"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ - ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Θεοδώρα, εσύ, σουπερστάρ!

Του ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

Εν αρχή ην μια ευγενής πρόθεση, να μπορέσουν επιτέλους οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό, οι περισσότεροι εξαναγκασμένοι να ζουν εκτός της χώρας επειδή αν ζούσαν εντός δεν θα είχαν δικαίωμα στην πρόοδο και στην ατομική και οικογενειακή ευτυχία, να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως ορίζει το Σύνταγμα. 

Η ιδέα ήταν να ψηφίζουν όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, κυρίως όσοι έφυγαν τα τελευταία χρόνια, από ανάγκη, ακόμα κι αν κάνουν φορολογική δήλωση στη χώρα όπου ζουν και εργάζονται.

Η κυβέρνηση, νέα ακόμα τότε και άφθαρτη, με μεταρρυθμιστική ορμή, αρχικά έφερε ένα σε γενικές γραμμές πλήρες νομοσχέδιο, με την ευθύνη του υφυπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, και με την ελπίδα να γίνει δεκτό από την αντιπολίτευση - για να ισχύσει απαιτούνταν, κατά το Σύνταγμα, διακόσιες ψήφοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν ήθελε να συμβάλει σε καμία μεταρρύθμιση, γι' αυτόν κάθε νομοσχέδιο ήταν ευκαιρία αντιπολίτευσης. Αρχισε να έχει ενστάσεις, οι οποίες προστέθηκαν στις αναμενόμενες ενστάσεις του ΚΚΕ, παρασύροντας και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο γενικώς επιδιώκει να πλειοδοτεί σε αντιπολιτευτικούς τόνους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, άρχισε τις διαπραγματεύσεις αρχικά με το ΚΚΕ - και ταυτόχρονα τις νομοθετικές αλχημείες. Τον ενδιέφερε κυρίως η μεγάλη πλειοψηφία.  

Το αποτέλεσμα; 

Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απέθανε: ένας νόμος με μεγάλη πλειοψηφία στηριγμένος στις προτάσεις του ΚΚΕ. Νόμος έκτρωμα. Μεταξύ άλλων, απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία στα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες - και άρα δεν είναι δυνατή η επιστολική ψήφος. Και μια ακόμα διάταξη που αμφισβητήθηκε η συνταγματικότητά της: θα ψηφίζουν όσοι Ελληνες τα τελευταία 35 έτη έχουν μείνει στη χώρα μας τουλάχιστον δύο έτη και έχουν φορολογικές υποχρεώσεις.

Ο νόμος, προφανώς, δεν ήταν ό,τι αρχικά επιδίωκε η κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός, προφανώς απογοητευμένος, στάθμισε την προσφορά του Τάκη Θεοδωρικάκου στο αποτέλεσμα, του είπε εύγε και φεύγε - αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα παραπάνω. Κι ύστερα, πριν από μερικές μέρες, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ (και σουπερστάρ αυτής της σελίδας, τώρα αρχίζετε να καταλαβαίνετε γιατί) Θεοδώρα Τζάκρη, έδωσε συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα», την εφημερίδα της ομογένειας στη Νέα Υόρκη, όπου μίλησε για «άδικους και υποτιμητικούς περιορισμούς» τους οποίους, πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει όταν ξανάρθει στην εξουσία. Είπε δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει ό,τι είχε αρνηθεί να ψηφίσει πριν από έναν χρόνο και μερικούς μήνες.

Είμαι βέβαιος ότι η βουλεύτρια Τζάκρη, παρότι συριζαία, παραμένει ακόμα αγνό και άδολο ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προέρχεται.  

Δηλαδή δεν κατάλαβε τι έλεγε.  

Κατάλαβε καλά, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος έσπευσε να αναθερμάνει το ζήτημα, ανακοινώνοντας ότι θα στείλει στη Βουλή σχέδιο νόμου με ένα άρθρο. Στο οποίο θα προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που προβλέπονται για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στον νόμο τον οποίο, αν δεν υπήρχαν περιορισμοί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον ψήφιζε!

Επειτα από αυτή την κωμωδία...

 

 φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε κάτι δικαιολογίες για να μην ψηφίσει το νέο νομοσχέδιο που ουσιαστικά υπαγόρευσε η συντρόφισσα Τζάκρη - αδειάζοντάς τη.  

Γιατί; 

 Για έναν βασικό λόγο: επειδή, στην ουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο όσων προκόβουν στο εξωτερικό.

Τα υπόλοιπα στη Βουλή. Η κωμωδία θα συνεχιστεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: