"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚοΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΟ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει… Λαλιώτης



Κώστας Λαλιώτης, για άλλους «θείο βρέφος», για άλλους «Γκέμπελς». Εδώ και τέσσερις δεκαετίες, είτε υπάρχουν ζυμώσεις στην κεντροαριστερά είτε μυρίζει άρωμα εκλογών, ο Κώστας Λαλιώτης δηλώνει την παρουσία του. Αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια, ακολουθεί την ίδια στρατηγική: διαψεύδει πάντοτε τις παρασκηνιακές παρεμβάσεις του, ενώ στο προσκήνιο βάλλει πάντοτε με το προσφιλές του «σκληρό ροκ» κατά της Ν.Δ.


ΜΕ ΕΝΑ άρθρο πέντε και κάτι χιλιάδων λέξεων διανθισμένο με ομιλίες και δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και με βομβαρδισμό από αριθμούς θριαμβολογεί για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί να επαναφέρει στην ατζέντα το σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά». 


Εννοείται πως όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Εχουν άμεση σχέση με τις διεργασίες ανάδειξης νέου αρχηγού στο μετα-ΠΑΣΟΚ (ΔΗ.ΣΥ.) και με την κατεύθυνση του υποτιθέμενου νέου φορέα. Το αν ελπίζει σε αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ ή απλά επιθυμεί να το κάνει «συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο ο Κώστας Λαλιώτης το γνωρίζει. Είναι ξεκάθαρο, όμως, πως κλείνει το μάτι στον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα στην πολιτική: το ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος συναντάει το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος.


ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Κώστα Λαλιώτη, το ΠΑΣΟΚ τα έκανε όλα σωστά, σχεδόν αψεγάδιαστα. Τι άλλο θα μπορούσε, βέβαια, να ισχυριστεί ο πολιτικός που μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου αποτελεί το «συνώνυμο» του ΠΑΣΟΚ. Αφήνει να εννοηθεί, μάλιστα, πως αν το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε αδιάκοπα από το 1981 έως σήμερα τότε θα ήταν όλα ιδανικά στη χώρα. Λες και δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο τους στα 21 χρόνια που κυβέρνησαν από το 1981 έως το 2011.


Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Παπανδρέου υπήρξε αναμφισβήτητα ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς ηγέτες της μεταπολίτευσης. Αλλά ο Κώστας Λαλιώτης, ως ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του, είναι, ίσως, ο τελευταίος που θα μπορούσε να επικαλεστεί πως τον κρίνει αντικειμενικά. Και αν ήθελε τόσο πολύ να τοποθετηθεί για να εκθειάσει τα καλά που έκανε το ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να αναφέρει και τα αρνητικά.


ΟΙ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ έφεραν την κοινωνική χρεοκοπία πολλά χρόνια πριν από την οικονομική. Η νοοτροπία του «πασοκισμού» που δυστυχώς διαπέρασε οριζοντίως και τα υπόλοιπα κόμματα ήταν καταστροφική. Η κατάργηση κανόνων, αρχών και το ξεχαρβάλωμα κάθε έννοιας αξιοκρατίας μεταμορφώνονταν σε… σύνθημα μπρος στην κάλπη.


ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ, επίσης, να αναφέρει τουλάχιστον και μια κουβέντα για τα αποδεδειγμένα από τη Δικαιοσύνη σκάνδαλα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, στις περισσότερες από τις οποίες συμμετείχε. Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό εναντίον του, ο ίδιος είναι καθαρός. Αλλά ως ένας από τους πλέον ευφυέστατους πολιτικούς της εποχής του, δεν είχε ακούσει τίποτα; Ακόμα κι όταν όλη η Ελλάδα βοούσε για εξόφθαλμες -τύπου Ακη- περιπτώσεις; Και τώρα που έμαθε τι γινόταν, γιατί αποφεύγει να πει κάτι;


ΟΣΟ κι αν προσπαθεί με στρατηγικές βγαλμένες από το χρονοντούλαπο της ιστορίας να ανακατέψει την τράπουλα της κεντροαριστεράς ο Κώστας Λαλιώτης πρέπει να κατανοήσει πως...
 πλέον δεν ζούμε στη δεκαετία του ’80. Οι κρυφοί άσοι τελείωσαν μαζί με τα λεφτά που τότε υπήρχαν. Το ΠΑΣΟΚ κρίθηκε. Από το 40% έφτασε να ψυχορραγεί στο 5%. Οι ψηφοφόροι του παλαιού ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκαν μαζικά στο νέο ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ.


ΚΑΙ τώρα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε βέρτιγκο αναζητώντας τον… σοσιαλισμό. Ας ρίξουν μια ματιά στην Ευρώπη να δουν πώς βυθίζεται και εκεί η κεντροαριστερά. Οι εύκολες λύσεις και οι λαϊκιστικές υποσχέσεις για φαντασιακούς παραδείσους δεν γίνονται πλέον πιστευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: