"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Ό,τι και αν κάνουν ο Χάρι και η Μέγκαν, θα συνεχίσουν να κερδίζουν χρήματα ως πρώτα μέλη της βασιλικής οικογένειας

Του Alex Webb / Bloomberg

Υπάρχει μια υποκρισία στην καρδιά της απόφασης του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ πως θα προσπαθήσουν να είναι "οικονομικά ανεξάρτητοι". Ό,τι και αν αποφασίσουν να κάνουν, το πιθανότερο είναι να συνεχίσουν να κερδίζουν χρήματα ως πρώτα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ θέλουν "χώρο για να επικεντρωθούν στο επόμενο κεφάλαιο της ζωής τους", είπαν στην ανακοίνωσή τους. Πρόκειται για μια προσπάθεια να απελευθερωθούν από τις χειρότερες περιπέτειες ως μέλη της βασιλικής οικογένειας, αλλά και από τα πρωτοσέλιδα του σκανδαλοθηρικού Τύπου της χώρας.
Αλλά είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ένα μονοπάτι που δεν θα εκμεταλλεύεται αυτήν ακριβώς την ιδιότητά τους, που θέλουν να απεμπολήσουν. Και το brand "η Αυτού Βασιλική Υψηλότης" οπωσδήποτε τους προσφέρει πάρα πολλά προνόμια.

Όταν ανακοίνωσαν το φιλανθρωπικό ίδρυμα "Sussex Royal" τον Ιούνιο, εμπορευματοποίησαν το όνομα πουλώντας ρούχα και προϊόντα υγείας και ευεξίας, σύμφωνα με τους "Finacial Times". Αν και το κέρδος από αυτά τα προϊόντα θα κατευθυνθούν σε φιλανθρωπίες, όπως συνέβη με την επιχειρηματική φιλανθρωπική πρωτοβουλία του Πρίγκιπα Καρόλου, το "Duchy Organic", με βιολογικά τρόφιμα, θα αποτελεί ρίσκο για το κύρος του βασιλικού τίτλου, που έχει καλλιεργηθεί εδώ και δεκαετίες. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο "η Επιχείρηση" -όπως είχε αποκαλέσει η Πριγκίπισσα Νταϊάνα τον Οίκο του Ουίνδσορ- είναι τόσο ανήσυχη από την ενδεχόμενη απώλεια ελέγχου με την υπόθεση του ζεύγους του Σάσεξ.

Αν η Μέγκαν και ο Χάρι επρόκειτο να κεφαλαιοποιήσουν τα 10 εκατ. ακολούθων τους στο Instagram, θα μπορούσαν να προσδοκούν σε 34.000 δολάρια για ένα χορηγούμενο δημοσίευμα, σύμφωνα με το InfluencerMarketingHub. 

Για τη Δούκισσα, η εξέλιξη της Ριάνα από τραγουδίστρια σε influencer των social media και εκπρόσωπο μόδας, θα μπορούσε να δώσει πολύτιμες πληροφορίες. Πέρυσι, η τραγουδίστρια ένωσε τις δυνάμεις της με τη μεγαλύτερη εταιρεία μόδας LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, για να δημιουργήσει και να προωθήσει το brand μόδας Fenty. Υπάρχουν ήδη φήμες πως η Μαρκλ βρίσκεται σε συζητήσεις με την εταιρεία Givenchy (του ομίλου LVMH) για πιθανή συνεργασία. Σε αυτό το σενάριο οι αρμοδιότητές της θα είναι τελείως διαφορετικές από τα καθήκοντα που είχε, δηλαδή να επισκέπτεται δημοτικά σχολεία και άλλες εκδηλώσεις στην Αγγλία.

Είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς το "κασέ" του Οίκου του Ουίνδσορ. Πράγματι, εάν ο Δούκας μπορεί να κερδίσει 500.000 δολάρια με ομιλίες του, όπως έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, , δεν θα είναι επειδή έχει απαράμιλλες ηγετικές ή ρητορικές ικανότητες. Θα συμβεί λόγω της οικογένειάς του.

Η επιθυμία να ξεχωρίσουν είναι αξιοθαύμαστη. Με τον Κάρολο να θέλει να περιορίσει το ζεύγος στις βασικές αρμοδιότητές του, υπάρχει λογική στην πρωτοβουλία του Χάρι να διακριθεί από τον πατέρα του.

Αλλά ο Χάρι είναι 35 χρόνων και έχει μεγαλώσει σαν πρίγκιπας. Αν και είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Sandhurst και πιστοποιημένος χειριστής ελικοπτέρου, δεν έχει ούτε έναν πανεπιστημιακό τίτλο. Οπότε, η μετάβαση σε μια κανονική ζωή θα μπορούσε να διακινδυνεύσει την παρούσα ποιότητα ζωής που απολαμβάνει. Το ετήσιο κόστος ασφαλείας του ζεύγους εκτείνεται ίσως σε εκατομμύρια λίρες.

Πριν από τον γάμο του ζευγαριού, η Μαρκλ είχε μια πετυχημένη καριέρα ως ηθοποιός, με κάποιους να υπολογίζουν ότι έβγαζε περίπου 400.000 δολ. σε κάθε σεζόν ως ηθοποιός στην τηλεοπτική σειρά "Suits". Ίσως συνεχίσει αυτό το μονοπάτι. Εάν το κάνει, η καριέρα της θα βελτιωθεί από την πριγκιπική ιδιότητά της.

Ο Πρίγκιπας Κάρολος πρέπει και αυτός να πάρει μια απόφαση. Το ζευγάρι λέει ότι το 95% της χρηματοδότησής του προέρχεται από το Δουκάτο της Κορνουάλης, την περιουσία του οποίου διαχειρίζεται ο πατέρας του Χάρι για να πληρώνονται οι δημόσιες υποχρεώσεις και τα ιδιωτικά έξοδά τους. Αυτό θα ήταν ένα παράδειγμα της αποτυχημένης απόπειρας του Χάρι να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά, εκτός αν σταματήσει αυτή η χρηματοδότηση.
Ο Πρίγκιπας Χάρι έχει προσωπική περιουσία περίπου 30 εκατ. λίρες (39 εκατ. δολ.), χάρη σε κληρονομιές από τη μητέρα και την προγιαγιά του. Τίποτα από αυτά δεν συνδέεται με το βασιλικό αξίωμα, αλλά περισσότερο είναι αποτέλεσμα της αριστοκρατικής καταγωγής του. Ίσως χρησιμοποιήσει αυτό το κεφάλαιο σαν ευκαιρία για επενδύσεις μέσω venture ή angel capital, αλλά θα χρειαστεί καλούς συμβούλους για κάτι τέτοιο.

Η Βασίλισσα, τυφλωμένη από την αναστάτωση, σύμφωνα με πληροφορίες αναζητά μια "βιώσιμη λύση" για τον μελλοντικό ρόλο του ζεύγους. Το γεγονός ότι οι Σάσεξ ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους χωρίς προηγουμένως να το έχουν συζητήσει με τη βασιλική οικογένεια, μαρτυρά ότι δεν είχαν σκεφτεί καλά τα σχέδιά τους.

Ίσως, βέβαια, αποδείξουν ότι...


 όλοι οι άλλοι κάνουν λάθος και με τα έσοδα της νέας ζωής τους να χρηματοδοτήσουν τους ευγενείς σκοπούς τους, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά θα πρέπει να κινηθούν πολύ προσεκτικά, καθώς ήδη δέχονται κριτική για την περιστασιακή χρήση των ιδιωτικών τζετ.

Μια ζωή όπου επιλέγουν τις βασιλικές υποχρεώσεις που τους ταιριάζουν, ενώ επωφελούνται από όλα τα προνόμια που απορρέουν από το καθεστώς τους, δεν πρόκειται να γίνει εύκολα αποδεκτή από τη βρετανική κοινή γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: