"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ: Ο πατέρας του Ερνέστο και η κόκκινη κοσμάρα του!

Ομότιμοι του πρωθυπουργού μας που θα παραστούν στην κηδεία του Κάστρο συμπάσχοντας με τον Έλληνα θαυμαστή τους.




Ο πρόεδρος Αλέξης άφησε μόνους πίσω στην Αθήνα τους λαβωμένους συνεργάτες του να μονομαχήσουν με όσες δυνάμεις τους επέμειναν με τους σκληρούς τροϊκανούς κι έτρεξε στην Αβάνα να αποχαιρετήσει τον Φιντέλ. Ίσως να σκέφτηκε ότι διαφορετικά δεν θα μπορούσε στο μέλλον να συγχωρέσει στον εαυτό του. Άλλωστε, πόσοι ακόμη κομμουνιστές ηγέτες έμειναν σε αυτό τον κόσμο;

 
Οι περισσότεροι Κνίτες μεγάλωσαν έχοντας στο δωμάτιό τους μία αφίσα του Τσε. Κι όπως είναι γνωστό ο πρόεδρος Αλέξης δεν ήταν της ανανεωτικής Αριστεράς


Κνίτης μεγάλωσε και όπως λέγανε στα αμφιθέατρα του Περισσού, «μία φορά Κνίτης, πάντα Κνίτης».

 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος Αλέξης ονόμασε τον γιο του Ερνέστο. Καταλαβαίνουμε τους λόγους που οδηγούν τα βήματά του στην Αβάνα. Την ίδια ώρα, όμως, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι στην Αθήνα, σε μία κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για την συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.  


Ήταν σωστή η απόφαση του προέδρου Αλέξη να αφήσει πίσω του στελέχη του μεγέθους ενός Μοσκοβισί να διαπραγματεύονται με τους Τσακαλώτους και τους Δραγασάκηδες;

 
Τρία είναι τα βασικά σενάρια:


Το ένα ότι έχει ήδη κλείσει την συμφωνία και άφησε πίσω του τους «άλλους» να ασχοληθούν με τις λεπτομέρειες


Το άλλο σενάριο είναι ότι δεν υπάρχει συμφωνία κι ότι επέλεξε την απόδραση στην Αβάνα για να μην συνδεθεί άμεσα με μία πιθανή αποτυχία. Αν οι συνεργάτες του τα καταφέρουν, η νίκη θα είναι δική του. Αν τα κάνουν μπάχαλο, ως συνήθως, εκείνος δεν θα ευθύνεται, καθώς θα βρίσκεται στην μακρινή Κούβα.

 
Υπάρχει κι ένα τρίτο σενάριο: Ο πρόεδρος Αλέξης δεν έχει κρύψει ούτε μία στιγμή ...
την αγάπη του για την Λατινική Αμερική, για την Βενεζουέλα και την Κούβα. 


Είναι άλλο πράγμα αν οι Έλληνες δεν τον πίστεψαν. Εκείνος τους είπε την αλήθεια. Αυτό είναι το τραγικό! Πίστεψαν όλα τα ψέματα που τους είπε και δεν πίστεψαν την μοναδική του αλήθεια!
 

Αυτό είναι το σενάριο που πιστεύω! Ότι και πάλι ο Αλέξης λέει την αλήθεια! Πάει στην Κούβα επειδή θέλει να αποχαιρετήσει τον Φιντέλ. Δεν δίνει δεκάρα για την διαπραγμάτευση και την Ευρώπη. Δεν πιστεύει σε όλα αυτά. Εκείνο που πραγματικά πιστεύει είναι ότι έτσι κι αλλιώς ο κόσμος θα γίνει κόκκινος! Κι όλες οι υποχωρήσεις που έχει κάνει έχουν το άλλοθι των κινήσεων τακτικής, σε μία προσπάθεια να επιβιώσει σε έναν κόσμο καπιταλιστικό και νεοφιλελεύθερο. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει. 


Στην Αβάνα, λοιπόν, πάει επειδή θέλει να πάει. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Το βασικό είναι ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα σχέδιο του Σύμπαντος να τον χρίσει παγκόσμιο ηγέτη του Κινήματος. 


Εύκολο! Έφυγε και ο Φιντέλ. Πόσοι άλλοι έμειναν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: