"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Το «τέρας» του ΑΥΡΙΑΝΙΣΜΟΥ έχει μετεξελιχθεί και έχει προσαρμόσει τις τακτικές του

Από τη  Βάσω Κόλλια


Eίναι βέβαιο ότι η ιστορία θα χύσει πολύ μελάνι για την αμφιλεγόμενη δεκαετία του ‘80 στη χώρα μας. Μια δεκαετία που ίσως αυτά που συνέβησαν τότε να καθόρισαν αυτά που ζούμε σήμερα. Φαινόμενα κατάπτωσης αξιών και αρχών, συμπεριφορές και νοοτροπίες που απάδουν της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, απαξίωση και κατάρρευση των θεσμών, διαπλοκή, νεοπλουτισμός, ρηχότητα της σκέψης, ωχαδερφισμός και διάχυση των σχετικών προτύπων επιτυχίας από τα media, για να θυμηθούμε και το ξεβλάχιασμά μας από τον Κωστόπουλο, γνήσιο τέκνο της δεκαετίας αυτής.

 
Ως αποτέλεσμα αυτών, αλλά και πολλών άλλων, δυστυχώς, φτάσαμε σήμερα σε μια πολυδιάστατη κρίση που δεν έχει τέλος. Κρίση οικονομική - χρηματοπιστωτική, ηθική, κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική. Διαφορετικές πτυχές της ίδιας όμως κρίσης. Μιας κρίσης που πλέον έχει εξελιχθεί σε παρακμή.
 

Ανάμεσα στη μελέτη της δεκαετίας του ‘80 και στην αναζήτηση των αιτιών της κρίσης ο ερευνητής σίγουρα θα αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο για το φαινόμενο του αυριανισμού. Ενα φαινόμενο που δημιούργησε μια περιθωριακή σε πρώτη φάση εφημερίδα, η «Αυριανή». Το δηλητήριο όμως του αυριανισμού έχει ριζώσει για τα καλά στον τόπο και αποδίδει ακόμη και σήμερα τους καρπούς του, καθώς τα πνευματικά τέκνα του είναι διάσπαρτα στον πολιτικό στίβο και όχι μόνον. Αλλωστε, εκπαίδευσε γενιές και γενιές σε ήθος, σε συμπεριφορά, σε τσαρλατανική πολιτική επιβίωση.

 
Η «Αυριανή» και ο αυριανισμός ταυτίστηκαν με ό,τι πιο σκοτεινό, πιο βρόμικο, πιο χυδαίο, πιο καταστρεπτικό για την Ελλάδα και τους Ελληνες, και μάλιστα με τη στήριξη επιφανών πολιτικών της εποχής. Οι χυδαίες επιθέσεις στον Μάνο Χατζιδάκι, οι άθλιες συκοφαντίες γύρω από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον οποίο παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 1985 παρουσίαζε ως συνεργάτη των Γερμανών, η αθλιότητα να δημοσιεύει ιδιωτικές φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη, όταν άλλαξε γραμμή, προκειμένου να στηρίξει τον Κώστα Σημίτη, είναι ελάχιστα από τα θαυμαστά κατορθώματά της. Και όλα αυτά με τις ευλογίες του τότε ΠΑΣΟΚ.


Το τι ακριβώς ήταν η «Αυριανή» και ο αυριανισμός ίσως μας το απαντά σε λίγες λέξεις ο Μάνος Χατζιδάκις. Κατά τη διάρκεια συναυλίας της Νάνας Μούσχουρη το 1987 στο Καλλιμάρμαρο είχε πει χαρακτηριστικά: 


«Τη φυλλάδα που μολύνει τον ελλαδικό χώρο με αναίδεια, χυδαιότητα, τραμπουκισμό και κολακεία συμπολιτών μας, που κολακεύεται να πιστεύει, σαν τον Καραγκιόζη, ότι αυτή έριξε τον Καραμανλή, ενώ το μόνο που κατάφερε ήταν να κατακρημνίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Που ισχυρίζεται ότι προστατεύει τη δημοκρατία όσο είναι δυνατόν να την προστατεύει ένα τρωκτικό της. Που αποκομίζει κέρδη κολακεύοντας την αγραμματοσύνη και την ασημαντότητα, σαν άλλη αγία Αθανασία του Αιγάλεω. Η “Αυριανή” πρέπει να κλείσει. Κι αυτό είναι το νόημα της αποψινής συμμετοχής μου στο Καλλιμάρμαρο».
 

Ο αυριανισμός έχει ριζώσει για τα καλά στην ελληνική κοινωνία και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Και όχι μόνον έχει ριζώσει για τα καλά, αλλά μετεξελίσσεται και προσαρμόζει τις πρακτικές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: