"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΑΛΗΤΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Αναγνώριση ευθύνης

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ
 
Επιτέλους! Eστω και αν είναι τόσο λίγο και έρχεται μετά από τόσο πολύ καιρό, η πλακέτα στη μνήμη των νεκρών της Marfin ήταν το ελάχιστο που οφείλει η πολιτεία σε εκείνους τους ανθρώπους, που πλήρωσαν με τη ζωή τους τον φανατισμό και την αναρχία στη χειρότερη μορφή τους. («Να καείτε, να καείτε», φώναζαν οι αναρχικοί στους ανθρώπους που καλούσαν σε βοήθεια για τις ζωές τους.)

Η αναθηματική πλακέτα, που θα τοποθετηθεί σύντομα στον τόπο του εγκλήματος, «θα πολεμά τη λήθη και θα καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση, θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας: ποτέ πια», είπε ο πρωθυπουργός, αναγγέλλοντας την πρωτοβουλία από το βήμα της Βουλής, χθες, δεκάτη επέτειο του τραγικού γεγονότος.  


Ως προς τη λήθη και την καταπολέμησή της, η πλακέτα έχει πράγματι χρησιμότητα, διότι θυμίζω ότι μόλις πέρυσι ο Γιώργος Κυρίτσης, τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε δηλώσει ότι δεν θυμόταν νεκρούς ούτε «τραγικά περιστατικά» από μολότοφ. 


Η πλακέτα εφεξής θα το θυμίζει σε όποιον έχει ασθενή μνήμη.

Ωστόσο, δικαίωση για τους συγκεκριμένους νεκρούς δυστυχώς δεν μπορεί να είναι, εφόσον οι δράστες του αποτρόπαιου εγκλήματος παραμένουν ελεύθεροι και ατιμώρητοι. Τουλάχιστον, όμως, αυτή η δημόσια αναγνώριση σώζει την αξιοπρέπεια του κράτους, που τόσο καιρό αγνοούσε εξοργιστικά την ολιγωρία του, διότι, όταν αθώοι πολίτες πληρώνουν με τη ζωή τους την αναρχία, το κράτος έχει αποτύχει στη βασικότερη υποχρέωσή του.

Μακάρι, πάντως, η πρωτοβουλία της αναθηματικής πλακέτας να είναι ένα πρώτο βήμα από την πλευρά του κράτους για την εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης και την απόδοση δικαιοσύνης. Οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επιτρέπουν την αμυδρή ελπίδα ότι θα καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια για την αποκάλυψη των ενόχων αυτού του εγκλήματος. Aλλωστε, ο ίδιος δεν ήταν και τότε επικεφαλής του ίδιου υπουργείου; Επομένως, ίσως να αντιλαμβάνεται τη συγκεκριμένη ευθύνη και ως προσωπική. 


Σε ένα όμως νομίζω ότι σφάλλει ο υπουργός, όταν υποστηρίζει (ποιητική αδεία μάλλον...) ότι...


 «ιδέες που σκοτώνουν δεν είναι ανθρώπινες»


Δυστυχώς, είναι εντελώς ανθρώπινες· άλλο αν είναι ακατάλληλες για πολιτισμένους ανθρώπους, όπως έχει αποδείξει επανειλημμένως η Ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: