"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τεχνητό δέρμα με αίσθηση αφής

Απο την ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Τεχνητό δέρμα με την αίσθηση της αφής υπόσχονται Αμερικανοί επιστήμονες. Με την ίδια ευαισθησία και την ίδια ταχύτητα με το ανθρώπινο δέρμα, ρομπότ αλλά και θύματα εγκαυμάτων που έχουν χάσει την αίσθηση της αφής θα είναι σε θέση από το να κρατούν ένα αβγό χωρίς να το σπάνε μέχρι να σηκώνουν βαριά αντικείμενα.

Δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσίασαν στο περιοδικό "Nature Materials" υλικά τα οποία αντιλαμβάνονται τις πιέσεις με την ίδια ευαισθησία και ταχύτητα με το ανθρώπινο δέρμα παράγοντας ηλεκτρικά σήματα. Η επιστήμη προσπαθεί εδώ και χρόνια να κατασκευάσει ρομποτικά μηχανήματα τα οποία θα προσαρμόζουν την πίεση που απαιτείται για να κρατούν διάφορα αντικείμενα και τα νέα υλικά που είναι ευαίσθητα στην πίεση είναι σχεδιασμένα να ξεπερνούν ακριβώς αυτό το εμπόδιο.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τον Αλι Τζάβεϊ, κατασκεύασε με πυρίτιο και γερμάνιο ένα πλέγμα από νανοκαλώδια, το οποίο κολλήθηκε στην κάτω όψη ενός πολυμερούς υλικού. Με την άσκηση πίεσης αλλάζει η ηλεκτρική αντίσταση του πολυμερούς, η οποία καταγράφεται από το πλέγμα που λειτουργεί ως συστοιχία μικροσκοπικών τρανζίστορ. Η πίεση που αντιλαμβάνεται, από 0 έως 15 kilopascal, αντιστοιχεί στις περισσότερες καθημερινές εργασίες.

"Αν θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ρομπότ που μπορεί, για παράδειγμα, να αδειάζει το πλυντήριο πιάτων, θα έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα έσπαγε τα ποτήρια. Θα θέλαμε όμως να μπορεί να σηκώνει και μια μεγάλη κατσαρόλα χωρίς να του πέφτει", εξήγησε o Τζέβεϊ.

Οσο για την ομάδα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, με επικεφαλής τη Ζινάν Μπάο, επέλεξε διαφορετική προσέγγιση, κατασκευάζοντας ένα τόσο ευαίσθητο υλικό που θα μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και το βάρος μιας πεταλούδας. Πάνω σε ένα φύλλο πολυμερούς υλικού χάραξε μικροσκοπικές τρύπες σε σχήμα πυραμίδας, οι οποίες παραμορφώνονται και αλλάζουν την ηλεκτρική χωρητικότητα του πολυμερούς όταν αυτό δέχεται πίεση. Ενα πλέγμα οργανικών τρανζίστορ μετρούν στη συνέχεια αυτές τις αλλαγές χωρητικότητας. Ωστόσο είναι λιγότερο ελαστικό από το υλικό της ομάδας του Τζάβεϊ.

Παρά τις ανακαλύψεις- ορόσημα, η πρακτική εφαρμογή είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, αφού οι επιστήμονες έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της σύνδεσης του τεχνητού δέρματος με τον ανθρώπινο εγκέφαλο ή τον εγκέφαλο του ρομπότ.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: