"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι επιστήμονες κοντά στην... ανάγνωση της σκέψης

(ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ)

Eνα βήμα πιο κοντά στο «διάβασμα» της σκέψης βρίσκονται Αμερικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής ταμπλόιντ «Ντέιλι Τέλεγκραφ», ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Γιούτα κατάφεραν για πρώτη φορά να μεταφράσουν σε λέξεις εγκεφαλικά σήματα, χρησιμοποιώντας αισθητήρες που είχαν τοποθετηθεί στην επιφάνεια του εγκεφάλου.

Η μέθοδος, που φέρεται να είναι κατά 90% ακριβής, προσφέρει έναν πιθανό τρόπο επικοινωνίας για ανθρώπους που δεν μπορούν να μιλήσουν και έναν τρόπο «ανάγνωσης» της σκέψης.

Το επιτυχημένο πείραμα συμπεριελάμβανε την τοποθέτηση δύο αισθητήρων σε μέγεθος κουμπιού πάνω στο κέντρο ομιλίας του εγκεφάλου ενός επιληπτικού ασθενούς, μέρος του κρανίου του οποίου είχε αφαιρεθεί για χειρουργική επέμβαση.

Δεκαέξι μικροσκοπικά ηλεκτρόδια από κάθε αισθητήρα κατέγραφαν σε έναν υπολογιστή τα εγκεφαλικά σήματα του ασθενούς, την ώρα που πρόφερε δέκα απλές λέξεις, όπως «ναι» και «πεινάω».

Οι επιστήμονες ταίριαξαν τα σήματα του εγκεφάλου με τις συγκεκριμένες λέξεις στο 90% των περιπτώσεων.

Με βάση τη θεωρία ότι η σκέψη μίας λέξης παράγει τα ίδια εγκεφαλικά σήματα με την προφορά της, οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε δύο με τρία χρόνια θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα για υπολογιστές που αρθρώνει τα όσα σκέφτεται ο ασθενής που δεν μπορεί να μιλήσει.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο ερευνητές από το Λονδίνο κατάφεραν να εντοπίσουν με τη βοήθεια ενός υπερσύγχρονου σκάνερ, ο οποίος μετρά τη ροή του αίματος, το σημείο όπου βρισκόντουσαν οι εθελοντές, μέσα σε ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, κοιτώντας τα δεδομένα που είχαν συλλέξει από το σκάνερ. Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο στο διάβασμα των αναμνήσεων, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη μελέτη ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: