"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ: Η ισλαμοποίηση της Τουρκιας από τον μελλοντικό Τούρκο Μπιν Λάντεν

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ
Γράφει ο Rauf Baker

    
O Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στοχεύει στην πολιτική της ισλαμοποίησης του εκπαιδευτικού συστήματος με σκοπό τη δημιουργία μιας «αγνής γενιάς». 


Η τζιχάντ, ο «ιερός πόλεμος» συζητείται συνεχώς από το τουρκικό καθεστώς, ενώ οι Σύροι που ζουν στην Τουρκία ή στις ελεγχόμενες από την Τουρκία συριακές περιοχές υφίστανται την ίδια καθοδήγηση.  


Η διεθνής κοινότητα οφείλει να δράσει και να σταματήσει έναν μελλοντικό Τούρκο μπιν Λάντεν σε ένα αυταρχικό καθεστώς τύπου αλ Κάιντα.


Το τουρκικό καθεστώς μεταμορφώνεται σταδιακά σε μια εξελισσόμενη, περίπλοκη και πιο επικίνδυνη έκδοση της αλ Κάιντα. Η ρητορική του και οι προσεγγίσεις του μοιάζουν παρόμοιες. Η διαφορά είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κυβερνά μια χώρα με σημαντική γεωπολιτική σημασία και όχι μια οργάνωση με έδρα τα βουνά του Αφγανιστάν.


Και αν η αλ Κάιντα κατάφερε να διασπείρει φόβο μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλο τον κόσμο μπορεί κανείς να φανταστεί την τεράστια ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στη Μέση Ανατολή και ίσως σε όλο τον κόσμο ο Ερντογάν μέσω της αυξανόμενης πολιτικής του παράνοιας και αυταρχισμού.


Καθώς επιδιώκει να παραμείνει εσαεί στην εξουσία μετά το δημοψήφισμα που του προσέδωσε υπερεξουσίες για να κυβερνά τη χώρα μόνος του, ο Ερντογάν επιδιώκει να αφήσει πίσω του μια κληρονομιά που θα διαρκέσει για δεκαετίες


Χρησιμοποιεί το εκπαιδευτικό σύστημα για τον σκοπό αυτό, φυτεύοντας τον σπόρο για να θερίσει αργότερα.


Η ισλαμοποίηση του τουρκικού κράτους προχώρα ήσυχα και συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η διαδικασία επιταχύνθηκε από το πραξικόπημα και μετά, με όχημα το εκπαιδευτικό σύστημα. Το 2017 το κυβερνών ΑΚΡ του Ερντογάν, το εμπνεόμενο από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα άλλαξε σημαντικά το σχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε πάνω από 170 σημεία.


Το υπουργείο Παιδείας εξαφάνισε θεωρίες όπως η «φυσική επιλογή» και πρόσθεσε αντικείμενα όπως ο «ιερός πόλεμος». Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει εκδιώξει πάνω από 33.000 δασκάλους και έκλεισε σχολεία με πρόσχημα το πραξικόπημα και τον ιμάμη Γκιουλέν. Παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των θρησκευτικών σχολείων.


Το υπουργείο έκανε λόγο για «έμφαση στη βασιζόμενη σε αξίες εκπαίδευση» που προωθεί τον στόχο Ερντογάν για την «αγνή γενιά». Ο βουλευτής του ΑΚΡ Αχμέτ Χαμντί Τσαμλί δήλωσε πως είναι άσκοπο να διδάσκεις μαθηματικά σε μαθητές που δεν γνωρίζουν τον «ιερό πόλεμο». Ο αριθμός δε των μαθητών των θρησκευτικών σχολείων είχε φτάσει τα 537 με 270.000 μαθητές το 2012. Το 2017 υπήρχαν 1.408 θρησκευτικά σχολεία με 757.000 μαθητές.


Ο Ερντογάν έχει επίσης αυξήσει τις ισλαμικές αναφορές στις ομιλίες του. Ο «ιερός πόλεμος» κατέστη ο ακρογωνιαίος λίθος της ρητορικής του σχετικά με την επιχείρηση κατά του Αφρίν, με την χρήση ακόμα και φράσεων από το κοράνι και συγκεκριμένα από το κεφάλαιο Al Fath όπου δικαιολογεί τις πολεμικές επιχειρήσεις του Μωάμεθ. Στις προσευχές της Παρασκευής υπάρχουν κλήσεις σε «ιερό πόλεμο» κατά των Κούρδων, ενώ ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τα στρατεύματά του ως «τον έσχατο στρατό του Ισλάμ».


Πρόσφατα, σε κομματική εκδήλωση, ο Ερντογάν κάλεσε ένα μικρό κοριτσάκι με στρατιωτική στολή στο βήμα και του είπε πως θα γίνει «μάρτυρας» αν σκοτωθεί πολεμώντας. Αργότερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μποζντάγ είπε ότι ο Ερντογάν είναι ο ηγέτης που δρα για χάρη του θεού, ενώ σε άλλη περίπτωση δημοσιογράφος του κλίματος Ερντογάν χαρακτήριζε τον Οσάμα μπιν Λάντεν ως εθνικό ήρωα.


Ο ίδιος έγραφε για το δημοψήφισμα ότι όποιος ψηφίσει υπέρ του Ερντογάν θα είναι σαν τα ιερά πουλιά Αμπαμπέελ του κορανίου που έριχναν πέτρες στους απίστους που ήθελαν να καταστρέψουν την Καάμπα στη Μέκκα. Όλα αυτά συμβαίνουν παράλληλα με...
 
 έναν αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων κατά γυναικών με την πρόφαση πως δεν είναι ευπρεπώς ενδεδυμένες. Νεαροί με γενειάδες μοίραζαν φυλλάδια στη Σμύρνη κατά του εορτασμού του νέου έτους.


Ωστόσο όλο αυτό δεν αγγίζει μόνο τους Τούρκους. Περίπου 500.000 Σύροι μαθητές στην Τουρκία επηρεάζονται από την εκπαιδευτική πολιτική του Ερντογάν. Οι τουρκικές αρχές αγνοούν και μερικές φορές ενθαρρύνουν την ισλαμική εκπαίδευση των Σύρων στα τουρκικά σχολεία. Αυτό συμβαίνει και στα σχολεία στις ελεγχόμενες από τους Τούρκους περιοχές της Συρίας όπου όμως η Άγκυρα ακολουθεί πέραν της πολιτικής της ισλαμοποίησης και αυτή της τουρκοποίησης.


Πολλά από τα εκεί σχολεία φέρουν ονόματα Τούρκων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στην Συρία, ενώ επιβάλλεται η τουρκική γλώσσα. Περίπου 170.000 σε αυτές τις περιοχές εντάσσονται στα σχολεία βάσει του προγράμματος «Πιάσε το χέρι του αδερφού σου».


Τα σχολικά βοηθήματα προέρχονται από την τουρκική ΙΗΗ μια οργάνωση συνδεδεμένη με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα που είχε εμπλακεί στο επεισόδιο με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά το 2010 και έχει παραδώσει όπλα σε ισλαμικές οργανώσεις που συνδέονται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και την αλ Κάιντα στη βόρεια Συρία, σύμφωνα και με τον Ρώσο, μέχρι το 2017, πρέσβη στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.


Η άνοδος των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ είναι εν μέρει αποτέλεσμα επίσημης τουρκικής ενίσχυσης και δημιούργησε γόνιμο έδαφος για την αύξηση του ριζοσπαστισμού στην τουρκική κοινωνία, μια κοινωνία ήδη διχασμένη λόγω διώξεων, με πάνω από 152.000 δασκάλους και δημοσίους υπαλλήλους να έχουν διωχθεί με αφορμή το πραξικόπημα του 2016. Και ο διχασμός αυτός θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε εμφύλιο πόλεμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν σχεδόν 25 εκ. όπλα στην Τουρκία, το 85% αυτών αδήλωτα.


Αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει στη μετατροπή του Ερντογάν σε Τούρκο μπιν Λάντεν που επιδιώκει να εκπληρώσει το αναθεωρητικό όραμά του θα αντιμετωπίσει τις σοβαρές συνέπειες με τις οποίες απειλούσε τους Ευρωπαίους το 2017 ότι «δεν θα μπορούν να περπατούν με ασφάλεια στους δρόμους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: