωσία είναι μια εγγενώς καλόβουλη δύναμη, που απλώς και μονίμως αμύνεται. Αμύνεται από τις επιθέσεις κακόβουλων και οπωσδήποτε φασιστικών δυνάμεων, υποκινούμενων φυσικά από τη διπρόσωπη, καπιταλιστική Δύση. Ούτε η εισβολή στο Αφγανιστάν από τους Σοβιετικούς, ούτε η ισοπέδωση του Γκρόζνυ, ούτε ο ανελέητος βομβαρδισμός του Χαλεπίου από τον στρατό του Πούτιν, ούτε η εισβολή στη Γεωργία και πιο πρόσφατα στην Κριμαία, μπόρεσαν ποτέ να τους αλλάξουν άποψη. Η Μόσχα ήταν πάντα με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Είτε αμυνόταν, είτε προστάτευε τους ομοεθνείς της, είτε διεκδικούσε ζωτικό χώρο επιρροής και απέτρεπε μια γενοκτονία. Ειδικά το τελευταίο.

Οι άλλοι είναι προφανώς ακροδεξιοί, φασίστες και νεοναζί. Δεν τους ξεπλένει κανένας Ανδρουλάκης. Και αν παρακολουθεί κανείς τις επίσημες ανακοινώσεις των εκπροσώπων του Κρεμλίνου ή τα tweets της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, αυτοί οι φασίστες του Τάγματος Αζόφ για παράδειγμα, ευθύνονται για όλα. Για την ισοπέδωση της Μαριούπολης, για δολοφονίες και για τη γενοκτονία στο Ντονμπάς, ακόμα και για τα πλήγματα σε αμάχους στο Κίεβο. Ακόμα καλύτερη η Ζαχάροβα, μας ενημερώνει ότι αυτοί οι φασίστες είναι τα παιδιά των Ουκρανών ναζί που έδιωξαν από τη χώρα οι Σοβιετικοί στρατιώτες και τώρα γυρίζουν στην Ουκρανία- μετά από 75 χρόνια- με την υποστήριξη της Δύσης. Αν πιστέψει κανείς δηλαδή τους υπαλλήλους του Πούτιν, οι ακροδεξιοί του Αζόφ είναι τουλάχιστον εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, διαθέτουν οπλισμό που θα τον ζήλευε και το Αμερικανικό Πεντάγωνο και ευθύνονται για το 85% των θυμάτων του πολέμου.

Επειδή πάντως η καταγγελία των Ουκρανών νεοναζί είναι εκτός από μια προπαγανδιστική εμμονή του Κρεμλίνου, και μια αγαπημένη καραμέλα των ιθαγενών αριστερών ήδη από την εποχή της βελούδινης επανάστασης, που κατέληξε στην εκδίωξη του φιλορώσου Προέδρου της χώρας, να σημειώσουμε ότι στις τελευταίες εκλογές, η άκρα δεξιά στην Ουκρανία μετά βίας πλησίασε το 2-3%. Και περιττό να προσθέσω, ότι αν η ύπαρξη νεοναζιστικού κόμματος στη Βουλή μιας χώρας, ήταν νόμιμη αιτία εισβολής από το γειτονικό κράτος, υποθέτω ότι εμείς με σχεδόν 10% που έπαιρνε η Χρυσή Αυγή τα προηγούμενα χρόνια, θα έπρεπε...


 να είχαμε περιοριστεί στην επικράτεια της Πελοποννήσου. 

Μάξιμουμ... 



Δεν υπάρχουν σχόλια: