"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Μπορεί o τσαμπουκαλεμένος γραφικός, ο εξυπνότερος λαός του κόσμου και οι λοιποί τενεκέδες πολιτικοί του , να σώσουν την πατρίδα τους και τον εαυτό τους;


Η Ελλάδα έδωσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αυτό που είχε ζητήσει: είχε απορρίψει τους όρους που προσφέρθηκαν από τους πιστωτές της για περαιτέρω χρηματοοικονομική βοήθεια.  

Με αυτή την ψήφο, η χώρα έχει κάνει ένα τολμηρό βήμα προς έναν πολιτικό και οικονομικό γκρεμό.

Τώρα εξαρτάται από τον Τσίπρα να αποφασίσει εάν η Ελλάδα θα περάσει τον γκρεμό. Για να το αποφύγει, θα πρέπει να καταπλήξει τους πιστωτές και όλους με το να ξαναγεννηθεί, αμέσως. Στο μεταξύ, η Ευρώπη πρέπει να σχεδιάζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρωσύστημα.

Κατά κάποιον τρόπο, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το δημοψήφισμα δεν έχει αλλάξει πολλά. Αυτό που διακυβεύεται και για τις δύο πλευρές είναι το ίδιο με αυτό που ήταν στο παρελθόν. Η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν είναι πολύ μακριά σχετικά με τους δημοσιονομικούς όρους για τη νέα στήριξη. Και υπάρχει ευρεία συμφωνία για την ανάγκη μιας νέας ελάφρυνσης χρέους. Το ΔΝΤ, το οποίο έχει ηγηθεί αυτών των υπολογισμών, συμφωνεί με την Αθήνα ότι το χρέος της Ελλάδας χρειάζεται περαιτέρω αναδιάρθρωση.

Το πρόβλημα δεν είναι η απόσταση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, αλλά η πλήρης διακοπή των σχέσεων μεταξύ τους.  

Για αυτό, φταίνε κυρίως ο Τσίπρας και η ομάδα του. Αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το μερίδιο των Ελλήνων στην δική τους πτώση και την ανάγκη για μια νέα δημοσιονομική κουλτούρα που συγκρατεί τις δαπάνες και συλλέγει τους φόρους που οφείλονται. Η ψηφοφορία της Τρίτης μπορεί κάλλιστα να έχει κάνει αδύνατη την επισκευή αυτής της κατάρρευσης.

Η Ελλάδα έχει ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ και οι τράπεζές της έπρεπε να κλείσουν. Χωρίς βοήθεια από την Ευρώπη, και ιδιαίτερα από την ΕΚΤ, θα ακολουθήσει ολοκληρωτική οικονομική κατάρρευση, και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εκδώσει το δικό της νόμισμα.

Για την Ελλάδα, η άμεση προοπτική θα ήταν οικονομικό χάος.  

Εάν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θέλει να παραμείνει στο ευρώ και να είναι εταίρος του ευρύτερου ευρωπαϊκού project.

Παρόλα αυτά, το να αποφευχθεί η έξοδος από το ευρώ, θα εξυπηρετούσε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα επίσης. Το άμεσο κόστος για τους πιστωτές μιας ολοκληρωτικής χρεοκοπίας θα ήταν μεγαλύτερο των 200 δισ. ευρώ. Το κόστος περαιτέρω αναδιάρθρωσης χρέους θα ήταν πολύ μικρότερο. Επιπλέον, μια διάλυση του ευρωσυστήματος θα δημιουργούσε ένα κακό, αποσταθεροποιητικό προηγούμενο για την επόμενη κρίση. Και τα γεωπολιτικά είναι προς την ίδια κατεύθυνση: το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη στο νοτιότερο άκρο της είναι μια νέα ζώνη αστάθειας και αταξίας.

Αλλά τέτοιοι υπολογισμοί δεν μετράνε εάν δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη η κυβέρνηση της Ελλάδας, ότι θα κρατήσει το λόγο της.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande συγκάλεσαν μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ σήμερα το απόγευμα. Τι χρειάζεται να συμβεί μέχρι τότε;

Πάνω από όλα, ο Τσίπρας πρέπει να προσπαθήσει για πρώτη φορά να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα. Η ψήφος του εμπιστοσύνης είναι μια "τρύπια" νίκη που δεν του δίνει περισσότερη εξουσία έναντι της υπόλοιπης ΕΕ από ό,τι έίχε πριν, ουσιαστικά δηλαδή καμία.  

Μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχει βαρεθεί την Ελλάδα και την κυβέρνησή της. Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θεωρούν ότι θα ήταν ίσως καλύτερα να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός του συστήματος αμέσως, και να εστιάσουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών. Μετά από τους τελευταίους πέντε μήνες, είναι δύσκολο να διαφωνήσω.

Για να τους κερδίσει, ο Τσίπρας πρέπει να ξοδέψει όλο το πολιτικό κεφάλαιο που έχει μόλις κερδίσει για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τους μαρξιστές ιδεολόγους του κόμματός του και να αποδεχθεί ισχυρότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Εάν προκύψει ένας νέος Τσίπρας, η ευρωζώνη και οι ηγέτες της θα πρέπει να ανταποκριθούν. Χωρίς να χαλαρώσουν την επιμονή τους στους όρους, θα πρέπει να μιλήσουν για άμεση βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες και περαιτέρω ελάφρυνση χρέους. Αλλά εάν ο Τσίπρας αρνηθεί να αλλάξει, θα είναι καιρός να μπει ένα τέρμα.

Η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν μια κραυγή απελπισίας όσο και μια προκλητική ενέργεια. Ωστόσο οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν το δικαίωμα να ρωτήσουν:


Οι Έλληνες συνειδητοποιούν τον ρόλο που πρέπει να παίξουν για την δική τους σωτηρία??? 

Μεταξύ του τώρα και της συνόδου, η ευθύνη βαραίνει τον Τσίπρα και τη χώρα του, για να δείξουν στην Ευρώπη ότι, παρόλα αυτά, αξίζει να βοηθηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: