"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Τι ζητεί ο Μπάιντεν από τον Ερντογάν;

Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

 Η αναμενόμενη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι απλώς χαμηλών προσδοκιών. Είναι άνευ προσδοκιών. 

 Τα ζητήματα που θέτει η Τουρκία ουδεμία ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τα αποδεχθεί προς συζήτηση. Θα καταρρεύσει. 

Συνεπώς, η είδηση δεν θα είναι το τι συζητήθηκε, αλλά αυτή καθαυτή η συνάντηση. 

Οπως είπε και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, η συνάντηση με τον Πούτιν θα γίνει γιατί «συναντιόμαστε λόγω των διαφορών μας, όχι παρά τις διαφορές μας». Συνέχισε λέγοντας ότι «οι προσωπικές συναντήσεις είναι βασικό εργαλείο της διπλωματίας και έχουν μεγαλύτερη αξία σε δύσκολες σχέσεις με προσωποκεντρικούς ηγέτες». 

Αυτό περίπου είναι το πλαίσιο και της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι προφανές πως το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν. Οι προσωπικές σχέσεις των δύο ηγετών είναι κακές και αναμφίβολα βαρύνουν κι άλλο τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο κρατών. Το ερώτημα είναι τι ακριβώς ζητεί ο Μπάιντεν.  

Θέλει να αφήσει οδό αξιοπρεπούς αναδίπλωσης στον Τούρκο πρόεδρο ή θα επιδιώξει την ισοπέδωσή του; Την παράδοση άνευ όρων; 

Οι προτάσεις εκτόνωσης της κατάστασης που έκανε η τουρκική πλευρά σχετικά με τους S-400 απορρίφθηκαν από τους Αμερικανούς. Φαίνεται πως ο Τζο Μπάιντεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιδιώκουν το ΝΑΤΟ να ξανακαταστεί ένας συμπαγής οργανισμός, χωρίς διαφοροποιήσεις και έσωθεν υπονομεύσεις. Σε αυτήν την προοπτική, μια Τουρκία με S-400 δεν έχει θέση.

Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν ελάχιστα περιθώρια έχει για μια αναδίπλωση. Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και η δεινή οικονομική θέση που βρίσκονται μεγάλα τμήματα του τουρκικού πληθυσμού έχουν οδηγήσει τη δημοτικότητα, τόσο τη δική του όσο και του κόμματός του, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Συνεπώς, μια συντριπτική ήττα στους S-400 πολύ δύσκολα θα «χωνευθεί» από τις τουρκικές ελίτ και από τη βάση του AKP.  

Αν όμως...

 

 ο Ερντογάν επιλέξει να θυσιάσει τους ρωσικούς πυραύλους, κάτι θα ζητήσει ως αντάλλαγμα. 

 Τι θα είναι αυτό, και θα του το δώσει ο Μπάιντεν; 

Ή, όπως έγραψα παραπάνω, θα επιδιώξει ένα νοκ άουτ; Να ξαπλώσει τον Τούρκο πρόεδρο στο καναβάτσο; 

Είναι ευνόητο ότι αυτός ο αγώνας Μπάιντεν – Ερντογάν μας ενδιαφέρει άμεσα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: