"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: «Ωρα μηδέν» για Εργκενεκόν

Πολιτικός απόγονος του Νετζμετίν Ερμπακάν, του πρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας που ανετράπη με το μεταμοντέρνο πραξικόπημα του 1997, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλέον παίρνει την εκδίκησή του. Επειτα από 13 συναπτά έτη στην εξουσία, ο ισλαμιστής Ερντογάν μπορεί πλέον να καυχιέται πως έχει καταφέρει να χαλιναγωγήσει τον άλλοτε μεγαλύτερό του αντίπαλο.

Από το 2011 ο Ερντογάν έχει διορίσει στην ηγεσία του Γενικού Επιτελείου έναν δικό του άνθρωπο, τον στρατηγό Νετσντέτ Οζέλ

Ο λόγος για το επονομαζόμενο βαθύ κράτος και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, που έχουν στο ενεργητικό τους τέσσερα πραξικοπήματα (1960, 1971, 1980, 1997). Πίσω στο παρόν, ωστόσο, ο τουρκικός στρατός μοιάζει για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες υποταγμένος στην πολιτική εξουσία.

Για του λόγου το αληθές, αρκεί μία ματιά στους νέους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, τα ονόματα των οποίων ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο.

Από τα εν λόγω ονόματα απουσιάζει αυτό του στρατηγού Μπεκίρ Καλίοντζου, του μέχρι προχθές επικεφαλής της Γενικής Διοίκησης Χωροφυλακής, ο οποίος ήταν το φαβορί για να αναλάβει την ηγεσία του στρατού ξηράς, αλλά τελευταία στιγμή... αποστρατεύτηκε.

Οι παροικούντες την Αγκυρα υποστηρίζουν πως η πολιτική ηγεσία δεν τον ήθελε, επειδή αυτός τόλμησε να ασκήσει ανοιχτά κριτική στην κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Κάποιοι υποστηρίζουν πως το όνομά του αναφέρεται και σε ορισμένες καταθέσεις κατηγορουμένων για την υπόθεση Εργκενεκόν, η οποία μάλιστα ολοκληρώνεται σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από δύο χρόνια, το καλοκαίρι του 2011, σύσσωμη η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων (συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ισίκ Κοσανέρ) είχε παραιτηθεί ταυτοχρόνως, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο προκειμένου ο Ερντογάν να διορίσει στην ηγεσία του Γενικού Επιτελείου έναν δικό του άνθρωπο, τον στρατηγό Νετσντέτ Οζέλ.

Οσο για τον αξιωματικό που είχε προηγηθεί του Κοσανέρ ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τον Ιλκέρ Μπασμπούγ, αυτός τον Ιανουάριο του 2012 συνελήφθη κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Εργκενεκόν. Ο 70χρονος Μπασμπούγ είναι ένας από τους συνολικά περίπου 300 κατηγορουμένους που περιμένουν σήμερα να ακούσουν την τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου στις φυλακές της Σηλυβρίας, δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Επειτα από πέντε επεισοδιακά χρόνια, η εκδίκαση της υπόθεσης Εργκενεκόν, «της πρώτης και πιο σημαντικής έρευνας ενάντια στο βαθύ κράτος», ολοκληρώνεται σήμερα.

Στο πλαίσιο της εν λόγω υπόθεσης, περίπου 300 επιφανείς Τούρκοι (στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, δικηγόροι κ.ά.) κατηγορούνται για συμμετοχή στην «υπερ-εθνικιστική, σκιώδη οργάνωση» Εργκενεκόν, η οποία φέρεται να βρίσκεται πίσω από σειρά τρομοκρατικών χτυπημάτων και να συνωμοτούσε με στόχο τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

Εάν δεχθούμε ως προηγούμενο την υπόθεση «Βαριοπούλα» που ολοκληρώθηκε πέρυσι (και είχε επίσης να κάνει με απόπειρα πραξικοπηματικής ανατροπής του AKP), τότε σήμερα οι ποινές αναμένονται πολλές και ιδιαιτέρως αυστηρές, άλλο ένα δείγμα της νίκης του Ερντογάν ενάντια στο κεμαλικό - στρατιωτικό κατεστημένο.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές
Η τελική ετυμηγορία για την υπόθεση Εργκενεκόν έρχεται να οξύνει τα πνεύματα σε μια ιδιαιτέρως τεταμένη στιγμή, με την Κωνσταντινούπολη να εξακολουθεί να συνταράζεται από επεισοδιακές διαδηλώσεις ενάντια στο απολυταρχικό στυλ διακυβέρνησης του ισλαμιστή Ερντογάν και την Αστυνομία να απαντά με «γενναίες» δόσεις καταστολής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, πολλές οργανώσεις έχουν καλέσει σήμερα σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές της Σηλυβρίας, ως ένδειξη συμπαράσταση προς τους περίπου 300 κατηγορουμένους, οι οποίοι (τουλάχιστον σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους) διώκονται όχι επειδή είναι τρομοκράτες, αλλά επειδή είναι πολιτικοί αντίπαλοι του «σουλτάνου» Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως ακριβώς στον ίδιο χώρο τον Δεκέμβριο του 2012 είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια όταν μερικές χιλιάδες εξαγριωμένοι οπαδοί της τουρκικής αντιπολίτευσης (κυρίως του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP και του Εργατικού Κόμματος ΙP) συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο και αποπειράθηκαν να εισβάλουν σε αυτό (τότε με αφορμή την τελική αγόρευση του εισαγγελέα).

Με δεδομένα τα παραπάνω οι Αρχές προφανώς φοβούνται τα χειρότερα και γι' αυτό ανακοίνωσαν μια σειρά από μέτρα: Απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις/συγκεντρώσεις έξω από το δικαστήριο και απέκλεισαν τους συγγενείς/φίλους των κατηγορουμένων από την αίθουσα μέσα στην οποία θα βρίσκονται μόνο δικηγόροι, ενάγοντες και εναγόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: