"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Όταν στην Αθήνα «δίκαζαν» τον... Κλίντον

 


Του Τάσου Ευαγγελίου

Νοέμβριος 1999 και η ανακοίνωση της επίσκεψης του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ξεσήκωνε την Αριστερά με πρωτεργάτη το ΚΚΕ και τους καλλιτέχνες. 

Μπαράζ διαμερτυριών με αποκορύφωμα το «λαϊκό δικαστήριο» που στήθηκε στην πλατεία Συντάγματος για να καταδικαστεί ο Αμερικανός πρόεδρος για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και για τη «γενοκτονία του γιουγκοσλαβικού λαού».  


 

Σήμερα το ΚΚΕ δηλώνει πως δε θα παραστεί καν στη Βουλή κατά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου ενώ την ώρα που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή παραθέτει τα επιχειρήματα Πούτιν περί ναζιστών και άλλων τινών αναφορικά με την Ουκρανία και την κυβέρνησή της.

Το ΚΚΕ και η ελληνική Αριστερά πρωτοστατούσε στις διαμαρτυρίες και τις ηχηρές αντιδράσεις από κοντά και ο τότε γραμματέας της νεολαίας του Συνασπισμού και νυν επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που είχε από κοινού με τον τότε γραμματέα της ΚΝΕ Νίκο Σοφιανό, καταδικάσει τη «άγρια καταστολή» των κινητοποιήσεων κατά του Μπιλ Κλίντον και του ΝΑΤΟ.  

Η Αριστερά τότε καλούσε συνολικά τον ελληνικό λαό να αντιδράσει έναντι των Αμερικανών «φονιάδων των λαών» και να πει όχι στην αδιαφορία για το δράμα του γιουγκοσλαβικού λαού.  

Τώρα δηλώνει πως τάσσεται υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου, γενικά.

Καταδικάζει τη ρωσική εισβολή γενικά και δίνει άλλοθι επικαλούμενη την εν γένει στάση της Δύσης. 


 

Το ΚΚΕ προχωρά ένα βήμα παραπάνω και αρνείται να βρεθεί στη Βουλή την Πέμπτη 7 Απριλίου όπου ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο όπως έχει ήδη πράξει σε άλλες χώρες της ΕΕ αλλά και στις ΗΠΑ.  

Ο λόγος; 

Σύμφωνα με διαρροές εκ του Περισσού ερχόμενες, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είναι ένας πρόεδρος ο οποίος «μια αντιδραστική κυβέρνηση που στηρίζεται από το στρατόπεδο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ευθύνεται, όπως και η Ρωσία, για το δράμα του ουκρανικού λαού». Στο ίδιο βάθρο της αριστεράς δηλαδή μπαίνει και ο Πούτιν που εισέβαλε στην Ουκρανία και ο πρόεδρος της χώρας οι πολίτες της οποίας περιφρουρούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Και όχι μόνο. Αναφορικά με την κυβέρνηση Ζελένσκι οι ίδιες διαρροές σημειώνουν ότι «αυτή η κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει στηρίξει και ενσωματώσει ναζιστικές οργανώσεις, διώκει και φυλακίζει, κομμουνιστές, έχει θέσει εκτός νόμου το ΚΚΕ Ουκρανίας» καταλήγοντας πως «είναι προφανής η στάση μας και το ίδιο θα κάναμε αν ερχόταν ο Πούτιν ή ο Μπάιντεν»

Τα περί ναζιστικών οργανώσεων είναι αυτά που και ο Πούτιν επικαλείται, μιλώντας για επιχείρηση «αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας» μέσω μιας εισβολής που μετρά ήδη θύματα μεταξύ των οποίων άμαχοι, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. Κινείται δε στη λογική των καλλιτεχνών που εμφανίζονται να πραγματοποιούν συναυλία υπέρ της Ειρήνης και κατά των πολέμων δείχνοντας μια στάση που προκαλεί ερωτήματα. Κυρίως διότι μια συναυλία όπως αυτή με τη συμμετοχή πολλών και γνωστών καλλιτεχνών μπορούσε να έχει ένα κεντρικό σύνθημα άμεσα συνδεδεμένων με το καθεστώς Πούτιν, την εισβολή σε μια άλλη χώρα, την καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και την αποφυγή εξομοίωση θύτη και θύματος.

Η ΚΕ του ΚΚΕ έχει εκδώσει και κείμενο «απόφασης για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία στο οποίο επισημαίνει ότι «το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό της Ουκρανίας». Συνεχίζει όμως σημειώνοντας πως «Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις για το μοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής, ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τη στρατηγική της “ευρωατλαντικής διεύρυνσης”, από τη μια πλευρά, και, από την άλλη, τη στρατηγική της καπιταλιστικής Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα δικά της εκμεταλλευτικά σχέδια σε βάρος των λαών, για να ενισχύσει τον δικό της ιμπεριαλιστικό συνασπισμό (Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) στην περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ»

Τονίζει δε πως «τα γεγονότα αυτά τα 30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ αποτελούν τραγικές, ζωντανές αποδείξεις του ιστορικού πισωγυρίσματος που συντελέστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτό το κοσμοϊστορικό πισωγύρισμα για τους λαούς εκεί, αλλά και για την εργατική τάξη και τις λαϊκές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου» σημειώνοντας μάλιστα πως «η ΕΕ δεν είναι “άφωνη” και “αμέτοχη” στις εξελίξεις, αλλά συμμετέχει ενεργά εδώ και χρόνια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και εν προκειμένω στον σχεδιασμό περικύκλωσης της Ρωσίας, είναι συνένοχη για το σημερινό δράμα των λαών στην Ουκρανία»

Στο πλαίσιο αυτό η στάση του ΚΚΕ δεν προκάλεσε έκπληξη όπως δεν προκαλεί και η στάση ανθρώπων του πνεύματος και του καλλιτεχνικού στερεώματος. Οι γενικόλογος αναφορές η προσπάθεια συμψηφισμού πολέμων δε στέλνει το σωστό μήνυμα. Όπως τη δεκαετία του 1990 το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, αυτό που έστελναν από τις πλατείες και τα μετέπειτα... λαικά δικαστήρια έτσι και τώρα θα έπρεπε να έχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και καταδίκη.

«Έξω ο σφαγέας των Βαλκανίων» έγραφε το κεντρικό πανό με τη δίκη να εξελίσσεται το 1999 στην πλατεία Συντάγματος όπου κατηγορούμενοι ήταν εκτός από τον Μπιλ Κλίντον, ο τότε γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο γ.γ. Του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και οι 18 ηγέτες κρατών που έλαβαν μέρος στην επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, Σε αυτούς έβαλαν και τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Στο λαϊκό δικαστήριο είχε προεδρεύσει ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος, στέλεχος του ΚΚΕ οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν και το χάπενινγκ έκλεισε με μια πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.


 

Σήμερα δεν έχει γίνει λαϊκό δικαστήριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι στενοί του συνεργάτες δεν έχουν... δικαστεί για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία ενώ η πορεία που έγινε στη Ρωσική πρεσβεία έφτασε και στην αμερικάνικη.

Η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία απαιτεί...

 

 ξεκάθαρες θέσεις και σαφέστατα μηνύματα. Πολύ δε περισσότερο όταν ο ίδιος απειλεί ευθέως όχι μόνο τη Δύση αλλά τον κόσμο συνολικά με ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα στην περίπτωση που κάποιος τον «κοιτάξει στραβά» ενώ εκβιάζει ανοιχτά γνωρίζοντας τον επισιτιστικό κίνδυνο που δημιουργείται. Η τελευταία απειλεί που αφορά στο κλείσιμο της... κάνουλας του αερίου αν δεν τον πληρώσει η Ευρώπη με... ρούβλια, δείχνει το μέγεθος του τρόμου που επιδιώκει να απλώσει σε όλες τις εκφάνσεις ενός διαρκούς εκβιασμού.

ΥΓ. Η στάση των Βαρουφάκη Βελόπουλου δεδομένη. Ο πρώτος μιλά για «απρεπή φιέστα» ο δεύτερος δήλωσε ότι αναμένει από τον Ουκρανό πρόεδρο καταδίκη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο... 



Δεν υπάρχουν σχόλια: