Παιδιάτρου
Μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μετά από ανάλυση δεδομένων από την Κίνα, έδειξε πως πάνω από το 50% της μετάδοσης της νόσου του κορωνοϊού συνέβη στην πολύ αρχική φάση της νόσου, πριν ακόμα συμβεί στον ασθενή οποιοδήποτε σύμπτωμα. Επίσης υπολόγισαν πως κάθε μέρα καθυστέρησης στην ιχνηλάτηση είχε τεράστια διαφορά στην αναχαίτιση της επιδημίας.
Η Ελλάδα στον πρώτο γύρο της αντιμετώπισης της νόσου είχε αξιοσημείωτη επιτυχία. Αν και κατηγορήθηκε αρχικά ότι έκανε λίγα τεστ, αυτό συνέβη γιατί είχε λίγα κρούσματα και λίγους θανάτους.
Από το site ενός ερευνητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Max Roser, όμως, βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει 28,5 τεστ ανά κρούσμα, από τις πρώτες στον κόσμο στην ιχνηλάτηση. Σε ψηλές θέσεις κάτω από αυτήν, με ομοίως επιτυχημένο πρώτο γύρο, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Κορέα, η Δανία και η Γερμανία. Προς το τέλος της λίστας η Σουηδία με 6,6, το Βέλγιο με 4,6 και η Βρετανία με 3,2 τεστ ανά κρούσμα.
Στα λίγα περιστατικά τα πήγαμε καλά. Τώρα όμως που ο κόσμος θα ξεχυθεί έξω, θα αρχίσει να συναναστρέφεται και να δουλεύει ή να παρακολουθεί σχολείο, τι θα γίνει;
Τη λύση την έχει δώσει ήδη η τεχνολογία.
Οι χώρες της Ανατολικής Ασίας το έχουν κάνει ήδη. Η μεγάλη επιτυχία της Ταϊβάν και της Κορέας στην αναχαίτιση της επιδημίας οφείλεται και στην ιχνηλάτηση μέσω κινητού τηλεφώνου. Τα tracing apps, ή στα ελληνικά εφαρμογές εντοπισμού, ήταν η αιχμή του δόρατος της αντιμετώπισης της νόσου εκεί. Και εν μέρει αυτό κράτησε τα lockdowns στα απολύτως αναγκαία.
Στο δεύτερο μέρος της αντιμετώπισης θα είναι ακόμα πιο σημαντική η ύπαρξή τους, καθώς πιθανότατα θα κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια λειτουργούσα και σε μια παραπαίουσα οικονομία.
Η συνεργασία Apple και Google λέει ναι.
Η εφαρμογή καταγράφει εγγύτητα και όχι εντόπιση. Έτσι λύνονται τα προβλήματα ιδιωτικότητας. Ή δεν λύνονται; Μήπως αντί για τις κυβερνήσεις τα δεδομένα τα κρατούν οι εταιρείες που φτιάχνουν τις εφαρμογές; Μήπως αντί τα δεδομένα μας να τα έχει ο Χαρδαλιάς τα αποκτήσει η Apple;
Φαίνεται ωστόσο ότι ο φόβος για τη νόσο είναι προς το παρόν μεγαλύτερος από τον φόβο για την ιδιωτικότητά μας. Τα δύο τρίτα των Βρετανών είναι υπέρ της χρήσης των εφαρμογών tracing. Αντίθετα στις ΗΠΑ το 60 % λέει πως δεν θα χρησιμοποιούσε μια τέτοια εφαρμογή. Αλλά και στη Γαλλία, που η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κάνει κεντρική παρακολούθηση μέσω GPS, υπάρχουν αντιδράσεις. Αυτή την εβδομάδα 140 επιστήμονες της κυβερνοασφάλειας διαμαρτυρήθηκαν έντονα στη γαλλική κυβέρνηση αντιστεκόμενοι στα σχέδιά της. Σε αυτά τα σχέδια αντιστάθηκε, όμως, και η Apple βάζοντας τεχνικά εμπόδια σε κάθε εφαρμογή που μπορεί να δρα σε συνεργασία με κυβερνητική παρακολούθηση. Η νέα πραγματικότητα φέρνει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να υπερασπίζονται την ιδιωτική μας ζωή, έναντι μιας εκλεγμένης κυβέρνησης. Νέοι καιροί, νέα ήθη.
Στον Καναδά ομάδες υποστήριξης αστικών δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι δόθηκαν στην αστυνομία προσωπικά δεδομένα ασθενών για να σταματήσει η εξάπλωση. Τα ίδια και στην Αυστραλία.
Προς το παρόν, όμως, οι εφαρμογές αυτές θα είναι προαιρετικές. Την κατεβάζεις εφόσον τη θες, αλλιώς ζεις χωρίς τα οφέλη της.
Αλλά όχι μόνο αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου