"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗ ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟΠΛΗΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΑ: Μπερδεύοντας το σινεφίλ σύμπαν με τα σταλινικά εγκλήματα!

 Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ 


Με αφορμή τις κόντρες σχετικά με τα εγκλήματα (ή μη) κάποιων κομμουνιστικών καθεστώτων, η μπάλα πήρε και το σινεμά. 


Η Μαρία Γιαννακάκη, η συνήθως χρήσιμη και δραστήρια πολιτικός, είναι γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ο προϊστάμενός της είναι ο Σταύρος Κοντονής, που ήταν στις ειδήσεις επειδή αρνήθηκε να πάει στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Προεδρίας για τα εγκλήματα κομμουνιστικών καθεστώτων, την Ευρωπαϊκή ημέρα υπέρ της μνήμης των θυμάτων του Σταλινισμού και του Ναζισμού.  


Η κα Γιαννακάκη στήριξε τον προϊστάμενό της, κατηγορώντας τους Εσθονούς ως φιλοναζιστές (!) και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ μίλησε για τους Σοβιετικούς που απελευθέρωσαν την Ευρώπη απ' τους Ναζί.  


Η ιστορία έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα» είπε, και κανείς δεν μπορεί να την παραχαράξει. «Ο Σοβιετικός Στρατός ήταν αυτός που απελευθέρωσε την Ευρώπη από τον παραλογισμό του Ναζισμού» συμπλήρωσε, λες και δεν έπαιξε ρόλο κανένας άλλος στρατός ή καμία συμμαχική δύναμη. 


Εκτός απ' την παραχάραξη της ιστορίας, η κα Γιαννακάκη ακούγεται στο  ηχητικό απόσπασμα να συνεχίζει με παραχάραξη της ταινίας "Η Ζωή είναι Ωραία": «Έχουν γυριστεί και ταινίες που προκειμένου να πάρουν Όσκαρ έχουν παραχαράξει την Ιστορία. Θυμόμαστε το Η Ζωή είναι Ωραία του Μπενίνι, όπου βλέπουμε τον... Αμερικανικό Στρατό να απελευθερώνει το Άουσβιτς.» 


Όχι δεν το θυμόμαστε. Γιατί απλούστατα...
 η ταινία δεν διαδραματίζεται στο Άουσβιτς (το οποίο όντως απελευθέρωσαν οι Σοβιετικοί). Το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης του φιλμ είναι κινηματογραφικής επινόησης. Είναι «ένα Στρατόπεδο Συγκέντρωσης» και γι' αυτό παραμένει ανώνυμο. Πάντως σίγουρα δεν ήταν το Άουσβιτς, αφού δεν περιέχει κανένα απ' τα σύμβολα που θα βοηθούσαν έστω και έναν απρόσεκτο σινεφίλ να το μπερδέψει με αυτό. Είναι ένα οποιοδήποτε στρατόπεδο που θα μπορούσαν να είχαν κάλλιστα απελευθερώσει οι Αμερικανοί ή οι Βρετανοί, ή οι Σοβιετικοί. (Υπάρχει η αίσθηση πως το συγκεκριμένο κινηματογραφικό στρατόπεδο συγκέντρωσης ίσως να είναι εμπνευσμένο σε ένα βαθμό απ' το Μπέργκεν-Μπέλζεν. Ακόμα βέβαια κι αν το Μπέργκεν-Μπέλζεν υπήρχε έστω υποσυνείδητα στο μυαλό των δημιουργών του φιλμ, να σημειώσουμε πως απελευθερώθηκε από Βρετανούς, άρα πάλι σε καμία περίπτωση απ' τη Σοβιετική Ένωση.)


  Πριν λίγο διάβασα στο Facebook του κ. Απόστολου Δοξιάδη κάτι που θα ήταν χρήσιμο να διαβαστεί και απ' την κα Γιαννακάκη




Δεν υπάρχουν σχόλια: