"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟΛΑΓΝΕΙΑ: Κύριε Πολάκη ποιους «κυνηγούσαν» οι κομμουνιστές στην Κατοχή; (7 + 7 ερωτήσεις του Δημήτρη Φυσσα προς τον υπουργό κ. Πολάκη)

Κύριε υπουργέ,


απαντώντας στην κ. Καϊλή σχετικά με το φόνο του παππού της, γράψατε πως οι κομμουνιστές στην Κατοχή κυνηγούσαν συνεργάτες των Γερμανών και μαυραγορίτες, ενώ την ειρωνευτήκατε κιόλας για τη μνήμη του παππού της.


Αφήνω στην άκρη την ειρωνεία, γιατί προτιμώ να μιλήσουμε γα την ουσία της τοποθέτησής σας.


Κατανοώντας βέβαια ότι το «κυνηγούσαν» είναι ευφημισμός για το «εξόντωναν», ήθελα να σας ρωτήσω για εφτά πρόσωπα, σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες εντάσσονται. 


Γενικεύοντας λιγάκι, σας απευθύνω στη συνέχεια και μια ακόμα ερώτηση, για άλλους εφτά, εκτός Κατοχής. (Και τις δυο εφτάδες τις διάλεξα ενδεικτικά, από εκατοντάδες περιπτώσεις)


Ρωτάω λοιπόν να μου πείτε αν οι παρακάτω εξοντωμένοι κατά την Κατοχή από το ΚΚΕ ήταν «συνεργάτες των Γερμανών, μαυραγορίτες» ή και τα δυο:

Α. Δημήτρης Ψαρρός, στρατιωτικός αρχηγός της αντάρτικης ΕΚΚΑ

Β. Παντελής Δαμασκόπουλος, μέλος ΚΕ του ΚΚΕ

Γ. Κίτσος Μαλτέζος, φοιτητής

Δ. Κώστας Μπράβος, υπεύθυνος του ΕΑΜ στο χωριό Ταρσινά Κορινθίας

Ε. Σταύρος Βερούχης, ανάπηρος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου

ΣΤ. Γρηγόρης Σκαφίδας, πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ

Ζ. Γιώργος Διαμαντόπουλος, αρχιτέκτονας, Σπέτσες.


Με την ευκαιρία, αν ξέρετε γιατί εκτελέστηκαν από το ΚΚΕ, ενίοτε με τη βοήθεια «αδελφών» κομμάτων, πριν και μετά την Κατοχή, άλλοι εφτά, οι εξής:
 

Α. Ανδρόνικος Χαϊτάς, πρώην Γραμματέας του ΚΚΕ

Β. Θύμιος Αδραμυτίδης, εργάτης

Γ. Γιώργος  Κωνσταντινίδης / Ασημίδης, δικηγόρος, πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Δ. Ελένη Παπαδάκη, ηθοποιός

Ε. Γιώργος Γιαννούλης, υποστράτηγος του «Δημοκρατικού Στρατού»

ΣΤ.  Κώστας Καραγιώργης, πρώην διευθυντής του «Ριζοσπάστη» και πρώην υποστράτηγος του «Δημοκρατικού Στρατού»

Ζ. Νίκος Πλουμπίδης, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, ηθική «εξόντωση» ως χαφιές, προδότης και πράκτορας (τη σωματική εξόντωση την έκανε το ελληνικό κράτος).  


Περιμένοντας συγκεκριμένη απάντηση
Με την αρμόζουσα τιμή


Συγγραφέας - δημοσιογράφος
Πρώην μέλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ (1974 – 1984)


Υ.Γ. Είμαι βέβαιος ότι παρατηρήσατε τι έκανα για να διευκολύνω το διάλογο: σας ρώτησα για συγκεκριμένα πρόσωπα και όχι για μεγάλες ομάδες, όπως: θύματα των προπολεμικών σταλινικών εκκαθαρίσεων, θύματα της ΟΠΛΑ, εκκαθαρισμένοι μη αριστεροί αντάρτες τα πρώτα χρόνια της Κατοχής, σκοτωμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πελοπόννησο, θύματα του χωριού Βαλτέτσι, σφαγμένοι στο χωριό Λίμνες, αιχμάλωτοι μετά από μάχες στην Πελοπόννησο ή στο Κιλκίς κατά το τέλος της Κατοχής, τροτσκιστές, αρχειομαρξιστές, αιχμάλωτοι και/ή όμηροι Δεκεμβριανών, θύματα Μπούλκες, «προδότες» που «προκάλεσαν» ήττες του «Δημοκρατικού Στρατού», θύματα Τασκένδης κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: