"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ: 22 εκατ. πρόσφυγες από τις φυσικές καταστροφές το 2013

Φυσικές καταστροφές και κλιματική αλλαγή είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για τον μαζικό εκτοπισμό ανθρώπων από τις εστίες τους, ενώ οι πολεμικές συγκρούσεις έρχονται δεύτερες.

Οπως αναφέρει έρευνα του νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων μόνο μέσα στο 2013 οι φυσικές καταστροφές ευθύνονται για τον ξεριζωμό περισσότερων από 22 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με την έρευνα του Συμβουλίου που παρουσιάστηκε εν όψει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους από πλημμύρες, σεισμούς, τυφώνες και άλλες φυσικές καταστροφές είναι κατά πολύ περισσότεροι από αυτούς που έχασαν το βιος τους από τις ουκ ολίγες πολεμικές συγκρούσεις που σημειώθηκαν μέσα στο 2013.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σε σχέση με τη δεκαετία του 1970 ο αριθμός των εκτοπισμένων από φυσικές καταστροφές έχει διπλασιαστεί, ενώ κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που εκτίθενται στον κίνδυνο να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.

Οπως τόνισε ο γραμματέας του Συμβουλίου Προσφύγων της Νορβηγίας, Γιαν Εγκελαντ, που έχει διατελέσει και αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, τον περασμένο χρόνο ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων εκτοπίστηκε εξαιτίας των πολέμων, όμως «οι φυσικές καταστροφές υποτιμώνται και δεν γίνεται αντιληπτό ότι είναι μια μάστιγα που πλήττει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Σε γενικές γραμμές ο συνδυασμός φυσικών καταστροφών μεγάλης κλίμακας και εκατοντάδων μικρότερων προκαλεί τον μαζικό εκτοπισμό ανθρώπων σε πολλές περισσότερες χώρες από τις χώρες που υπάρχει πόλεμος και σύγκρουση».
 
Ο Γιαν Εγκελαντ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα συμπεράσματα της έρευνας θα βοηθήσουν τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα να πάρουν σωστές αποφάσεις για την προστασία των πληθυσμών από μαζικές φυσικές καταστροφές, που θα γίνουν μαζικότερες στο μέλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ενα σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι το 80% των εκτοπισμένων την τελευταία πενταετία ζούσε στην Ασία, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι και το 2013 οι 19 εκατομμύρια εκτοπισμένοι από τους 22 εκατομμύρια ζούσαν στην Ασία. Πιο συγκεκριμένα στις Φιλιππίνες περίπου 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας των φυσικών καταστροφών. Μόνο από τον τυφώνα Χαγιάν εκτοπίστηκαν 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στην Αφρική μαζικοί εκτοπισμοί σημειώθηκαν την περίοδο των βροχοπτώσεων και ιδιαίτερα στον Νίγηρα, στο Τσαντ, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν. Η χειρότερη χρονιά για την ανθρωπότητα σε σχέση με τον αριθμό των εκτοπισμένων από φυσικές καταστροφές πάντως ήταν με διαφορά το 2010, καθώς τότε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τουλάχιστον 42 εκατομμύρια άνθρωποι.
 
Ενας παράγοντας που επίσης δεν λαμβάνεται συχνά υπ' όψιν είναι η αστικοποίηση του πληθυσμού. Σύμφωνα με την έρευνα, ολοένα και περισσότερος κόσμος είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να χάσει το σπίτι του, αφού ο πληθυσμός στα αστικά κέντρα έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τη δεκαετία του 1970, ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει διπλασιαστε

Δεν υπάρχουν σχόλια: