"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΛΒΑΝΙΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Η μπανανία του Εντι Ραμα και η Ε.Ε.



Ο κ. Εντι Ράμα εμφανίστηκε πολύ προσεκτικός στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά και είχε τους λόγους του. Εντός του Δεκεμβρίου, η Αλβανία περιμένει να της δοθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξή της στην Ε.Ε. και μια ρητορική διανθισμένη με εθνικολαϊκιστικές κορώνες, σαν αυτή που συνήθως χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός της στο εσωτερικό, δεν θα ήταν το καλύτερο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους. 


 Ο κ.Ράμα εκλήθη να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις που αφορούν όλο το φάσμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων και διά του δυσνόητου πολιτικού του λόγου, μάλλον συσκότισε τα πράγματα παρά τα ξεκαθάρισε, ώστε να διαλυθούν οι όποιες «παρεξηγήσεις» έχουν προκληθεί, από τις κατά καιρούς δηλώσεις του, στους «φίλους Ελληνες» γείτονες, στους οποίους απευθύνθηκε μέσω της συνέντευξης στον ΣΚΑΪ.


«Η ιδέα της “Φυσικής Αλβανίας” προκύπτει από κάποιους που τη φοβούνται ή που την έχουν δημιουργήσει διότι έχουν συγκεκριμένη ατζέντα» είπε, αλλά δεν εξήγησε ποιοι τη φοβούνται και γιατί, ούτε ποιοι την έχουν δημιουργήσει. 


Ο ίδιος αποφεύγει, για προφανείς λόγους, να μιλάει για «Μεγάλη Αλβανία» ή «Φυσική Αλβανία», έχει επινοήσει ωστόσο και διακηρύσσει, ως όραμά του, την «εθνική ενοποίηση» των Αλβανών που ζουν στις όμορες χώρες, δηλαδή το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ, τη Νότια Σερβία, το Μαυροβούνιο και βεβαίως την Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία στην Ελλάδα.


«Αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. ως μια φυσική και κατανοητή από όλους διαδικασία ή θα πραγματοποιηθεί ως μια αντίδραση στην τύφλωση ή στην οκνηρία της Ε.Ε.», σύμφωνα με παλαιότερη δήλωσή του.  


Τι λέει ο κ. Ράμα; 


 Ή μας βάζετε στην Ε.Ε. για να ενωθούμε με τους αλύτρωτους αδελφούς ή «ως μια αντίδραση» το κάνουμε μόνοι μας, όπως με το Κόσοβο. 


Τι σημαίνει αυτό, το καταλαβαίνει ο καθένας: πόλεμος με τα γειτονικά κράτη.


Μισές αλήθειες είπε και για το θέμα των Τσάμηδων, το οποίο επιχείρησε να εμφανίσει ως πρόβλημα ανθρωπιστικό και μόνο. Κατ’ αρχάς, το ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις όπως το θέτουν οι οργανώσεις των Τσάμηδων το έχουν υιοθετήσει και συμπεριλάβει στην ατζέντα τους το κόμμα του και η κυβέρνησή του. Το PDIU, το κόμμα των Τσάμηδων, που δεν διστάζει να διακηρύσσει την προσάρτηση σε δεύτερο χρόνο της Τσαμουριάς, συμμετέχει στην κυβέρνησή του, με υφυπουργούς και αντιπρόεδρο της Βουλής, με τον πρόεδρό του Σπετίμ Ιντρίζι να δηλώνει πως σύντομα η ελληνική Βουλή θα έχει και αυτή... Τσάμη αντιπρόεδρο


Οσο για την εμπόλεμο κατάσταση...
 που κατά τη γνώμη του γράφοντος δεν έχει νόημα να υπάρχει, ο κ. Ράμα είπε ότι εμποδίζει τους Τσάμηδες να διεκδικήσουν δικαστικά τα σπίτια και τα χωράφια τους που έχουν δημευθεί. Δεν είναι έτσι, διότι η εμπόλεμος αφορά μεσεγγυήσεις για Αλβανούς πολίτες που ζούσαν την εποχή εκείνη στην Ελλάδα και όχι τις περιουσίες Τσάμηδων που κατασχέθηκαν με αποφάσεις δικαστηρίων και οι οποίοι ήσαν Ελληνες πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: