"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ: Ο ΑλέΚΣης στην Κούβα (όπως «ο Λένιν στην Πολωνία»)



Στα πρώτα χρόνια μετά την Μεταπολίτευση οι κινηματογραφικές αίθουσες κατακλυζόταν από σοβιετικές ταινίες που περιέγραφαν την πορεία του Λένιν προς την εξουσία. «Ο Λένιν στην Γερμανία», ο Λένιν στην Πολωνία», ο Λένιν εδώ, ο Λένιν εκεί.  


Επρόκειτο για χυδαίες προπαγανδιστικές ταινίες με τις οποίες εκστασιάζονταν οι νεολαίοι του ορθόδοξου ΚΚΕ. Οι Κνίτες ή τα «Τζουγκασβίλια»,  όπως τους αποκαλούσαμε εμείς της «ανανεωτικής» Αριστεράς, από το πλήρες όνομα του Στάλιν (Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι).


Σήμερα με φόντο την επίσκεψη του πρωθυπουργού μας στην Κούβα, την Μέκκα του εναπομείναντος κομμουνισμού, θα μπορούσε κάποιος «προοδευτικός» σκηνοθέτης, να γυρίσει την ταινία «ο Τσίπρας στην Κούβα», αφού βέβαια εξασφαλίσει μια γενναία κρατική επιχορήγηση.


Αυτό το ταξίδι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον Α.Τσίπρα. Πολύ πιο σημαντικό από το Eurogroup και την δεύτερη αξιολόγηση. Γι΄αυτό και σπεύδει να προσκυνήσει τον νεκρό τύραννο, αφήνοντας αυτά τα επουσιώδη στους υπουργούς του.


Πάντα ο Α.Τσίπρας ήταν ειλικρινής στις κινήσεις του. Αυτό φαινόταν από την συμπεριφορά του, τις χειρονομίες του, τον τρόπο ομιλίας του. Όλοι θυμούμαστε τις φωτογραφίες με τους λοιπούς Ευρωπαίους ηγέτες. Αυτός ήταν σε μια γωνία δύσθυμος, με τα χέρια στις τσέπες. Αισθανόταν άβολα και το έδειχνε. 


Ίσως η δεκαεπτάωρη εκείνη διαπραγμάτευση να του άφησε βαθύ τραύμα, αλλά ο Βενιζέλος τον είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για το τι θα πάθει. Δεν τον άκουσε.


Το ίδιο συνέβη και προχθές με την επίσκεψη του πλανητάρχη. Χασμουριόταν, κοιτούσε το ρολόι του, βαριόταν. Άλλωστε υποδεχόταν τον υπ.αριθμόν 1 ιμπεριαλιστή, όπως τους καθοδηγούσαν στην ΚΝΕ. Είχε απέναντι του τον απόλυτο ιδεολογικό εχθρό. Να περάσουν οι 36 ώρες να σηκωθεί να φύγει. Να τελειώσει η αγγαρεία.


Τώρα όμως πηγαίνει στην Κούβα. Θα βρεθεί με τα «κολλητάρια» του. Τον Μαδούρο, τον Μοράλες και τ΄άλλα παιδιά. Μεταβαίνει σε ένα οικείο, ιδεολογικά, περιβάλλον για να επανακτήσει, τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο, την απολεσθείσα αριστερή τιμή και συνείδηση.
Θα παραμείνει 2-3 μέρες και θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και τον γιό του εκλιπόντος, την Ναόμι Κάμπελ και τις λοιπές «αγωνίστριες» της παρέας του, καθώς και την πολυτελή θαλαμηγό του. Ελπίζω να μην θελήσει και ο Αλέξης να φορεί -κατά το επαναστατικό έθιμο- δύο ρολόγια των 20.000 δολ. το καθένα.


«Νεοφιλελεύθερος» στο εσωτερικό, μαρξιστής-επαναστάτης στο εξωτερικό. Τα δύο προσωπεία του «κομμαντάτε Αλέξης», για να παραμείνει στην εξουσία. Στην Ελλάδα ψηφίζει τα πιο ξεδιάντροπα μέτρα και στην Αβάνα καταθέτει τα διαπιστευτήρια της επαναστατικότητας του. Αυτό το χρειάζεται για όσους,  ακόμα, τον ακολουθούν. Λίγοι, αλλά επαναστάτες, ριζοσπάστες αριστεροί, κατά δήλωση τους. Πηγαίνει εκεί ο πρωθυπουργός μας για να προσδώσει στην φθαρμένη εικόνα του την «λάμψη» του κουβανέζικου σοσιαλισμού, να μελετήσει το «σύστημα υγείας» και τα λοιπά επιτεύγματα της επανάστασης.


Ας ελπίσουμε...
 να παραμείνει εκεί για κανένα εξάμηνο, ώστε να εμπεδώσει αυτά που έμαθε, για το καλό όλων μας. Και κυρίως για το καλό του ταξικού αγώνα που διεξάγει στην Ελλάδα (εναντίον των φτωχών). Από την συναναστροφή του με τον γιό του Φιντέλ και την Ναόμι, κάτι θα μάθει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: