"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΝΔΙΑ - ΚΙΝΑ: Και αν... συμμαχήσουν αντί να ανταγωνίζονται;

Του WILLIAM PESEK JR. / BLOOMBERG

Το ερώτημα «ποια οικονομία θα υπερισχύσει, η ινδική ή η κινεζική» έχει τεθεί πάμπολλες φορές στον Γκούλου Μιρτσαντάνι . Γι΄ αυτό και ο πρόεδρος της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών ευρείας κατανάλωσης (πολύ... ευρείας, αν σκεφθεί κανείς ότι ο πληθυσμός της Ινδίας ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο) απαντά με παράπονο: «Πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να κερδίσει τον άλλον;Γιατί όλοι με ρωτούν αυτή την άτοπη ερώτηση;». 

Για πολλούς, η τοποθέτηση του Μιρτσαντανί αντίκειται στην κοινή λογική. Διότι οι ασιατολόγοι αναλυτές θεωρούν ότι οι δύο εντυπωσιακότερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας έχουν εμπλακεί σε ένα παιχνίδι μηδενικού πηλίκου: ο νικητής τα παίρνει όλα και ο νικημένος τίποτε.  

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, εκείνων οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να αναζητεί κανείς τους τρόπους με τους οποίους θα βγει ο νικητής στη σινοϊνδική μονομαχία. Για αυτούς η αναμέτρηση δεν θα διεξαχθεί μεταξύ της Κίνας και της Ινδίας. Θα διεξαχθεί μεταξύ της Κίνας και της Ινδίας από τη μια πλευρά και του υπόλοιπου κόσμου από την άλλη!

Μιλώντας με στελέχη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι ελάχιστα απασχολεί σήμερα τη διεθνή επιχειρηματική ελίτ αν η Κίνα και η Ινδία από κοινού ή κατά μόνας θα επισκιάσουν τη Δύση. Οταν φέρνει κανείς τη συζήτηση στην υπόθεση αυτή, πολλοί απαντούν ότι εκείνοι που θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο είναι οι Ιάπωνες. Οι Κινέζοι προσφάτως τους ξεπέρασαν σε ΑΕΠ, ενώ αισθάνονται ήδη τις ανάσες των Ινδών στις πλάτες τους. Πάντως τον περασμένο Ιούλιο η Μorgan Stanley σε έρευνα την οποία διενήργησε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν τα επόμενα 20 χρόνια διατηρηθούν οι σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής και της ινδικής οικονομίας, το ΑΕΠ της Κίνας θα ξεπεράσει και το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και έτσι η χώρα των 1,3 δισ. κατοίκων (τότε θα είναι σίγουρα περισσότεροι) θα γίνει η μεγαλύτερη στον κόσμο και σε συνολικό πλούτο. Επίσης η οικονομία της Ινδίας θα ξεπεράσει σύντομα την ιαπωνική αν συγκριθεί με βάση την αγοραστική δύναμη των πολιτών της. Εξυπακούεται ότι αν λειτουργήσει το σενάριο αυτό δεν είναι μόνο οι οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας που θα φθάσουν στην κορυφή, αλλά και οι αγορές ομολόγων και κεφαλαίων των χωρών αυτών.

Ωστόσο πολλά είναι εκείνα που μπορούν να πάνε στραβά για την κινεζική και για την ινδική οικονομία. Στην Κίνα οι τράπεζες βρίσκονται σε δύσκολη θέση εξαιτίας των τεραστίων επισφαλειών που έχουν συσσωρεύσει, ενώ η φούσκα της αγοράς ακινήτων έχει διογκωθεί επικίνδυνα. Στην Ινδία η σαθρή υποδομή της χώρας και άλλα προβλήματα, θεσμικά και πολιτικά, αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές. Και στις δύο χώρες τα ποσοστά της φτώχειας είναι πολύ υψηλά, ενώ τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα μαστίζονται από τον ιό του ΑΙDS. 

Οι ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών είναι πολλές: πληθυσμοί που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο, σπουδαίοι αρχαίοι πολιτισμοί για τους οποίους οι κάτοικοι των χωρών είναι πολύ περήφανοι, επιρροές από αποικιακά έθνη, τεράστιες οικονομικές διαφορές των κατοίκων των πόλεων με τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών. 

Πολλές είναι όμως και οι διαφορές τους: Η Κίνα προοδεύει χάρη στον βιομηχανικό της τομέα, ενώ η Ινδία χάρη στη βιομηχανία λογισμικού και στις υψηλές τεχνολογίες. Το συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα της Κίνας είναι τα φθηνά εργατικά χέρια, ενώ το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ινδίας είναι η υψηλή κατάρτιση του εργατικού της δυναμικού (στον κλάδο βεβαίως των νέων τεχνολογιών).

«Οι δύο γειτονικές χώρες ανταγωνίζονται σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αλλά φαίνεται πως αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι οι οικονομίες τους είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές. Γι΄ αυτό τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μιαν άνθηση στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ινδίας» σημειώνει σε έρευνα για την παγκοσμιοποίηση που δημοσίευσε στο ΥaleGlobalΟnline η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Γέιλ Αννα Γκρίνσπαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: