"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ο "αστικός μύθος" των εμπρηστών. Ένας μύθος που βολεύει

Του Μανόλη Καψή


Υπάρχει μια μελέτη της Πυροσβεστικής που ολοκληρώθηκε, αν δεν με απατά η μνήμη μου στα τέλη της δεκαετίας του 90. Για τα αίτια των πυρκαγιών.  


Την αναζήτησα χθες το πρωί από το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής, αφού η αναζήτηση στο διαδίκτυο απέβη άκαρπη. Ευγενέστατη η υπεύθυνη μου εξήγησε ότι πρέπει να υποβάλω γραπτώς το αίτημα μου!!! Και μεταξύ μας (μου ομολόγησε), δεν νομίζει ότι το αίτημα μου θα γίνει δεκτό!!!  


Δεν θέλω να σχολιάσω τη (γραφειοκρατική) λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας ή την υποχρέωση της διαφάνειας. Δεν είναι της στιγμής (τώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες). Δεν θέλω επίσης να φανταστώ ότι υπήρχε σκοπιμότητα στην άρνηση της υπηρεσίας να μου αποστείλει τη σχετική μελέτη. (Κλασική γραφειοκρατική δυσλειτουργία).



Αν πάντως δινόταν στην δημοσιότητα, η θεωρία συνωμοσίας των "σκοτεινών εμπρηστών" που ανακάλυψε ο κ. Τόσκας για να καλύψει την εξόφθαλμη ανικανότητα του, θα δεχόταν ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα.



Η θεωρία των εμπρηστών άρχισε να κυκλοφορεί στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία την δεκαετία του 80, όταν κάποιοι- εξίσου ευφάνταστοι με τον κ. Τόσκα πρασινοφρουροί - θεώρησαν ότι οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αττική έκρυβαν μια σκοτεινή συνωμοσία. Μια απόπειρα αποσταθεροποίησης της λαϊκής κυβέρνησης.( Σας θυμίζει κάτι;)



Έκτοτε ο "αστικός μύθος" των εμπρηστών καλά κρατεί. Ακόμα και πυρκαγιές που ξεσπούν σε ορεινούς όγκους και απροσπέλαστες περιοχές, αποδίδονται σε εμπρηστές. Κι ας μην έχει το σενάριο καμία οικονομική λογική. Βολεύει βλέπετε. Άλλο να έχεις να αντιμετωπίσεις την ανικανότητας σου, την έλλειψη μέσων ή την έλλειψη σχεδίου και άλλο μια σκοτεινή συμμορία εμπρηστών. Ακόμα και πυρκαγιές που ξεσπούν σε οικισμούς, σε περιοχές που έχουν ήδη οικοπεδοποιηθεί... σε εμπρηστές αποδίδονται. Κι ας μην έχει καμία λογική. Βολεύει βλέπετε.



Όχι πως δεν υπάρχουν και εμπρηστές. Ναι, υπάρχουν. Υπάρχουν οι ψυχασθενείς, υπάρχουν ακόμα και συμβασιούχοι εργαζόμενοι σαν βοηθητικό προσωπικό στην πυρόσβεση που έχουν κατά καιρούς συλληφθεί να βάζουν φωτιές, ώστε να έχουν λόγο ύπαρξης οι συμβάσεις. Και οι παρατάσεις των συμβάσεων... Υπάρχει φυσικά και το ανθρώπινο λάθος. Εμπρησμός από αμέλεια.. Το ζήσαμε (και) το 2007! (Όπως υπάρχουν υποψίες, αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί ποτέ, ότι κάποιες φωτιές ίσως να προκλήθηκαν και από χέρια πρακτόρων).



Όμως τα στατιστικά δεδομένα και οι επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν μια τελείως διαφορετική εικόνα: 


Σχεδόν οι μισές πυρκαγιές στην Ελλάδα, οφείλονται...
 στο δίκτυο της ΔΕΗ.  


Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της μελέτης που έχει εκπονήσει η Πυροσβεστική. 


Έχει να κάνει με την κακή συντήρηση του δικτύου;  


Πιθανώς, αν και η ΔΕΗ το αρνείται. 


Ένα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών οφείλεται επίσης στα σκουπίδια που υπάρχουν στις δασώδεις ή ημιδασώδεις εκτάσεις, αφού ελάχιστες πλέον είναι οι περιοχές όπου δεν φθάνει η ανθρώπινη φυσική παρουσία. Άσε που τα δάση, κυρίως τα πευκοδάση, ειδικά στην Μεσόγειο, γερνούν κάθε περίπου 30 χρόνια και είναι σχεδόν αναπόφευκτο να ξεσπάσει πυρκαγιά. (Δείτε τι γίνεται στην Πορτογαλία η την Ισπανία κάθε καλοκαίρι. Τα ίδια με εμάς. Αλλά εκεί δεν υπάρχουν εμπρηστές. Υπάρχουν ικανοί η ανίκανοι υπουργοί. Δείτε ακόμα και τι γίνεται κάθε καλοκαίρι στην Καλιφόρνια, όπου επίσης υπάρχουν πευκοδάση. Τα ίδια).  


Ένα ποσοστό, αν θυμάμαι καλά τη μελέτη της Πυροσβεστικής, οφείλεται επίσης σε εμπρησμούς, συνήθως από ανθρώπινο λάθος.  


Και υπήρχε και ένα ποσοστό της τάξης του 20% που δεν προέκυπτε σαφές συμπέρασμα πώς ξέσπασε η φωτιά.




Ο κ. Τόσκας όμως ψάχνει συνωμότες εμπρηστές. Βολεύει βλέπετε. Τι να σου κάνει ένας υπουργός όταν έχει να αντιμετωπίσει τέτοια ασύμμετρη απειλή.



Υ.Γ. Διαβάζω στα social media διαφορά σχόλια για τους καταπατητές και τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που εκμεταλλεύτηκαν την ανυπαρξία του κρατικού ελέγχου και έχτισαν τις βίλες τους στα δάση. Και έτσι να είναι, και πολλές φορές έτσι είναι, ποιος θα είχε συμφέρον να βάλει φωτιά σε μια περιοχή που έχει ήδη κτισθεί. Για να κηρυχθεί αναδασωτέα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: