"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΥΡΙΖΟΚΑΘΑΡΜΑΤΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Κρείττον το σιγάν

Αρεοπαγίτη ε.τ.


Οι ποινές που προβλέπονται από το νόμο και επιβάλλονται από τα δικαστήρια έχουν δύο σκοπούς:


α] τη γενική πρόληψη δηλαδή την λόγω της βαρύτητας της επαπειλουμένης ποινής αποτροπή των επιδόξων εγκληματιών να διαπράξουν εγκλήματα, 


β] την ειδική πρόληψη δηλαδή την αποτροπή δια της ποινής ακόμη και με τον εγκλεισμό στις φυλακές του συγκεκριμένου κακοποιού να διαπράξει άλλες εγκληματικές πράξεις.


Ο σκοπός της ποινής είναι από τα πρώτα μαθήματα που διδάσκονται οι φοιτητές της Νομικής από τους καθηγητές του ποινικού δικαίου, οι οποίοι έπρεπε τουλάχιστον να τον είχαν εμπεδώσει και να τον εφαρμόζουν στη πράξει με οποιαδήποτε ιδιότητα. 


Φυσικά για να επιτευχθεί κατά το μέγιστο ο σκοπός της ποινής απαιτούνται και άλλες προϋποθέσεις, όπως καλή αστυνόμευση και συνεργασία των πολιτών για την άμεση σύλληψη των εγκληματιών και τη συλλογή αξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων, ταχεία και δικαία δίκη.


Κάθε υπόθεση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, που σταθμίζονται από το δικαστήριο για την επιβολή της ποινής, όπως η υποτροπή του κατηγορουμένου για την τέλεση αδίκων πράξεων,που όπως φαίνεται από τις ποινές, που επιβάλλονται, δεν εφαρμόζεται πλήρως.


Οι δια ευεργετικών νόμων, που δεν είναι μόνον έργο του κ. Παρασκευόπουλου, αλλά σε μικρότερο βαθμό και προηγουμένων Υπουργών Δικαιοσύνης, νομοθετήθηκαν οριζόντιες μειώσεις των ποινών, που επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια που όχι μόνον δεν συντελούν στην επίτευξη των σκοπών της ποινής, αλλά αντίθετα συμβάλλουν στην αύξηση της εγκληματικότητας, γιατί ο εγκληματίας δεν φοβάται για συνέπειες της ποινής, γιατί γνωρίζει, ότι η ποινή που θα του επιβληθεί είναι μόνο ονομαστική και σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα θα απολυθεί από τις φυλακές και γιατί ο εγκληματίας και μάλιστα ο σκληρός και επικίνδυνος αλλοδαπός, που απολύεται από τις φυλακές δεν εντάσσεται στην κοινωνία, αλλά συνεχίζει προς βιοπορισμό το εγκληματικό του έργο.


Πρόσφατο παράδειγμα ο Αφγανός, που το 2014 καταδικάστηκε από ,το ελληνικά δικαστήρια σε δέκα χρόνια κάθειρξη, το 2015 χάρη στο νόμο Παρασκευόπουλου αφέθηκε ελεύθερος και το επόμενο έτος σκότωσε στη Γερμανία την 19χρονη φοιτήτρια για σεξουαλικούς λόγους, Κατά δε πληροφορίες των ΜΜΕ οι δολοφόνοι του Σταματιάδη είναι Αλβανοί, που απολύθηκαν από τις φυλακές με τις ίδιες ευεργετικές διατάξεις. Ομολογώ ότι δεν μπορώ να κατανοήσω τις δηλώσεις του τέως Υπουργού της Δικαιοσύνης κ.Παρασκευόπουλου, ότι είναι περήφανος για τον νόμο του, γιατί συνέβαλε στη μείωση της εγκληματικότητας, ενώ ο ίδιος πριν από κάποιο χρονικό διάστημα παραδέχθηκε δημόσια, ότι ο νόμος του παρουσίασε ατέλειες ,που πρέπει να διορθωθούν, όπως άλλωστε υποσχέθηκε και ο νυν Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής, αλλά τις βελτιώσεις αυτές δεν είδαμε ακόμη ούτε σε σχέδιο.


Δεν νομίζω να έχει μειωθεί η εγκληματικότητα παρά μόνο στις στατιστικές που επικαλούνται οι Υπουργοί , άλλωστε με τη χρήση της στατιστικής μπορείς να παρουσιάσεις ότι θέλεις, ούτε οι αλληλοσκοτωμοί μεταξύ του υποκόσμου αποτελούν λύση, γιατί κάποιοι άλλοι παίρνουν τις θέσεις τους και υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες.


Συνεπώς η μόνη λύση για τον περιορισμό κυρίως της εισαγομένης εγκληματικότητας είναι...

 ο αυστηρός έλεγχος για την αποτροπή εισόδου στη χώρα επικινδύνων εγκληματικών στοιχείων, που απαιτεί διεθνή συνεργασία και συνεχή επιτήρηση, αυστηρή αστυνόμευση του υποκόσμου της νύκτας, της εμπορίας ναρκωτικών ουσιών και να θεσπισθούν αυστηρότερες ποινές για τα εγκλήματα βίας, ήδη ακούγονται φωνές για την επαναφορά της ποινής του θανάτου στη ληστεία μετά φόνου, όπως ίσχυε παλαιότερα και ταχεία διεξαγωγή των δικών και όχι αναβολές εκδικάσεως σοβαρών αδικημάτων και άφεση ελευθέρων των κατηγορουμένων με την καταβολή εγγυήσεως,που όπως διάβασα για την περίπτωση Λίτσα αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να την καταβάλλει. Την εποχή που ήμουνα δικαστής κανένας δεν εξήρχετο των φυλακών χωρίς την προηγουμένη καταβολή της εγγυήσεως, τώρα δίδεται πίστωση.


Λόγω της αυξημένης και σκληρής εγκληματικότητας, που προβάλλεται στα ΜΜΕ, αλλά και της κυκλοφορίας διάφορων φημών στο περίγυρο μας, εγώ προσωπικά γνωρίζω πολλά θύματα εγκληματικών ενεργειών, σε ολόκληρη τη χώρα κυριαρχεί ένας τεράστιος φόβος από την έλλειψη δημοσίας ασφαλείς και αναποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης, πολλοί αστυνομικοί παραπονούνται, ότι ενώ συλλαμβάνουν τους κακοποιούς, τα δικαστήρια τους αθωώνουν.


Οι φοβισμένοι συμπολίτες μας κυρίως κάποιας ηλικίας, που κατοικούν σε μη ασφαλείς περιοχές δηλαδή σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα κλείνονται από νωρίς στα σπίτια τους και λαμβάνουν ότι μέτρα ασφαλείας μπορούν, αλλά όπως προκύπτει από τα αλλεπάλληλα εγκληματικά περιστατικά η αστυνομία αδυνατεί να τους προστατεύσει με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αρκείται στην έκδοση ανακοινώσεως οι πολίτες να προσποιούνται, ότι κοιμούνται, όταν οι κακοποιοί μπαίνουν στα σπίτια τους.


Ο Orwell στο μυθιστόρημα 1984 γράφει, ότι τα Υπουργεία λαμβάνουν ονομασία αντίθετη με την αποστολή τους π.χ, το Υπουργείο Προπαγάνδας ονομάζεται Υπουργείο Αλήθειας,το Υπουργείο Πολέμου Υπουργείο Ειρήνης κ.λ.π. Ας προσέξουν λοιπόν οι σημερινοί ταγοί να μη επαληθευθεί ο Οrwell στη χώρα μας.


Κατόπιν της μεγάλης δημοσίας κατακραυγής ο Υπουργός κ. Τόσκας ανακοίνωσε διάφορα μέτρα, που δεν τα είδαμε ακόμη, όπως απόσυρση μεγάλου αριθμού αστυνομικών από τη φύλαξη υψηλών προσώπων, δεν γνωρίζομε ούτε ποία είναι τα υψηλά πρόσωπα ούτε τον αριθμό των αστυνομικών που διατίθενται για τη προστασία τους και τη διάθεση τους για περιπολίες στους δρόμους.


Για τη δολοφονία Σταματιάδη είπε το ανήκουστο ,ότι δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων δηλαδή οι δολοφονίες και ληστείες αποτελούν τη κανονικότητα της κοινωνίας που ζούμε. Όταν κάποιος απόστρατος ναύαρχος τόλμησε να αντισταθεί στους ληστές , που μπήκαν στο σπίτι του συνελήφθη και ο κ. Τόσκας δήλωσε, ότι δεν θα επιτρέψει η Ελλάδα να γίνει Far-West καταργώντας έτσι το αναγνωρισμένο από το νόμο δικαίωμα του πολίτη για άμυνα ,ενώ σε κάποιες συνοικίες όπου ζουν Ρομά και σκληροί κακοποιοί κάθε μέρα οι σφαίρες σφυρίζουν.


Κατανοώ το αμήχανο των δηλώσεων του, αλλά θέλω να υπενθυμίσω στον κ. Τόσκα ότι στις πόλεις του Far-West όταν ο σερίφης δεν κάνει σωστά τη δουλειά του οι κάτοικοι τον αντικαταστούν αμέσως χωρίς να περιμένουν τις εκλογές. Καλό θα ήταν οι κ.κ. Υπουργοί να μη προβαίνουν σε ατυχείς δηλώσεις, εκτός εάν θέλουν να χρησιμεύσουν σαν σάκοι του μπόξ για εκτόνωση της κοινής γνώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: