Είναι πολλά τα στοιχεία του χαρακτήρα του Ερντογάν που ενοχλούν. Πρωτίστως, ο άκρατος αυταρχισμός του και η αίσθηση που εκπέμπει ότι είναι υπεράνω του νόμου. Ενοχλεί το γεγονός πως νομίζει ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να τον κρίνει. Οτι σέβεται και θαυμάζει περισσότερο τον επίσης αυταρχικό Πούτιν από ό,τι τους δημοκρατικά εκλεγμένους Ομπάμα και Μέρκελ. Σε πιο άμεσο και ανθρώπινο επίπεδο, ενοχλεί το γεγονός ότι πολλοί Τούρκοι φίλοι και συνάδελφοι με τους οποίους συζήτησα εκτενώς τις ημέρες αυτές, μου μετέφεραν τον φόβο τους για το αν την επομένη της δημοσίευσης ενός άρθρου τους που επικρίνει τον Ερντογάν, θα έχουν τη δουλειά τους, ή ακόμη και αν θα συλληφθούν.
Είχε δίκιο ο λόρδος Ακτον: «Η εξουσία διαφθείρει, και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα». Το βλέπουμε στην Τουρκία με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Αλλά έχοντας καταστήσει απόλυτα σαφή την αντίθεσή μου με αυτή την πτυχή του Ερντογάν, διαχωρίζω τον καθεστωτικό τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξουσία, από τον άνθρωπο πολιτικό και τα εντυπωσιακά ηγετικά του προσόντα. Πέτυχε ως δήμαρχος μιας τεράστιας και πολύ δύσκολης πόλης, πρόβαλε ένα όραμα και το υλοποιεί, κάνει έργα, αλλάζει τη χώρα του. Στεγάζει κόσμο, μεταρρυθμίζει το σύστημα ιατρικής περίθαλψης, βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη. Και, τελικά, επιβραβεύεται με συνεχείς θριάμβους στις κάλπες. Είναι ένας ηγέτης που εμπνέει.
Αναρωτιέμαι αν έχουμε και εμείς έναν τέτοιο πολιτικό. Αναπόφευκτα η σκέψη πάει στον Ελευθέριο Βενιζέλο, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά ας αφήσουμε το παρελθόν. Ας έρθουμε στο σήμερα. Το ζήτημα είναι αν έχουμε ηγέτες που μπορούν να εμπνεύσουν.
Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε σε ελάχιστα χρόνια όσα οι περισσότεροι πολιτικοί δεν καταφέρνουν ποτέ. Οι συνθήκες τον ευνοούν. Εδώ ο καλόπιστος προβληματισμός είναι ο αντίστροφος. Αφού βλέπει την κατάσταση, τα αντικειμενικά αδιέξοδα, γιατί δεν αποφεύγει τις εύκολες υποσχέσεις και δεν τολμά να πει κάποιες δύσκολες αλήθειες; Ιδιαίτερα από τη στιγμή που αν καταφέρει να αναρριχηθεί στην εξουσία, θα τις βρει μπροστά του. Εδώ τα δεσμά είναι τα συνδικαλιστικά γρανάζια και το βαθύ κράτος του παλιού ΠΑΣΟΚ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου