"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Οχι, κύριε Φίλη

EΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

Η απόφασή σας να επιβάλετε φόρο 13% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων «δεν διορθώνει μια κοινωνική αδικία», όπως ισχυριστήκατε χθες το πρωί στο Σκάι. Το αντίθετο συμβαίνει. Δημιουργεί μια επιπλέον αδικία, διότι οι γονείς των 85.000 παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία όχι μόνον πληρώνουν τους φόρους τους για την Δημόσια παιδεία, αλλά σας απαλλάσσουν και από 216 εκ ευρώ το χρόνο τα οποία θα οφείλατε να καταβάλετε αν είχαν επιλέξει, όπως δικαιούνται, την δημόσια εκπαίδευση. Σχετικά διαβάστε εδώ.

Παραπλανητικό ήταν κ. Φίλη και το επιχείρημά σας ότι η επιλογή του 13% «μας φέρνει πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα». Διότι γνωρίζετε ασφαλώς ότι σε καμία χώρα της ΕΕ δεν υπάρχει ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ως εκ τούτου ας είμαστε ειλικρινείς, αγαπητέ υπουργέ Παιδείας.

Η επιλογή σας να χαρατσώσετε με περίπου 1000 ευρώ το χρόνο 85.000 οικογένειες οφείλεται σε δύο λόγους. 

Ο πρώτος είναι η ιδεοληψία σας. Ηδη από καλοκαίρι που σκαρφιστήκατε (χωρίς να το πολυσκεφτείτε) το συγκεκριμένο μέτρο, το πουλήσατε στην κοινή γνώμη με το απλοϊκό επιχείρημα «ιδιωτική εκπαίδευση = πλούσιοι γονείς», άρα ιδού η διαφορά μιας αριστερής κυβέρνησης. Και εξαγγείλατε τον ΦΠΑ 23% ως αντιστάθμισμα της παταγώδους διάψευσης όλων των υποσχέσεων που είχατε δώσει. Μεταξύ μας κε υπουργέ, σάς φαντάζομαι σε μια υπουργική σύσκεψη με συναδέλφους σας να αναρωτιέστε μεταξύ σας «πώς θα αντέξουμε τη μείωση ακόμη και στις κατώτατες στις συντάξεις» και κάποιος από σας να πετάγεται και να λέει «να φορολογήσουμε τους πλούσιους των ιδιωτικών σχολείων» με τους υπολοίπους να τον επικροτούν για την «ευφάνταστη» ιδέα του.
Το κωμικοτραγικό δε είναι πώς όταν αντιληφθήκατε προεκλογικά ότι στην ιδιωτική εκπαίδευση εντάσσονται πλην των ιδιωτικών σχολείων και τα φροντιστήρια, σάς κατέβαλε πανικός και άρον-άρον ανακρούσατε πρύμναν. Γιατί καταλάβατε βέβαια ότι σε αυτά φοιτούν πάνω από 600.000 παιδιά που αναλογούν σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους. Ηταν τότε που η κυβέρνησή σας είπε άλλο ένα ψέμα. Οτι τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση σάς τον επέβαλε τάχα η Τρόικα και εξαγγείλατε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα ματαιώσετε το μέτρο βρίσκοντας ισοδύναμα.

Κάπου εδώ όμως εντοπίζεται και ο δεύτερος ανομολόγητος λόγος που επιβάλλατε τον ΦΠΑ έστω και στο 13%. Αυτός θα σάς είναι ακόμη πιο δυσάρεστο κ. Φίλη γιατί εκτός από λαοπλάνους, καθιστά πλέον και ύποπτη την επιλογή σας. Μην σας ξενίζουν οι λέξεις κε υπουργέ. Λαοπλάνοι είστε, γιατί απλούστατα απεδείχθη ότι δεν βρήκατε τα ισοδύναμα που μόλις προ μηνός υποσχεθήκατε. Είναι όμως και ύποπτη η απόφασή της κυβέρνησης και θα εξηγήσω γιατί.

Ολοι γνωρίζουμε ότι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση ήταν η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην αύξηση του βόειου κρέατος από το 13% στο 23% που πρότεινε η τρόικα. Το ερώτημα λοιπόν είναι ευθύ:  

Γιατί επιλέξατε να χαρατσώσετε 85.000 οικογένειες αντί να αυξήσετε την τιμή ενός προϊόντος που σχεδόν στο σύνολό του εισάγεται από το εξωτερικό; 

 Με απλά λόγια γιατί επιλέξατε να προστατέψετε τις γαλλικές και ολλανδικές εισαγωγές βόειου κρέατος που στο κάτω-κάτω είναι στην διακριτική ευχέρεια των καταναλωτών να το προτιμήσουν;

Στο ερώτημα αυτό κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει απαντήσει. Και το επαναφέρω, γιατί την αύξηση στο βόειο κρέας επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ την εξήγγειλε τον Ιούλιο (πριν σκαρφιστεί τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση) και παραδόξως την πήρε πίσω εν μια νυκτί, χωρίς ποτέ να εξηγήσει τους λόγους.

Είπατε, όμως, και κάτι ακόμη χθες το πρωί κ. Φίλη που επιβεβαιώνει την αμηχανία σας. 

Διατυπώσατε την άποψη πως:
 «Oσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία δεν είναι ζάπλουτοι ή κροίσοι, αλλά εύποροι, όμως, είναι».

«Εύπορος», κε υπουργέ, κατά το λεξικό είναι «αυτός που βρίσκεται σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση» εξ ού και στο λήμμα υπάρχει ως συνώνυμο το «πλούσιος».  

Αλήθεια κύριε Φίλη πιστεύετε ότι 85.000 οικογένειες είναι τόσο πλούσιες που στέλνουν τα παιδιά τους από το πλεόνασμά τους σε ιδιωτικά σχολεία;  

Αν το πιστεύετε, όχι μόνον ζείτε εκτός τόπου και χρόνου, αλλά στο εξής οφείλετε  να αποκαλείτε απαξιωτικά «πλούσιους» τους ουκ ολίγους αριστερούς συναδέλφους σας που (φευ!) στέλνουν και εκείνοι τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Μηδέ εξαιρουμένου βέβαια του πολιτικού σας προϊσταμένου.

Καθώς, όμως, δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε μια τόσο χαμηλής ποιότητας «συζήτηση» που αναπόφευκτα προκαλούν οι ιδεοληπτικές ατάκες σας, θα σας πω τι θα συμβεί με την επιλογή σας κ. Φίλη:  


Οι λίγοι ζάπλουτοι και οι κρίσοι της χώρας, που όντως υπάρχουν, ουδόλως βέβαια θα επηρεαστούν από το χαράτσι σας. Αυτοί που δεν θα αντέξουν την αύξηση στα δίδακτρα είναι χιλιάδες ελληνικές οικογένειες οι οποίες μετά από πέντε χρόνια κρίσης εξακολουθούν να κάνουν θυσίες, περικόπτοντας τις δαπάνες τους όπου μπορούν, για να προσφέρουν από το υστέρημά τους στα παιδιά τους την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Πόσες είναι αυτές οι οικογένειες, θα το διαπιστώστε σύντομα κε υπουργέ. Οταν θα κληθείτε τον επόμενο Σεπτέμβριο να απορροφήσετε χιλιάδες επιπλέον παιδιά στα δημόσια σχολεία, δημιουργώντας παράλληλα και μια νέα στρατιά ανέργων καθηγητών από τα ιδιωτικά σχολεία που πιθανότατα θα κλείσουν. Και εξυπακούεται βέβαια ότι δεν θα κλείσουν τα 4-5 κολλέγια, αρσάκεια κλπ που έχετε στοχοποιήσει για να ικανοποιήσετε την αριστερή σας ιδεοληψία, αλλά πολλά από τα 1035 άγνωστα ιδιωτικά σχολεία που έχει η χώρα μας και επιλέγουν οι γονείς για να αποφύγουν την δημόσια παιδεία.

Σας φαντάζομαι να αναρωτιέστε χαιρέκακα:  

Και γιατί να μην πηγαίνουν και τα παιδιά των «πλουσίων» στα δημόσια σχολεία; 

 Θα σας απαντήσω, κ. Φίλη. Ο λόγος που 85.000 ελληνικές οικογένειες εξακολουθούν να προσπαθούν πάσει θυσία να αποφύγουν την δημόσια εκπαίδευση είναι (και) μια «απάντηση» που εσείς ο ίδιος δώσατε επίσης χθες το πρωί. Οταν ερωτηθήκατε δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους «πόσα κενά εξακολουθούν να έχουν σε καθηγητές τα δημόσια σχολεία και πόσα εξ αυτών δεν λειτουργούν καν» είπατε έτσι απλά και... χαλαρά ότι «είναι δύσκολο να απαντηθεί ένα τέτοιο ερώτημα». Χωρίς να αντιλαμβάνεστε προφανώς ότι κάθε πολίτης που σας άκουσε αναρωτήθηκε ευλόγως αν έχετε συνειδητοποιήσει ότι από δημοσιογράφος, αίφνης είστε υπουργός. Και μάλιστα ο της Παιδείας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: