«Kάθε ψίθυρος έχει το κοινό του»
Η εποχή και οι εξελίξεις, με τον κόσμο αδρανή στα σπίτια του κι έτοιμο να ψάξει ανορθόδοξες ερμηνείες για τα συμβαίνοντα, διευκολύνουν την κυκλοφορία λογής θεωριών.
Από καιρό έχω αναφέρει το μυθιστόρημα του Dean Koontz «Eyes of Darkness» που, από το 1981 που εκδόθηκε, περιγράφει μια πανδημία ενός πνευμονικού ιού που ξεκινά από ένα βιολογικό εργαστήριο, στο Wuhan της Κίνας, που τότε δεν υπήρχε ακόμα!! Σήμερα όμως υπάρχει, περίπου 23 χλμ. έξω από το κέντρο της πόλης. Τι εξήγηση μπορεί να υπάρχει;
Αλλη θεωρία που ευρέως κυκλοφορεί, διαδίδοντας υποψίες και πάλι για τον ρόλο της Κίνας, αναφέρεται στην έκταση της διάδοσης. Επισημαίνει πως το Wuhan απέχει 1.150 χλμ. από το Πεκίνο και μόλις 839 χλμ. από την οικονομική καρδιά της Κίνας, τη Σαγκάη. Εντούτοις ισχυρίζονται πως σοβαρά κρούσματα ή πολλοί θάνατοι δεν σημειώθηκαν στις πόλεις αυτές. Αντιθέτως χτυπήθηκαν σκληρά πόλεις όπως το Μιλάνο (15.000 χλμ. μακριά από τη Wuhan), η Μαδρίτη, το Παρίσι, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη (15.000 χλμ.).
Ο ιός χτυπησε ακόμα και ηγετικά στελέχη στη Δύση, λ.χ. τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, τον πρίγκιπα Κάρολο και τις συζύγους του καναδού και του ισπανού ΠΘ όπως και πολλούς ευρωπαίους υπουργούς. Στην Κίνα κανένα απολύτως ηγετικό ή και στρατιωτικό στέλεχος δεν νόσησε. Σήμερα οι μεγαλύτερες πόλεις στη Δύση βρίσκονται σε lockdown (καραντίνα) με δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία των χωρών τους. Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει, εδώ και πολύ καιρό, στην Κίνα. Οπου η οικονομία και το χρηματιστήριό της έχουν μείνει σχετικά αλώβητα από την πανδημία. Ασθενείς επίσης οικονομίες, λ.χ. βαλκανικές χώρες, δεν έχουν χτυπηθεί σοβαρά από τον κορωνοϊό. Τι ακριβώς συμβαίνει; Το μικρόβιο της καχυποψίας εύλογα επεκτείνεται…
Μια ακραία θεωρία συνωμοσίας με μεγάλη όμως απήχηση, στην οποία μετέχει κι ο γιος του αλησμόνητου Ρόμπερτ Κένεντι, είναι εκείνη που επιμένει πως...
Με τις θεωρίες αυτές κάποιοι διασκεδάζουν την ανία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου