"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΟΥΡΓΕΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ούτε μία διαμαρτυρία;

Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στη χώρα. 


Υλοποιήθηκε κοτζάμ χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με τη δωρεά 174 κλινών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε ως ώφειλε, και δεν είδαμε ούτε μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ούτε ένα πανό που να γράφει «όχι στην εμπορευματοποίηση της υγείας του λαού».

Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί «τι σχέση έχει η εμπορευματοποίηση, με μια δωρεά;». Ξεχνά την πρόσφατη ιστορία του τόπου και πόσα μπορεί να κατεβάσει ο Αριστερός (ανεξαρτήτως παράταξης) νους του ανθρώπου.

Να θυμηθούμε ότι μόλις πριν από δύο χρόνια η ΕΛΜΕ Μαγνησίας «με αφορμή τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση στην οποιαδήποτε προσπάθεια εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Απορρίπτει τη λογική των χορηγιών που υποκαθιστά την ευθύνη και την υποχρέωση του κράτους. Καλούμε τους συλλόγους και τους διευθυντές των σχολείων να μη δεχθούν τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για τον “βασικό εξοπλισμό” των εργαστηρίων των Γυμνασίων. Σε περίπτωση που το προηγούμενο διάστημα την αποδέχθηκαν, με συλλογικές διαδικασίες να ακυρώσουν τη χορηγία...» (5.9.2018). Το ίδιο επανέλαβε και η τριτοβάθμια ΟΛΜΕ συμπληρώνοντας: «Καλούμε το εκπαιδευτικό κίνημα (εκπαιδευτικούς - γονείς - μαθητές) να διεκδικήσουν αγωνιστικά επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των σχολείων» (11.10.2018).

Για τις ΜΕΘ δεν υπήρξε καν μια παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από οκτώ χρόνια κατήγγειλαν τη χορηγία για επισκευή σχολείου της Θεσσαλονίκης ρωτώντας: «Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει ώστε να σταματήσει την εισβολή των επιχειρηματικών συμφερόντων, την παράδοση των δημόσιων σχολείων στις δυνάμεις της αγοράς και του κέρδους;» (7.8.2012).

Τώρα, σιωπή στον κάμπο βασιλεύει


Να ’ναι άραγε οι δεξιοί συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ πιο επαναστάτες από τους αριστερούς των συνδικάτων υγείας; Κομμάτι δύσκολο να το δεχθούμε. 


Να λαχτάρησαν από τον «χουντικό» νόμο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις και να φαλκιδεύτηκε το συνταγματικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία; Φοβούνται ορέ τα παλικάρια; 


Να κατανόησαν οι συνδικαλιστές τη γελοιότητα των κινητοποιήσεων ενάντια στις δωρεές; Το ελπίζουμε, αλλά μένει να το δούμε.

Η απάντηση μάλλον είναι πιο πεζή: 


Οπου βρίσκουν κάνουν.  


Να θυμηθούμε μια λεπτομέρεια από τους παλιούς ένδοξους αγώνες κατά των χορηγιών. Απαντώντας στην ερώτηση των δώδεκα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ το 2012, ο τότε υφυπουργός  Θεόδωρος Παπαθεοδώρου απάντησε ότι: «...Το υπουργείο ενήργησε άμεσα, ώστε να μην υπάρξει συμμετοχή οποιασδήποτε σχολικής μονάδας στον παραπάνω διαγωνισμό και έδωσε οδηγίες... ώστε να πάψει άμεσα κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: