"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας...

Του Κώστα Στούπα

Πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας... είπε προχθές ο Μάνφρεντ Βέμπερ, κορυφαίο στέλεχος της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης της Γερμανίας και επικεφαλής της συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο ΕΚ, στην εφημερίδα Welt am Sonntag...

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ 12μηνης απαγόρευσης των εξαγορών ευρωπαϊκών εταιρειών από Κινέζους επενδυτές.

"Πρέπει να δούμε ότι κινεζικές εταιρείες, εν μέρει με τη στήριξη κρατικών κεφαλαίων, προσπαθούν ολοένα περισσότερο να εξαγοράσουν ευρωπαϊκές εταιρείες διότι έχουν φθηνή τιμή, ή αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού", δήλωσε ο Βέμπερ...

Η αλήθεια είναι πως οι κινέζικες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν με βάση τις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς, αλλά κινούνται στα πλαίσια ενός κεντρικού κρατικού σχεδιασμού αύξησης της πολιτικής επιρροής.

Αν η Ευρώπη αφήσει την Κίνα να υλοποιήσει τα σχέδιά της είναι θέμα χρόνου να μεταβληθεί σε ζώνη κινέζικων αποικιών όπως έχει μεταβληθεί ένα μεγάλο μέρος της Αφρικής.

Δεν είναι τυχαίο πως οι δηλώσεις αυτές του κορυφαίου Γερμανού συντηρητικού πολιτικού έρχονται λίγες μέρες μετά το άρθρο του επικεφαλής του μεγαλύτερου εκδοτικού συγκροτήματος της Γερμανίας που είναι ο οίκος Σπρίνγκερ, του Ματίας Ντέπφερ.

Στο άρθρο του μέρος του οποίου είχε δημοσιεύσει η στήλη προ ημερών (Βλέπε: Πρέπει να διαλέξουμε…)  ο Ντέπφερ υποστήριζε: "Η Ευρώπη και η Γερμανία, η οικονομική μηχανή της ηπείρου πρέπει να αποσυνδεθούν σταδιακά από την Κίνα, έστω και με κόστος" καθώς όπως τονίζει "κινδυνεύουν να γίνουν αποικίες της Κίνας, όπως γίνεται η Αφρική."

Η σύμπτωση των απόψεων δυο προσώπων με επιρροή στην κοινωνία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής χώρας και οικονομίας είναι ενδεικτική των προβληματισμών, των προσανατολισμών  και των στρατηγικών που κυοφορεί η συγκυρία...

Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν άμεσα χώρες όπως η Ελλάδα όπου οι σημαντικότερες επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προέρχονται από κινέζικες εταιρείες.
 

Πόσο μάλλον που στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι επιπλέον αποκρατικοποιήσεις μεριδίων ή ολόκληρων εταιρειών που έχουν στρατηγικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.
 

Το γερμανικό παράδοξο


 

Υπάρχει όμως και μια σημαντική αντίφαση στη γερμανική θέση για περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη. Πριν από λίγες μέρες η Γερμανία ανακοίνωσε ένα γιγάντιο πρόγραμμα στήριξης της γερμανικής οικονομίας και των γερμανικών επιχειρήσεων από τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του "κορονοϊού".

Το γερμανικό πρόγραμμα είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που αθροίζουν τα μέτρα στήριξης όλων των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε. Τούτο συνιστά ισχυρότερη κρατική πριμοδότηση των γερμανικών επιχειρήσεων έναντι των άλλων ευρωπαίων ανταγωνιστών τους.

Μια επιχείρηση π.χ. που κατασκευάζει αθλητικές κάλτσες στην Ελλάδα ή την Ιταλία δεν μπορεί να δεχτεί την ίδια βοήθεια με μια που εδρεύει στη Γερμανία της οποίας τα προϊόντα δεν μπορεί να εμποδιστούν να κυκλοφορήσουν σε όλες τις αγορές της Ε.Ε.

Κατά συνέπεια τα όσα ισχυρίζεται ο Γερμανός πολιτικός για τις κινέζικες επιχειρήσεις ισχύουν και για τις γερμανικές μετά την άρση των μέτρων που δεν επιτρέπουν τις κρατικές ενισχύσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν πως...


 βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναδιατάξεων και ανακατατάξεων και σύντομα θα χρειαστεί να ληφθούν ριζικές αποφάσεις για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας και της Ε.Ε.

Το πολιτικό προσωπικό και οι επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει να βάλουν τους στόχους τους και να σχεδιάζουν πώς θα τους προωθήσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: