"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ: Βρήκαν ποιο ήταν το μυστικό του Χίτλερ και μάγευε το ακροατήριό του

"Ξέρω ότι οι άνδρες κέρδισαν πολύ λιγότερα από την συγγραφή σε σχέση με τον προφορικό λόγο, αφού κάθε μεγάλη κίνηση σε αυτή τη γη οφείλεται σε μεγάλους ρήτορες και όχι σε μεγάλους συγγραφείς." έγραφε ο Αdolf Hitler στο βιβλίο του "Ο Αγών μου", το 1925.

Ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό, ο Hitler έγινε ένας από τους πλέον δεινούς ρήτορες της εποχή τους, δημιουργώντας το μεγαλύτερο γερμανικό πολιτικό κόμμα και κατακτώντας δεκάδες λαούς.

Ο Hitler, έδωσε πάνω από 5.000 λόγους στους οποίους μεταξύ άλλων υπόσχονταν στο ακροατήριο του μία αυτοκρατορία που θα διαρκούσε 1000 χρόνια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Bruce Loebs, ο οποίος ασχολήθηκε με την "ρητορική του Hitler" τα τελευταία 46 χρόνια, διδάσκοντας στο πανεπιστήμιο του Αϊντάχο, ο Φύρερ δούλευε καθημερινά το χάρισμα του.

"Έμαθε πως να είναι χαρισματικός ρήτορας και οι άνθρωποι τον ερωτεύτηκαν, αναφέρει ο Loebs στον Business Insider. "Οι άνθρωποι είχαν την διάθεση να τον ακολουθήσουν, γιατί εκείνη την περίοδο έδειχνε να έχει τις σωστές απαντήσεις σε μία εποχή οικονομικής αναταραχής", αναφέρει.


Το ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε στη Γερμανία μετά την συνθηκολόγηση του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και τη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησαν την δεκαετία του 1930, στην άνοδο του Hitler.

"Ο Hitler ήταν ο βασιλιάς του ναζισμού. Σπάνια στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού μία προσωπικότητα δημιούργησε τη δική του πολιτική θεωρία και μια κυβέρνηση που δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς αυτόν", αναφέρει ο ιστορικός Robert Waite.

Ο Joseph Goebbels, υπουργός προπαγάνδας των ναζί, γράφει στο ημερολόγιό του ότι ο Ηitler ήταν γνωστό ότι έφτιαχνε μόνος του τους λόγους του και μάλιστα τους άλλαζε τουλάχιστον 5 φορές μέχρι να τους ολοκληρώσει, πολλές φορές δουλεύοντας έως αργά το βράδυ.

"Πολλές φορές δούλευε μέχρι αργά το βράδυ απασχολώντας τρεις γραμματείς, ενώ ο ίδιος διόρθωνε το τελικό κείμενο", αναφέρει ο Βρετανός ιστορικός, Ian Kershaw.

"Απλά δεν εμπιστεύονταν κανένα να γράψει τους λόγους τους", σημειώνει ο Loebs, τονίζοντας ότι δεν άφηνε κανέναν να γράψει του λόγους του γιατί ήταν πολύ σημαντικοί γι αυτόν.
nazi_4.JPG

Και ο Winston Churchill έγραφε μόνος του λόγους του, κάτι σπάνιο για τους πολιτικούς τότε αλλά και τώρα.

Στο βιβλίο "Explaining Hitler," ο γαλλοαμερικανός συγγραφέας George Steiner περιγράφει την φωνή του Hitler ως "μαγευτική".
nazi_3.JPG
"Γεννήθηκα το 1929 και έτσι από το 1933 έχω μνήμες, να κάθομαι στην κουζίνα και να ακούω την φωνή του Hitler το ραδιόφωνο", αναφέρει ο Steiner.

"Είναι δύσκολο να το περιγράψω αλλά η φωνή του Hitler ήταν μαγευτική", σημειώνει ο Steiner.
Ο Αμερικανός ψυχολόγος Henry Murray, στην έκθεση των 229 σελίδων του 1943, περιγράφει τον Φύρερ ως υπνωτικό.

Σύμφωνα με την έκθεση του Murray, ο Χίτλερ έπαιρνε συχνά συγχαρητήρια για τα γκρίζο-μπλε μάτια του, παρόλο που ως νεκρά και απρόσωπα.
nazi_5.JPG
Αν και ο Hitler ήταν κοντός δούλευε τις ομιλίες του μπροστά στον καθρέφτη, όπου πρόσεχε την γλώσσα του σώματός του, των χεριών του.
nazi_9.JPG
Ο προσωπικός φωτογράφος και φίλος του Hitler, Heinrich Hoffmann, τον έβγαλε περί τα 2 εκατ. φωτογραφίες, τις οποίες και υποσχέθηκε να μην δημοσιοποιήσει ποτέ.
nazi_8.JPG
Ο Hitler, αφού μελετούσε τις φωτογραφίες μετά τις κατέστρεφε.


"Δεν υπάρχει άλλος φωτογράφος στην ιστορία που να είχε αποκλειστική πρόσβαση σε έναν αρχηγό κράτους, τον οποίο και δίδασκε πως να βελτιώσει την δημόσια εικόνα του", αναφέρει ο ιστορικός Roger Moorhouse




Δεν υπάρχουν σχόλια: