"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σπατάλη λόγω... γραφειοκρατίας

Του Γιωργου Λιαλιου

Επί δύο εβδομάδες οι λάμπες στους πυλώνες της λεωφόρου Κηφισού παρέμεναν αναμμένες. Πρωί, απόγευμα, βράδυ. Ακόμα και αφότου έσβησαν οι λαμπτήρες κατά μήκος του δρόμου, ένας πυλώνας ηλεκτροφωτισμού –στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας– εξακολουθούσε... να αντιστέκεται για μερικές ημέρες ακόμα, μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή. 

Αιτία; Μια βλάβη σε ένα πιλοτικό σύστημα ηλεκτροφωτισμού αξίας 2,1 εκατομμυρίων που ουδέποτε πληρώθηκε και... ουδέποτε παρελήφθη από το υπουργείο Υποδομών εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων. Μια ακόμα ιστορία τρέλας που αποδεικνύει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του Δημοσίου είναι ο εαυτός του.

Το πρόβλημα στη διαχείριση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού ανέκυψε περίπου πριν από δύο εβδομάδες. Πολύ γρήγορα το ζήτημα επισημάνθηκε από διαδοχικά ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ 100,3, ωστόσο τα φώτα παρέμειναν αναμμένα, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος. Μια άσκοπη σπατάλη, την οποία βέβαια θα κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο, που διατηρεί τον έλεγχο της εθνικής οδού από τον κόμβο Μεταμόρφωσης έως το ΣΕΦ.

Τι είχε συμβεί; Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, ανατέθηκε σε ιδιώτη (συγκεκριμένα την κοινοπραξία Εργοροή ΑΤΕ- Triton ACT A.E. - Οθρυς ΑΤΕ) η μετατροπή του συστήματος ώστε η διαχείρισή του να γίνεται αυτόματα, ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού. Ο στόχος ήταν τα φώτα στη λεωφόρο Κηφισού να ανάβουν αυτόματα όταν περιορίζεται η ορατότητα και να κλείνουν όταν αυτή βελτιώνεται. Το κόστος της εργολαβίας αγγίζει το εξωφρενικό ποσό των 2,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κοινοπραξία προχώρησε στην εγκατάσταση του συστήματος. Ομως, εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων (όπως υποστηρίζει το υπουργείο Υποδομών), ο ιδιώτης δεν εξοφλήθηκε και συνεπώς αρνήθηκε να παραδώσει το έργο. Εφόσον το σύστημα δεν παρελήφθη από το υπουργείο, δεν υπήρχε κανείς υπεύθυνος για τη λειτουργία του. Επομένως, όταν προέκυψε το πρόβλημα, δεν υπήρχε τρόπος να αντιμετωπιστεί άμεσα. Απίστευτο κι όμως αληθινό.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: