"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο «αναπτύξας», του «επενδύσαντος», ω «υπουργέ»...

Tου Γιωργου Mαντελα

Ας υποθέσουμε ότι πράγματι το κρισιμότερο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας, από εδώ και στο εξής, είναι η επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης. Και ας παραδεχτούμε, για την πρόοδο της συζήτησης, ότι πράγματι στην κυβέρνηση γενικότερα και στο Μέγαρο Μαξίμου ειδικότερα το έχουν αντιληφθεί. 

Ωστόσο, το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι: σας έχουν πείσει, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις και ειδικότερα μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ότι το εννοούν κιόλας;  

Προσέξτε:  

Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, μολονότι κατ' εξοχήν και καθ' ύλην «αναπτυξιακός» υπουργός, απέμεινε μόνο με το... ΕΣΠΑ. 

Τον νέο αναπτυξιακό τον δούλεψε κυρίως η κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία έφυγε για το Εργασίας απαιτώντας όμως, εμμέσως ή αμέσως, να πάρει μαζί της και κάποιες αναπτυξιακές αρμοδιότητες. 

Οπως συνέβη και με τον κ. Χάρη Παμπούκη, που τις πήρε κιόλας, αφού είναι ο αρμόδιος για την προσέλκυση των μεγάλων ξένων επενδύσεων. Τώρα, πώς συμβιβάζεται ένας υπουργός Επικρατείας να έχει αυτήν την αρμοδιότητα (όπως κι αυτή του πάλαι ποτέ one stop shop ή του fast track ή όπως αλλιώς λέγεται τέλος πάντων, το οποίο έχει που συζητείται από το 1996 και η κουβέντα ακόμα δεν τελείωσε) είναι μια άλλη ιστορία, που βρίσκει «βάση» ενδεχομένως στο γεγονός ότι είναι καλός νομικός. Γιατί πού αλλού να το στηρίξεις; Εκτός και αν αποδεχθείς το μεταφυσικό «πίστευε και μη ερεύνα». 

Αλλά κι αυτός ο κ. Παμπούκης έχει τους αστερίσκους του. Γιατί, για παράδειγμα, θα πρέπει να δηλώσει αναρμόδιος στην περίπτωση που του τύχει αύριο - μεθαύριο μια μεγάλη επένδυση στο κομμάτι τις ενέργειας, που είναι ως γνωστόν και το trendy θέμα των ημερών. Εν προκειμένω, το πάνω χέρι το έχει η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη. ΄Η τουλάχιστον έτσι λέγεται επισήμως.  

Το έχει όμως; ΄Η μήπως το κουμάντο το κάνει στην πραγματικότητα ο κ. Νίκος Σηφουνάκης, στον οποίο λέγεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αναθέσει απευθείας τη σχετική αρμοδιότητα;  

Το συμπέρασμα: Μύλος. 

 Τα διαβάσατε, λοιπόν, όλα τα παραπάνω. Και ας υποθέσουμε, πάλι για την πρόοδο της συζήτησης, ότι είστε υποψήφιος επενδυτής και αποφασίζετε να έρθετε στην Ελλάδα, για να επενδύσετε. Τι θα κάνατε; Θα απευθυνόσασταν προφανώς σε μια υπηρεσία για να βρείτε έναν «οδικό χάρτη» που θα σας οδηγούσε στον αρμόδιο υπουργό. Αλλιώς, θα κινδυνεύατε να χαθείτε, πριν καν ξεκινήσετε. 

 Εκτός και αν αλλάζατε γνώμη και αποφασίζατε να πάτε κάπου αλλού για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και τα νεύρα σας στη θέση τους. Και στην Ελλάδα; Ε, εκεί, λίγο - πολύ το κόλπο το ξέρουν. Θα αυξήσουν τους φόρους. Ποια ανάπτυξη τώρα και ποιες επενδύσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: