"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚ-ο-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΠΛΗΚΤΟ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Tο ΠΑΣΟΚ απέθανε… ζήτω το ΠΑΣΟΚ

Γράφει το ANTINEWS


Τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς από τις εκλογές στην κεντροαριστερά είναι πολλά και ο καθένας βεβαίως ενδέχεται να έχει και τα δικά του.  


Όμως, υπάρχουν κάποιες σταθερές που δεν αλλάζουν και που θα τις δούμε το επόμενο διάστημα στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.


Το πρώτο είναι ότι αυτό που γράφαμε πριν μερικές ημέρες ισχύει. «Είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ». Και με βάση τα αποτελέσματα… το ΠΑΣΟΚ απέθανε…ζήτω το ΠΑΣΟΚ. Όταν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι, οι νικητές δηλαδή, παίρνουν ποσοστό άνω του 70% των ψήφων τότε είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ.


Το δεύτερο είναι ότι η μεγάλη συμμετοχή είναι ένα μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ηγεμονεύει στο χώρο του κέντρου και πλέον θα είναι δεδομένο πως θα χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής του. Ψηφοφόρους που άρπαξε και νόμιζε ότι θα έχει για πάντα. Οι μέρες της παντοδυναμίας του Τσίπρα είναι μετρημένες, όσο κι αν προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός.


Το τρίτο είναι πως οι μηχανισμοί είναι πάντα ισχυροί στην Ελλάδα και δύσκολα υπάρχουν πολιτικές ανατροπές. Κέρδισε ο Λαλιώτης, ο Ρέππας, ο Πρωτόπαππας και όλο το παλιό ΠΑΣΟΚ που καταφέρνει να επιβιώνει σαν τις κατσαρίδες σε πυρηνικό πόλεμο.  


Φάνηκε ότι υπάρχουν ακόμη καπετανάτα και υπάρχουν ακόμη κατευθυνόμενες ψήφοι. Για να πάρει η Φώφη 45% καταλαβαίνει κανείς τι έχει συμβεί. Μια παλαιοκομματική πρόεδρος, παιδί των μηχανισμών και στημένη να είναι αρχηγός χωρίς να έχει περγαμηνές και με τα ποσοστά του κόμματός της καθηλωμένα.


Το τέταρτο είναι ότι φαίνεται να υπήρξε μαζική ψήφιση από Συριζαίους στη Φώφη και στον Καμίνη. Τους ήθελαν στο Μαξίμου ως αντιπάλους γιατί τους θεωρούν… εύκολους, τους θεωρούν αδύναμους να κερδίσουν ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, να αλλάξουν τα κατεστημένα.


Το πέμπτο είναι πώς η δεύτερη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη, αφενός δείχνει μια τάση του κόσμου να αναζητήσει νέα πρόσωπα κι αφετέρου καθιστά τον ευρωβουλευτή αδιαμφισβήτητο ηγέτη της κεντροαριστεράς τα επόμενα χρόνια. 


Ποιος είναι αυτός που δεν πιστεύει ότι η Φώφη θα τα κάνει θάλασσα; 


Δεν είναι σίγουρο ότι στις εθνικές εκλογές ο νέος φορέας θα πάρει πάλι χαμηλά ποσοστά, οπότε η Γεννήματα θα αμφισβητηθεί και ο Ανδρουλάκης θα πάρει το κόμμα;


Το έκτο είναι ότι στην Ελλάδα… 
η βλακεία είναι αήττητη κι επιλέγει να ζει με μύθους του παρελθόντος. Να ψηφίζει Φώφη και Λαλιώτη, να επιλέγει τους δημοσιογραφικούς και επιχειρηματικούς μηχανισμούς που στηρίζουν το κατεστημένο, τους εκλεκτούς, τους βολικούς του συστήματος. Ενθαρρυντική η συμμετοχή αλλά φαίνεται ακόμη το χαμηλό επίπεδο των Ελλήνων ψηφοφόρων που ακόμη και μετά από τέτοια κρίση σε όλα τα επίπεδα δεν αποφασίζει να σαρώσει τα πάντα, να συγκρουστεί με τα κατεστημένα, να μην ψηφίζει ό,τι του λένε.


Τι μένει για τον δεύτερο γύρο;  


Προφανώς ο ήλιος ο πράσινος και τα κάρμινα μπουράνα στη διαπασών.


Και μένει επίσης και κάτι άλλο καλό. Ότι άνθρωποι άσχετοι και άχρηστοι όπως ο Καμίνης ή ο Θεοδωράκης όσα φτιασίδια κι αν έχουν πάνω τους δεν μπορούν να επιβιώσουν για πολύ. Δυστυχώς η Φώφη κερδίζει γιατί αυτοί οι δύο ήταν ανίκανοι να πάρουν μεγαλύτερο ποσοστό και να κόψουν από το βαθύ ΠΑΣΟΚ της Φώφης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: