"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΥΠΑΡΚΤΟΣ (ΑΦ)ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: «Ελλάδα 2021», ποιο το έργο;

Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ας αφήσουμε κατά μέρος το κουτσομπολιό για τις ερωτικές δραστηριότητες του Καραϊσκάκη. Κάτι τέτοια σε κάνουν να υποψιάζεσαι πως μέλη της επιτροπής «Ελλάδα 2021», ως παλίμπαιδες, θέλουν να εκδικηθούν το σχολικό τους βιβλίο. Ανθρωποι είναι και αυτοί, απωθημένα έχουν.  

Ας δούμε, όμως, λίγο προσεκτικότερα το επεισόδιο που προκάλεσε η μνεία της επιτροπής στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Αμεση αντίδραση από τον βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Μπογδάνο, ο οποίος κατηγόρησε τους επιτρόπους ότι, ενώ προβάλλουν τον Λαμπράκη και το «Ζ» του Γαβρά, αγνοούν τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Η φαλλοκρατία δεν αφήνει επιτροπή που να μη χωθεί. 

Ενδιαφέρον, όμως, έχει η απάντηση της επιτροπής στον βουλευτή, όπου αναφέρει ότι έργο της είναι να αναδείξει ό,τι επηρέασε την πορεία της χώρας στη διάρκεια των δύο αιώνων. Η δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ είναι σίγουρο ότι επηρέασε την πορεία της χώρας. Οπως την επηρέασε, θα συμφωνήσετε, και η δράση της ακροαριστερής τρομοκρατίας σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Δεν είναι μόνο το αίμα που χύθηκε. Είναι και τα τραύματα που κατάφερε στην ελληνική πολιτική ζωή και στην κοινωνία. Μπορεί και να το κάνουν, θα μου πείτε. Ομως, το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Απλώς, αυτά τα δύο επεισόδια αναδεικνύουν το ουσιαστικό ερώτημα γύρω από τη λειτουργία της επιτροπής για τα 200 χρόνια.

Αν έργο της είναι να αναδείξει όλα τα σημαντικά των 200 ετών, αυτό σημαίνει ότι καλείται να ξαναγράψει ή να γράψει τη νεοελληνική Ιστορία. Να υποθέσω ότι δεν εννοούν αυτό. Θα ήταν γελοίο οι φιλελεύθεροι της ομήγυρης να θέλουν να συμμετάσχουν στη σύνθεση μιας οιονεί επίσημης κρατικής Ιστορίας. Η συγγραφή της Ιστορίας είναι έργο των ιστορικών, που έχουν τις γνώσεις και την τέχνη να το κάνουν. Είναι δημιουργία που φέρει υπογραφή, άρα ατομική ευθύνη και πνευματικά δικαιώματα. Εργο κρατικών επιτροπών είναι σε άλλα καθεστώτα.

Αν όμως δεν είναι αυτό το έργο της, τότε ποιο είναι;  

Γιατί το 2021 αισθανόμαστε την ανάγκη να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια που μας χωρίζουν από το 1821; 

Πώς το 1821 ακόμη επηρεάζει τη ζωή μας; Και αν την επηρεάζει, με ποιες αξίες την επηρεάζει; 

Μπορούμε να ξεφύγουμε από το κέλυφος των στερεοτύπων και να γευθούμε τη θρεπτική ουσία; 

 Ηταν μια έκρηξη στην οποία εμφανίζονται όλα τα στοιχεία που θα σημαδέψουν τους δύο αιώνες. Ποια στοιχεία κυριάρχησαν έκτοτε και ποια μπήκαν στο περιθώριο ή έσβησαν;

Η επιτροπή δεν καλείται να μας διδάξει Ιστορία

Καλείται...



 να αναδείξει τα στοιχεία που συγκρότησαν την εθνική μας κοινότητα. 

Γιορτάζουμε το 2021 για να θυμηθούμε ή να βρούμε όσα μπορούμε να μοιραστούμε ο ένας με τον άλλον.  

Το έργο της είναι λιγότερο επιστημονικό και περισσότερο πολιτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: