"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο χριστιανισμός μάθημα επιλογής για μουσουλμάνους (την ίδια ώρα που το ελληνόφωνο κωλοχανείο ευκαιρία ψάχνει για να καταργήσει τα θρησκευτικά!)


Για πρώτη φορά οι μουσουλμάνοι της Τουρκίας θα έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν στα δημόσια σχολεία τους τις θεμελιώδεις αρχές του χριστιανισμού μέσω ενός εγχειριδίου, το οποίο συντάχθηκε από τα χριστιανικά δόγματα της Τουρκίας και θα συμπεριληφθεί από το αρμόδιο για την εκπαίδευση υπουργείο στο πρόγραμμα διδασκαλίας στα γυμνάσια της χώρας, ως προαιρετικό μάθημα.


Για τους γνωρίζοντες τη σημερινή τουρκική πραγματικότητα, η διδασκαλία του χριστιανισμού, έστω και στις στοιχειώδεις του αρχές, σε μια «θάλασσα μουσουλμάνων» με ραγδαία τη ριζοσπαστικοποίηση του Ισλάμ, όπως είναι η σημερινή Τουρκία, αποτελεί σημαντικό άνοιγμα του ισλαμιστή Ερντογάν στη θρησκευτική διαφορετικότητα, ανεξαρτήτως των όποιων σκοπιμοτήτων μπορεί να υποκρύπτει μια τέτοια χειρονομία.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, εξάλλου, μιλώντας στην παρουσίαση του εγχειριδίου σε πρόσφατη εκδήλωση στο Φανάρι, τόνισε ότι «αποτελεί χρέος να ενημερωθούν οι μουσουλμάνοι στην Τουρκία, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνύπαρξη».


«Δι’ ευχών», λοιπόν, του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως το εγχειρίδιο των 95 σελίδων με τον τίτλο «Βασικές αρχές του Χριστιανισμού» πρόκειται να διανεμηθεί στα σχολεία -δεν έχει ανακοινωθεί πότε- της χώρας στα οποία φοιτούν παιδιά χριστιανών, αλλά και σ’ εκείνα όπου θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από μουσουλμάνους.


Το βιβλίο συνέγραψε ενδεκαμελής επιτροπή θεολόγων και εκπαιδευτικών από τα χριστιανικά δόγματα, των ορθοδόξων, καθολικών, Τούρκων προτεσταντών, Ευαγγελιστών, Αρμενίων, Συροχαλδαίων, και η όλη πρωτοβουλία διήρκεσε σχεδόν δώδεκα χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί.  


«Είχαμε ξεκινήσει από κοινού τα χριστιανικά δόγματα μια προσπάθεια να γράψουμε ένα βιβλίο για να ξέρει ο κόσμος στην Τουρκία τι είναι ο χριστιανισμός και με την ολοκλήρωσή της μας ζήτησε το υπουργείο Παιδείας να το βάλει στα σχολεία. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάτι τέτοιο», λέει  ο πρόεδρος της επιτροπής, μητροπολίτης Νικαίας κ. Κωνσταντίνος. «Οι Τούρκοι γνωρίζουν για τον χριστιανισμό αρκετά πράγματα τα οποία μαθαίνουν από το Κοράνι, τώρα οι μαθητές που ενδιαφέρονται, θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να μαθαίνουν τις αρχές του και μέσα από το εγχειρίδιο όπως τις περιγράφουν οι ίδιοι οι χριστιανοί» πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.


Χώρα με λαϊκό κράτος, τουλάχιστον ακόμη, η Τουρκία έχει κατοχυρωμένες συνταγματικά τις θρησκευτικές ελευθερίες και επισήμως οι χριστιανοί, όπως και οι πολίτες των άλλων θρησκευτικών δογμάτων, δεν διώκονται. Ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες στις οποίες οι πιστοί ασκούν ανεμπόδιστοι τα θρησκευτικά τους καθήκοντα λειτουργούν μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη (70), τη Σμύρνη, την Ιμβρο και την Τένεδο, αλλά και ad hoc, άλλες στον Εύξεινο Πόντο, στην Καππαδοκία κ.α., ενώ τους δικούς τους ναούς λειτουργούν και τα άλλα θρησκευτικά δόγματα. Ωστόσο, στις κατά καιρούς εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και αυτές που καταγράφουν την πρόοδο της χώρας ως προς την ευρωπαϊκή της προοπτική, καταλογίζονται «κενά» σε ζητήματα όπως η μη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει το Πατριαρχείο ως «Νομική προσωπικότητα» και Οικουμενικό, τα εμπόδια στην εκλογή νέου πατριάρχη της αρμενικής κοινότητας κ.ά. Κατά την παρουσίαση στο Φανάρι, παρουσία εκπροσώπων και των άλλων δογμάτων, ο κ.κ. Βαρθολομαίος εξήρε τη σημασία του βιβλίου, καθώς όπως είπε αυτό «εξηγεί την πηγή της ειλικρινούς αγάπης στις άλλες θρησκείες» και εξέφρασε την ευχή να καταστεί χρήσιμο στους αναγνώστες.


Τόνισε ακόμη ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελεί μία εκ των αρχαίων εκκλησιών της Ανατολίας και επισήμανε πως «ποτέ δεν τόλμησε να εκδώσει ένα βιβλίο που να απευθύνεται στους μουσουλμάνους προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις».


Αναφερόμενος στην οθωμανική περίοδο, είπε ότι «οι θρησκευτικές κοινότητες βρίσκονταν μέσα στο κράτος, αλλά μεταξύ τους μπορούσαν να συνεχίζουν να διάγουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τον βίο τους, ενώ στη σύγχρονη εποχή οι σχέσεις τους έχουν γίνει πιο περίπλοκες». Επισήμανε, δε, ότι το βιβλίο είναι σημαντικό και επειδή πρόσφερε την ευκαιρία να εκφράσουν οι χριστιανοί την ενότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: