"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ: Ενοικιαστήριο στα άδεια κελιά της βάζει η Ολλανδία


Τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας στην Ολλανδία και η χαλάρωση των ποινών από το 2001 μετατρέπουν τα άδεια κελιά στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας σε ένα είδος «εξαγώγιμου προϊόντος». 

Η κυβέρνηση της χώρας έχει συνάψει μια ιδιαίτερη συμφωνία -με το Βέλγιο και πρόσφατα και με τη Νορβηγία- για υποδοχή κρατουμένων από τις χώρες αυτές στις δικές της μισοάδειες φυλακές.

Το Βέλγιο έχει νοικιάσει 550 κελιά στη γειτονική του χώρα ήδη από το 2009 και η Νορβηγία έκλεισε συμφωνία για να αξιοποιήσει, από το 2015, 300 κελιά σε ολλανδικό έδαφος, παρότι θα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. «Υπάρχει αναμονή 1.300 ποινών κάθειρξης και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για χώρους φυλάκισης», ανέφερε ο Νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης, Αντερς Ανουντσεν.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι Νορβηγοί κατάδικοι θα μεταβαίνουν στην Ολλανδία για να εκτίσουν μέρος της ποινής τους και θα επιστρέφουν στη Νορβηγία, για να ξεκινήσουν τη διαδικασία της κοινωνικής επανένταξης, πριν αφεθούν ελεύθεροι εκεί ή -για την περίπτωση των μεταναστών που απελαύνονται- σταλούν πίσω στις πατρίδες τους.

Η συμφωνία λύνει αφενός ένα σοβαρό πρόβλημα χωρητικότητας στη Νορβηγία, που βρίσκεται στη διαδικασία ανοικοδόμησης και ανακαίνισης φυλακών (θα στοιχίσει έως 700 εκατομμύρια δολάρια), και εξυπηρετεί και την Ολλανδία που θα σώσει κάποιες από τις δεκάδες φυλακές που επρόκειτο να κλείσουν και από τις σχεδόν 4.000 θέσεις εργασίας που θα χάνονταν μέχρι το 2018.

Πάντως τα τμήματα των ολλανδικών φυλακών που θα δοθούν σε καταδίκους από τη σκανδιναβική χώρα θα διοικούνται από Νορβηγούς διευθυντές και θα εφαρμόζονται οι νορβηγικοί κανόνες.  

Οι νορβηγικές φυλακές θεωρούνται από τις πιο ανθρώπινες στον κόσμο, καθώς επιτρέπουν μια ορισμένη ελευθερία κινήσεων στους κρατουμένους τους, τους απασχολούν με εργασία και δραστηριότητες αναψυχής και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική επανένταξη.

Εντονες είναι ωστόσο οι αντιδράσεις των συγγενών των καταδίκων για τους οποίους θα είναι πλέον αδύνατον να τους επισκέπτονται στη φυλακή και να κρατούν επαφή μαζί τους και εκφράζουν ανησυχίες ότι μια τέτοια κίνηση θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις οικογένειές τους.

Το πρόβλημα αυτό δεν έχει παρουσιαστεί με τους Βέλγους κρατουμένους, αφού αυτοί κρατούνται στις φυλακές του Τίλμπουργκ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Βέλγιο.

Σύμφωνα με τον Φρεντ Τέεφεν, Ολλανδό υπουργό αρμόδιο για τα σωφρονιστικά ιδρύματα, «η περίπτωση της Νορβηγίας θα είναι διαφορετική, επειδή αυτή δεν είναι γειτονική χώρα, δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η γλώσσα είναι διαφορετική» (στο Βέλγιο περίπου ο μισός πληθυσμός έχει ως επίσημη γλώσσα τα Φλαμανδικά, που αποτελεί ένα είδος διαλέκτου της ολλανδικής γλώσσας). Σημειώνεται ότι το Οσλο απευθύνθηκε στις ολλανδικές Αρχές για ενοικίαση κελιών κατόπιν απόρριψης σχετικού αιτήματός του από τη γειτονική Σουηδία.

Οι κρατούμενοι στις ολλανδικές φυλακές ανέρχονταν στο τέλος του 2012 σε 11.160 άτομα, ένας αριθμός ο οποίος μειώνεται διαρκώς από το 2008. Ο ένας λόγος είναι τα διαρκώς μειούμενα ποσοστά εγκληματικότητας και ο άλλος είναι η αλλαγή της νομοθεσίας από το 2001 που προβλέπει ποινές κοινωνικής εργασίας για όσους εκτίουν ποινές κάθειρξης μικρότερες των οκτώ μηνών. Μάλιστα ο υπουργός Τέεφεν επισκέφθηκε πρόσφατα τη Βρετανία για να ενημερωθεί για το ηλεκτρονικό βραχιόλι που χρησιμοποιείται σε καταδίκους και για το σύστημα των ιδιωτικών φυλακών.
  • Στη Νορβηγία υπάρχει αναμονή 1.300 ποινών κάθειρξης
  • Aπό το 2015 θα δοθούν 300 κελιά σε Νορβηγούς κατάδικους
  • 550 κελιά έχουν διατεθεί για Βέλγους κρατούμενους

Δεν υπάρχουν σχόλια: