"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗ ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟΠΛΗΚΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΑ: Συριζα και σταλινισμός.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ


Είναι γνωστό ότι ο Συριζα αποτέλεσε ένα συνονθύλευμα αστέγων πολιτικών τάσεων που ξεκινούσαν από διαφωνούντες του ΚΚΕ και κατέληγαν στο ΠΑΣΟΚ και ριζοσπαστικά αριστερά ρεύματα. Με σημαντική και κυρίαρχη την τάση της, πάλαι ποτέ λεγόμενης, «Ανανεωτικής Αριστεράς». Μήτρα, δε, των ρευμάτων της «Ανανεωτικής Αριστεράς» υπήρξε το ΚΚΕεσ.


Τι διαφοροποιούσε το ΚΚΕες, στην Ελλάδα, και το ευρωκομμουνιστικό ρεύμα γενικότερα;



Η καταγγελία της έλλειψης δημοκρατίας στα καθεστώτα του υπαρκτού- τότε- σοσιαλισμού, κυρίως στην ΕΣΣΔ, και η αντίθεσή τους στις ολοκληρωτικές μεθόδους και τα γκουλάγκ. Δηλαδή, στα εγκλήματα που διέπραξαν τα ορθόδοξα κομμουνιστικά καθεστώτα.



Και τα δύο στοιχεία υπήρξαν κεντρικό θέμα κριτικής αναφοράς και άλλων αριστερών διανοουμένων, όπως ο Καστοριάδης αλλά και πολλών ευρωπαίων. Μάλιστα, ο Καστοριάδης, χαρακτηρίστηκε, επανειλημμένως, από τον ορθόδοξο κομμουνισμό ως πράκτορας του Ιμπεριαλισμού.



Σήμερα, με αφορμή την πρόσκληση της Εσθονίας σε συνέδριο για την καταγγελία των κομμουνιστικών εγκλημάτων, η κυβέρνηση του Συριζα αρνείται τη συμμετοχή.



Το αφελές ερώτημα είναι: ο Συριζα αρνείται ότι διεπράχθησαν εγκλήματα στα κομμουνιστικά καθεστώτα και δεν συμμετέχει στο συνέδριο;  


Αν ναι...
 τι λένε επ αυτού τα στελέχη της ανανεωτικής τάσης του Συριζα; 


Αναθεώρηση στην αναθεώρηση; 


Μήπως αναζητώντας αριστερό άλλοθι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους είναι διατεθειμένοι να δικαιώσουν, ακόμη, και το σταλινισμό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: