Όλοι έχουμε την αγωνία να είμαστε αντικειμενικοί, ιδιαίτερα όταν κάποιους συνοδεύει ο «βαρυσήμαντος» τίτλος του «επιστήμονα». Άπαντες από τους κοινωνούς του κονστρουκτιβισμού έως την κριτική γεωπολιτική και από τους αδιάβαστους φιλόδοξους έως τους διαβασμένους εντεταλμένους διατείνονται ότι περιγράφουν και δεν αξιολογούν. Η περιγραφή είναι κριτήριο αντικειμενικότητας, και εντέλει επιστημονικότητας.
Για την πρώτη κατηγορία (σ.σ.: των εντεταλμένων που εκουσίως λαμβάνουν θέση υπέρ της δύναμης που επιβουλεύεται την πατρίδα τους) δεν αξίζει να γίνει λόγος. Πρόκειται για ελληνόφωνους μισθοφόρους, οι οποίοι συνήθως δεν γνωρίζουν και τις διακρίσεις μεταξύ:
Αμιγώς περιγραφικής επιστημονικής ανάλυσης,
Αμιγώς περιγραφικής επιστημονικής ανάλυσης που καταλήγει σε γεωστρατηγικά συμπεράσματα υπέρ της πατρίδας σου,
Αμιγώς περιγραφικής επιστημονικής ανάλυσης που καταλήγει σε γεωστρατηγικά συμπεράσματα υπέρ ενός ξένου παράγοντα (ακόμη δραματικότερο όταν αυτός τυγχάνει να είναι η βασική απειλή της πατρίδας σου).
Η δεύτερη κατηγορία (των εν αγνοία τους υποκειμενικών) αποτελείται κατά τεκμήριο (αφού έχουν άγνοια) από μη γνωρίζοντες ούτε τα βασικά περί διεθνούς θεωρίας και μη έχοντες το παραμικρό ερέθισμα φιλοπατρίας κυρίως λόγω των ιδεολογικών προσηλώσεών τους. Στην προσπάθειά τους να φανούν «αντικειμενικοί», «μη φανατικοί», «μη εθνικιστές» και «μη προκατειλημμένοι», προτιμούν να δώσουν κάτι παραπάνω στην Άγκυρα μιας και δεν τους κοστίζει και τίποτα.
Η ένδεια της «αμεροληψίας» τους φαίνεται όταν δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα.
Αποδέχονται τις τουρκικές θεωρίες περί «γκρίζων ζωνών» αναφέροντας ότι «πρέπει να συνεννοηθούμε με την Τουρκία για τα πιο εύκολα να οριοθετηθούν». Ποια είναι αυτά; Από τον Έβρο έως τα Βόρεια Δωδεκάνησα!... Ωσάν να μην υπάρχει Συνθήκη των Παρισίων…
Πληρώνονται ή είναι ψυχολογικά τα αίτια;
Σε κάθε περίπτωση κάνουν ζημιά, και μάλιστα έχοντας ως δίαυλο επικοινωνίας μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας και «γνωστούς δημοσιογράφους».
Αν μάλιστα βρεθεί κανείς να ρωτήσει «ρε παιδιά, ποιος είναι αυτός;» (σαν το παιδί που φώναξε ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός»), του απαντούν «δεν τον ξέρεις; Μέγας επιστήμων! Έχει γράψει για τα ελληνοτουρκικά».
Οι περισσότεροι αρκούνται από τον τίτλο που συνοδεύει τον άνθρωπο της περίπτωσής μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου