Ο κυνισμός είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Tayyip Erdoğan. Μολονότι ο αριθμός των βουλευτών που εγατέλειψαν το κυβερνών κόμμα έφθασε τους εννέα, μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης του Τούρκου πρωθυπουργού με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Fethullah Gülen και το τσουνάμι σκανδάλων που άρχισε εξ αυτού του λόγου να αποκαλύπτεται μετά τις 17 Δεκεμβρίου, ο Erdoğan μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Σε δημοσκοπήσεις που είδαν το φώς την περασμένη εβδομάδα το 47% των Τούρκων ψηφοφόρων εξακολουθεί να εκφράζει πρόθεση ψήφου υπέρ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), έναντι ποσοστού 50% που αυτό κατέγραψε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2011.
Έτσι, τη στιγμή που οι διαρροές αποκαλύπτουν ότι το πρόβλημα πάει πολύ πιο μακριά από την διαφθορά και αγγίζει την ουσία της δημοκρατίας, λ.χ. με ασφυκτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, οι κυβερνώντες, με πρώτο τον ίδιο τον Erdoğan απλώς παραδέχονται την αλήθεια και ο κόσμος σηκώνει τους ώμους.
Αφότου όλοι οι εισαγγελείς που παρήγγειλαν και οι αστυνομικοί που εκτέλεσαν τα εντάλματα προσαγωγής της 17ης Δεκεμβρίου βρέθηκαν υπό διωγμόν και αφότου ο υπουργός Δικαιοσύνης επέστρεψε ως απαράδεκτα όλα τα αιτήματα άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας πιθανών εμπλεκομένων, το έργο της δικαστικής διερεύνησης πέρασε στους... “Μπάσταρδους” (Haramzedeler).
Το ότι ο ηγέτης των Τούρκων ισλαμιστών αισθάνεται να απειλείται περισσότερο από τον ομοϊδεάτη του Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τον ηγέτη του τρίτου σε δύναμη κόμματος (και όχι από την κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση) είναι μια ενδιαφέρουσα από πολιτική άποψη αποκάλυψη. Όμως το συγκλονιστικό είναι ο βαθμός του micromanaging που ασκεί ένας Πρωθυπουργός (ενώ πραγματοποιεί επίσκεψη στο εξωτερικό) για την διαμόρφωση των δελτίων ειδήσεων.
Ο διευθυντής ειδήσεων του Habertürk, Fatih Altayli, ο οποίος σε άλλη συνδιάλεξη ακούγεται να δέχεται οδηγίες από τον Saraç να “θάψει” ρεπορτάζ για την κατάσταση του συστήματος υγείας (οι ρεπόρτερ που το εκπόνησαν απολύθηκαν...), εμφανίσθηκε στο CNN Türk στις 10 Φεβρουαρίου, όπου για να υπερασπισθεί τη θέση του δήλωσε ότι στα τουρκικά μίντια “όλοι φοβούνται” και ότι καθημερινά “βρέχει” οδηγίες από το πρωθυπουργικό γραφείο για την δημοσιογραφική κάλυψη της επικαιρότητας.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι εκθέσεις οργανώσεων όπως οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, το Freedom House και το Centre for American Progress κατονομάζουν την Τουρκία ως μία χώρα συστηματικής χειραγώγησης και εκφοβισμού των ανθρώπων της ενημέρωσης.
Ωστόσο, τίποτε δεν μοιάζει να κάμπτει την κυβέρνηση Erdoğan, η οποία προκειμένου να ελέγξει κάθε δυνατή δίοδο ροής της πληροφορίας υιοθέτησε έναν δρακόντειο νόμο περί Διαδικτύου, που κινδυνεύει να τραυματίσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. -όσο και αν κατά τα λοιπά αυτή θα ήθελε να μπορεί να “κοιτά αλλού”...
Μάλιστα, η κυβέρνηση απέδωσε τις διαμαρτυρίες για τον νόμο περί Διαδικτύου στο... “λόμπι της πορνογραφίας”, ακριβώς όπως απέδωσε τις διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού στο περιώνυμο “λόμπι των επιτοκίων”. Οι κυβερνώντες δικαιολογούν την ανάγκη να δοθεί στην Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών η δυνατότητα να μπλοκάρει διαδικτυακό περιεχόμενο χωρίς ειδοποίηση και χωρίς δικαστική απόφαση, επικαλούμενοι την ανάγκη προστασίας των ανηλίκων από την πορνογραφία, τον τζόγο κ.ο.κ. Όμως σε μία χώρα, στην οποία ήδη δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε 40.000 ιστοσελίδες, και όπου οι όλοι και περισσότεροι απολυμένοι δημοσιογράφοι προσβλέπουν στα διαδικτυακά συνεταιριστικά μέσα για την διατήρηση της ανεξαρτησίας τους, οι “προστάτες” των ανηλίκων από την πορνογραφία δεν ακούγονται πολύ πιστευτοί.
Όμως η κορύφωση των αποκαλύψεων ήρθε όταν ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu διατύπωσε την υπόνοια ότι ο πρωθυπουργός Erdoğan δεν αρκείται στις παρεμβάσεις στα μίντια αλλά πιθανότατα είναι... καναλάρχης ο ίδιος!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου