"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Η Εαρινή έκθεση της Κομισιόν, οι Εκλογές και ο ΚΑΝΕΝΑΣ



Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη
Συνταγματάρχη ε.α.


Σύμφωνα με το πρόσφατο δημοσίευμα(1), τα κύρια σημεία της Εαρινής έκθεσης της Κομισιόν θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα εξής:


-Μας μεταφέρει «Σαφές μήνυμα ότι τα μέτρα για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ορίου θα εφαρμοσθούν, ακόμη και αν δεν είναι αναγκαία για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι».


-Σημειώνει ότι «Η Ελλάδα προβλέπεται να επιτύχει τον στόχο του ESM για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να τον διατηρήσει το 2019, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος»


-Επισημαίνει ότι «Η πρόβλεψη συνυπολογίζει τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, περιλαμβανομένων των μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2017 να υιοθετηθούν και μετά τη λήξη του προγράμματος».


Τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, βγαίνουμε από το Μνημόνιο: γιορτές, πανηγύρια, σαμπάνιες, εμβατήρια, θριάμβους, φιέστες, συνθήματα, πανηγυρισμοί.


Και ξαφνικά προβάλλει μπροστά μας ο Ιανουάριος του 2019.
Μειώσεις και αφορολόγητο. Τα μέτρα είναι αναπόφευκτα. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τα αποφύγει.


Η ΝΔ ανύπαρκτη, άχρωμη και άοσμη αντιπολίτευση. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ άχρωμη, άοσμη και ανύπαρκτη Κυβέρνηση. Καμία πρόταση, προοπτική και ελπίδα. Όλα τα κόμματα πειθήνια όργανα των ξένων, «μία από τα ίδια», «το ίδιο συνδικάτο»,  για να θυμηθούμε παλιότερη συνθηματολογία. Αντιδράσεις ή Γερμανόφωνες ή αλαλόφωνες(2).


Η επερχομένη επιβάρυνση στην πλειονότητα των κοινωνικών στρωμάτων θα είναι αβάστακτη. Τώρα είναι στα όρια. Τότε θα είναι κάτω από κάθε όριο. Η κοινωνική εν πολλοίς δίκαιη αγανάκτηση, αντίδραση, έως και εξέγερση, είναι ίσως αναμενόμενο ενδεχόμενο.


Η ΝΔ δεν μπορεί να διαχειριστεί και να αντέξει τα μέτρα του Ιανουαρίου, για πολλούς και προφανείς λόγους.


Ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως μπορεί, με ψέματα.


Την επέλαση του βαρβάρου και βαρβάτου Ιανουάριου του 2019, τα κόμματα δεν μπορούν να την αποφύγουν και ίσως πρέπει να χαλαρώσουν για να την απολαύσουν, κατά παράφραση της γνωστής λαϊκής ρήσης.


Η σύνοψη της Εαρινής έκθεσης, για όσους διαβάζουν πίσω από τις λέξεις, μήπως προσδιορίζει εκλογές το Φθινόπωρο του 2018 ;


Και με ένα πρόχειρο υπολογισμό, μήπως βγαίνει και η ακριβής ημερομηνία;


Και τότε μετά από τις λαμπάδες της Μ. Παρασκευής και της Αναστάσεως, τα κόμματα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα αναφωνήσουν τη Θεανθρώπινη ικεσία: «απελθέτω απ’εμού το ποτήριον τούτο»;


Για να δοξαστεί και πάλι ο «ΚΑΝΕΝΑΣ» !!! Λευκό, άκυρο, απών, δεν σας ξέρω, δεν σας θέλω, δεν απαντώ.


Ή η ΝΔ θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία; Και σαν τα μικρά παιδιά θα τον προκαλεί και θα τον σκανδαλίζει: «κάνε εκλογές, κάνε εκλογές», προσδοκόντας να μην το κάνει;


Και συμπέρασμα: 



Αυτοδύναμος ο «Κανένας», και πρωθυπουργός ο Τσίπρας, μέχρι ή να συνέλθουμε ή να ψοφήσουμε, ή ο «Κανένας» να γίνει Ένας.


Και μία γνώμη, ή μάλλον ερώτηση υπερκομματική και ακομμάτιστη: μήπως η παραμονή του Τσίπρα πέραν του Ιανουαρίου, είναι κοινωνικά και εθνικά επιβεβλημένη, σαν η καλύτερη επιλογή προς εξασφάλιση και έστω στοιχειώδη διάσωση της κοινωνικής συνοχής; Έστω και με Ρουβίκωνες και Ψέματα.  Ερώτηση είναι. Μαντεψιά είναι; θα δούμε..!!


Έως ότου ο «Κανένας» να γίνει Ένας.


Μας μένουν, μόνον οι ευχές και τα ευχέλαια, προς θεραπεία «από πάσαν νόσον και πάσαν…» κατά την εκκλησιαστική ρήση.


____________
(1)  Δημοσιεύθηκε:03 Μαϊου 2018, 14:13 ώρα http://www.sofokleousin.gr/archives/384423.html
(2)  Αλαλοφώνως: Νεολογισμός, περιγραφή με κινήσεις του στόματος, χειλιών, κεφαλής, χεριών και σώματος, χωρίς να βγαίνει φωνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: