"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΝουΔοΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Η απελευθέρωση της Κύπρου – σε κόμικς


Toυ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Κατ’ αρχάς να ξεδιαλύνουμε την αρχική παρεξήγηση, ότι, δηλαδή, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος (Πάκης) είχε προσκληθεί στην Κύπρο από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή ήταν η εντύπωση αρχικά και, γι’ αυτό, εγκρίθηκε να συνοδεύεται ο τέως από τη φρουρά του.  

Στην πραγματικότητα, η πρόσκληση ήταν από τον δήμαρχο Αγίας Νάπας. Η φρουρά ωστόσο χρειάστηκε, για συμβολικούς λόγους, καθώς από την Αγία Νάπα ο Πάκης κήρυξε τη θεωρία της διαρκούς επανάστασης (να το πω με όρους του Τρότσκι) για την απελευθέρωση της Κύπρου από την Κύπρο.

Ευρεθείς στην Αγία Νάπα, ο τέως την άκουσε. Ανακατεύοντας στον οίστρο του και λίγο από Σεφέρη, τους είπε: «Ακούω, καθάρια και δυνατή σαν προαιώνια καμπάνα, τη φωνή της Πατρίδας». (Μεταξύ μας, το υποψιαζόμουν ότι ο Πάκης ακούει φωνές, πρώτη φορά όμως το παραδέχεται…) 

 Στην ομιλία του, που έγινε με αφορμή την επέτειο της αποτυχημένης εξέγερσης κατά των Τούρκων το 1826, ο τέως ανέπτυξε έναν περίεργο συλλογισμό, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε εθνικιστικό τροτσκισμό.

Υποστήριξε, κατ’ αρχάς, ότι ο Ελληνισμός είναι ένας και αδιαίρετος, είτε πρόκειται για Ελλαδικό είτε για Κυπριακό Ελληνισμό. Και επειδή, συνέχισε, η επανάσταση του 1821 ήταν Εθνεγερσία, δηλαδή αφορούσε όλο το έθνος, εξυπακούεται ότι αφορά και την Κύπρο, για την οποία – και εδώ είναι το κρίσιμο – «η Εθνεγερσία του 1821 συνεχίζεται εδώ στην Κύπρο». «Θα είμαστε εδώ», πρόσθεσε ο τέως, «μέχρι να απελευθερωθεί και το τελευταίο κομμάτι κυπριακής γης».  

Ετσι τους είπε, αλλά είμαι βέβαιος ότι τώρα που διαβάζετε τούτες τις γραμμές ο Πάκης έχει γυρίσει στο σπίτι του. Αλλωστε, δεν είχε προνοήσει να πάρει μαζί του κατάλληλα ρούχα για τον ένοπλο αγώνα – με ένα απλό κοστουμάκι του είχε κατέβει.

Είναι αστείο να κηρύσσει ο Πάκης τη διαρκή εθνεγερσία για την απελευθέρωση της Κύπρου, όταν σαράντα επτά χρόνια μετά την εισβολή του 1974 ποτέ δεν έχει κουνηθεί φύλλο – και πολύ περισσότερο όταν, αφού την κηρύξεις, επιστρέφεις στο σπίτι σου.

 Εθνεγερσία με τι;  

Με φωνές και εμπνευσμένους δεκάρικους; 

Αναρωτιέσαι γιατί μπορεί να το έκανε και μάλιστα μόλις δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν. Για να του δώσουν σημασία; 

Ακόμη τον πονάει εκείνη η περιπέτεια στον καναπέ του προεδρικού; 

Πάντως, κανείς δεν του έδωσε σημασία, γι’ αυτό και η στήλη ανέλαβε να αναπληρώσει το κενό, αν όχι στην ενημέρωσή σας, ελπίζω στη διασκέδασή σας

Η μόνη αξία που μπορεί να είχε η κήρυξη της διαρκούς επανάστασης του 1821 (αν το λες αξία…) είναι ότι με τις αστειότητές του ο Πάκης...

 

 καλύπτει, όσο μπορεί, το κενό που άφησε ο Καμμένος, ο οποίος τώρα κάνει μόνιμες διακοπές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: