"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Xρωστάμε 297,2 δισ. δολάρια σε ξένες τράπεζες

Στα 297,2 δισ. δολάρια ανήλθε στο τέλος Μαρτίου του 2010 η έκθεση ξένων, κρατών και ιδιωτών –κυρίως τραπεζών– σε ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements - BIS), η έκθεση των ξένων σε ελληνικά χρεόγραφα αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2010 κατά 20,7 δισ. δολάρια ή κατά 7,1% παρά την ασφυκτική πίεση των αγορών. 

Τους προηγούμενους μήνες, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο και τα spreads δανεισμού του Δημοσίου αυξήθηκαν κατακόρυφα εξαιτίας της κακής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, των έντονων ανησυχιών για την ικανότητα διαχείρισης της κρίσης και τους φόβους για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ξένοι δανειστές αύξησαν, επίσης, τον βαθμό έκθεσής τους και σε τίτλους της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας – χώρες που επίσης δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις από τις αγορές λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων.

Υψηλότερο από της Ελλάδας είναι το συνολικό χρέος τόσο της Ιρλανδίας (843,8 δισ. δολάρια) όσο και της Πορτογαλίας (322,4 δισ. δολάρια) και της Ισπανίας (1.102,6 δισ. δολάρια). Το χρέος του ελληνικού Δημοσίου έφτασε τα 92,5 δισ. δολάρια έναντι 29,7 δισ. δολαρίων του ιρλανδικού, 62,9 του πορτογαλικού και 127,6 του ισπανικού δημόσιου τομέα. Οι εγχώριες τράπεζες έχουν υποχρεώσεις σε ξένες τράπεζες 26,1 δισ. δολαρίων, ποσό χαμηλότερο σε σχέση με τις υποχρεώσεις των τριών άλλων χωρών. Επίσης, υποχρεώσεις ύψους 83,2 δισ. δολαρίων προς ξένους δανειστές έχουν διάφορες άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις της Ελλάδας ποσό επίσης σημαντικά χαμηλότερο από τις άλλες τρεις προαναφερόμενες χώρες της Ευρωζώνης. Τέλος, ποσό ύψους 95,2 δισ. δολαρίων αφορά υποχρεώσεις της Ελλάδας που αντιστοιχούν στην τρέχουσα αξία παραγώγων, πιστωτικές δεσμεύσεις και εγγυήσεις. 

Τη μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικό χρέος έχει η Γαλλία με ποσό 111,6 δισ. δολάρια, περίπου το 37,6% του συνόλου, και ακολουθούν η Γερμανία με 51 δισ. δολάρια, οι ΗΠΑ με 41,2 δισ. δολάρια και το Ηνωμένο Βασίλειο με 16,5 δισ. δολάρια. Ποσό 47,9 δισ. δολαρίων βρίσκεται σε διάφορες άλλες χώρες–μέλη της Ευρωζώνης, ενώ ποσό χρέους ύψους 12,7 δισ. δολαρίων βρίσκεται σε διάφορες άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Στην έκθεση της BIS σημειώνεται ότι σε γενικές γραμμές, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης με υψηλότερη απόδοση –όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας– σε σχέση με τις τράπεζες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίες κατέχουν υψηλότερο ποσοστό ομολόγων του Δημοσίου της Γερμανίας και της Γαλλίας. 

Σύμφωνα με την BIS, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ομόλογα των χωρών με υψηλές αποδόσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο για άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και από το ότι οι μη ευρωπαϊκές τράπεζες δυσκολεύονται περισσότερο να αξιολογήσουν τον πιστωτικό κίνδυνο σε χώρες–μέλη της Ευρωζώνης.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: