"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ - ΝουΔοΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Αντί να ρίξει το φορολογικό συντελεστή στο 12% πέτυχε τη 2η μεγαλύτερη αύξηση χρέους παγκοσμίως!

Γράφει το ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Αντί να κάνει τη χώρα μας και φορολογικό παράδεισο με οριζόντιο φορολογικό συντελεστή 12% στα πάντα όλα και 5% στις αμοιβές των στελεχών δημιουργεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση χρέους στον κόσμο.

Ο κρατιστής αντιμεταρρυθμιστής υπουργός Οικονομικών Σταικούρας ο οποίος απέτρεψε τον πρωθυπουργό από μεγαλύτερη μείωση του φορολογικού συντελεστή- παρά μόνο στο 24%- έχει πλέον την τιμητική του στα διεθνή ΜΜΕ.

(Ευτυχώς είναι δημοφιλής στα τηλεπαράθυρα του Γιώργη Αυτιά και του Γιώργου Παπαδάκη.)

Τη κούρσα Σταικούρα προς το χάος περιγράφει στο ρεπορτάζ της η DW>



«Το τρίτο κύμα της πανδημίας βυθίζει την Αθήνα στα χρέη» είναι ο τίτλος στην ανταπόκριση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt από την Αθήνα για την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, που επισημαίνει ότι «ο έλληνας υπουργός Οικονομικών διοχετεύει δισεκατομμύρια στην οικονομία για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και να διασώσει τις θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο. Το χρέος έχει αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 200% του ΑΕΠ».

Πιο συγκεκριμένα, η Handelsblatt σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «τον περασμένο χρόνο είχε διαθέσει πάνω από 24 δισεκατομμύρια ευρώ για να αμβλύνει τις συνέπειες της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Φέτος έχει ήδη δαπανήσει 14 δισεκατομμύρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός».

Μεταξύ άλλων η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα έφτασε το 213,1% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020, έναντι 184,9% στα τέλη του 2019. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους σε όλον τον κόσμο. Μόνο στην Ισπανία τα χρέη αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 200% πριν το 2023. Συγκριτικά, σημειώνεται ότι όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση δεν ξεπερνούσε το 126,7%. Σε μεγαλύτερο ακόμη πρόβλημα εξελίσσεται το ιδιωτικό χρέος».



Δεν υπάρχουν σχόλια: