"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ - ΘΡΑΚΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Προεκλογική φιέστα του γιού Ερντογάν στο ξέφταγο αμπέλι μετά εκδουλεύσεων και προκλήσεων


Ο γιος του Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Θράκη σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ψήφων για τις επικείμενες εκλογές στη χώρα του, προσφέροντας, όπως είναι φυσικό (και ανατολίτικο), τις απαραίτητες εκδουλεύσεις στο «καθεστώς» εντός των τειχών…
 
Η περιοδεία του Μπιλάλ Ερντογάν ξεκίνησε από την Κομοτηνή και το κόκκινο τζαμί, ενώ ακολούθησαν σειρά συναντήσεων, επισκέψεις και γεύματα. Βασικός σταθμός, όπως είναι φυσικό, ο παράνομος σύλλογος Ένωση «Τουρκικής» Νεολαίας, ενώ ακολούθησε το πρόγραμμα κάθε αξιωματούχου της γείτονος επισκεπτόμενος τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.
Ο Μπιλάλ Ερντογάν, ο οποίος «σέρνει»… αδιάφορος το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε την Τουρκία πριν από λίγους μήνες, με τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πατέρα του που αποδείκνυαν ότι η οικογένεια… στοιβάζει το χρήμα, έκανε όλες τις απαραίτητες κινήσεις και είπε όλα εκείνα που έπρεπε να πει για να ευχαριστήσει τους ντόπιους εκπροσώπους της τουρκικής προπαγάνδας στη Θράκη.

Ακόμα και η απόσταση που χωρίζει το τουρκικό κράτος από την ελληνική επικράτεια επιστρατεύθηκε για τον σκοπό αυτό, με τον υιό να επισημαίνει ότι «ξεκινήσαμε το πρωί από τα σπίτια μας και φτάσαμε και σε λίγες ώρες εδώ», χωρίς φυσικά να προσδιορίζει ποιο είναι το «εδώ».

Ακολούθησε το προκλητικό «εδώ υπάρχουν αδέλφια μας», έξω από τον παράνομο σύλλογο, ενώ και μέσα, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του, δεν έλειψαν οι προκλήσεις. 

Ο υιός Ερντογάν κάλεσε, χωρίς ενδοιασμούς, τα μέλη της μειονότητας να στραφούν προς την Τουρκία: «Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τα αδέλφια μας, κυρίως δε», όπως είπε, «σε μια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην κρίση»…
Ο ίδιος, μάλιστα, σε μια αποστροφή του λόγου του, στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι η χώρα του βρίσκεται σε υπεροχή σε σχέση με την Ελλάδα, δεν δυσκολεύτηκε να πει ότι η Τουρκία περνά την καλύτερή της οικονομική περίοδο, αποτυπώνοντας τις οικονομικές αναλύσεις που βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας και μιλούν για «μηδέν ανάπτυξη».

«Αισθάνομαι χαρά ευρισκόμενος εδώ, μεταξύ πραγματικά εκλεκτών καλεσμένων», είπε ξεκινώντας την ομιλία του και ευχαρίστησε τους… ψευδομουφτήδες, που, όπως είπε απροκάλυπτα, οργάνωσαν την επίσκεψή του.

«Οι κύριοι «μουφτήδες» μας, ο κύριος πρόξενός μας, πολιτικοί εκπρόσωποι, πρόεδροι συλλόγων! Αισθάνομαι μεγάλη χαρά ευρισκόμενος μαζί σας και σας λέω πως ήρθα εδώ με τα χαιρετίσματα του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φυσικά, εδώ, η περιοχή για εμάς είναι πολύ κοντινή. Είναι κοντά και πνευματικά και υλικά. Είναι κοντά σε απόσταση, αλλά και από την άλλη συνέχεια έρχονται ειδήσεις από εδώ σε εμάς, τα αδέρφια σας μας επισκέπτονται και συζητάμε για τις εργασίες των συλλόγων στην Κωνσταντινούπολη. Πώς είμαστε πνευματικά κοντά; Όταν εμείς είμαστε ισχυροί, όταν είμαστε καλά, το ίδιο επιθυμούμε και για εδώ. Επιθυμούμε το ίδιο για τους αδερφούς μας εδώ. Όταν τα αδέρφια μας εδώ έχουν βάσανα, τότε και εμείς έχουμε βάσανα και εμείς αισθανόμαστε τα βάσανα και στενοχωριόμαστε. Είμαστε κοινωνία και έθνος που η καρδιά του χτυπά από κοινού», είπε ο υιός Ερντογάν.

Και δεν σταμάτησε εκεί: 
Απευθυνόμενος στο γνωστό ακροατήριο, είπε ότι «είμαστε κομμάτια ενός έθνους» και βεβαίως δεν ξέχασε και τον λόγο της επίσκεψής του, που δεν ήταν άλλος από την αλίευση ψήφων: «Ερχόμενοι από την Τουρκία θελήσαμε να δείξουμε και την αδερφοσύνη αλλά και την εγγύτητά μας και επίσης προσπαθήσαμε, όπως κάνουμε στην Τουρκία σε όλες μας τις συγκεντρώσεις, να κρατήσουμε ζωντανό ένα μήνυμα. Αυτό το μήνυμα θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Είναι το μήνυμα της ενότητας. Να είμαστε όσο ενωμένοι γίνεται», επισήμανε.
Ο ίδιος φρόντισε μάλιστα να δείξει στο φιλοθεάμων κοινό ποιους πρέπει να εμπιστεύεται και να ακούει, κάνοντας αναφορά στους ψευδομουφτήδες και τους προέδρους συλλόγων - αν και ξέχασε να αναφερθεί στο DEB και όχι, βεβαίως, τυχαία.

Η περιοδεία του υιού Ερντογάν ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή του στο ορεινό χωριό Εχίνος της Ξάνθης, το «προπύργιο» του καθεστώτος στην ελληνική Θράκη, συμμετέχοντας σε εκδήλωση χάτιμ, με αφορμή την ολοκλήρωση των μαθημάτων Κορανίου στο τέμενος του οικισμού.

Να σημειωθεί ότι για τις τουρκικές εκλογές του Ιουνίου θα στηθούν κάλπες στην Κομοτηνή στις 30 και 31 Μαΐου. Οι ψήφοι της μειονότητας στην ελληνική Θράκη θεωρούνται πολύ σημαντικές, με δεδομένο ότι το κουρδικό κόμμα έχει αναχθεί σε «εφιάλτη» για τον Ερντογάν.

***


Ο χορός των σκανδάλων του υιού…

Ο γιος του Ερντογάν έχει απασχολήσει έντονα το τελευταίο διάστημα τη γειτονική χώρα, καθώς το όνομά του ενεπλάκη στο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε πριν από μερικούς μήνες. Όμως, πριν δημοσιοποιηθούν οι τηλεφωνικές υποκλοπές, προηγήθηκε η διαρροή άλλης ηχογραφημένης συνομιλίας, η οποία τον εμπλέκει στο σχέδιο για μεταβίβαση ακινήτων της Αστυνομικής Ακαδημίας του Ετιλέρ στην ιδιωτική εταιρεία Βόσπορος 360, μεταβίβαση που θα γινόταν χωρίς κανέναν διαγωνισμό και τελικά το τουρκικό κράτος θα ζημιωνόταν με 540 εκατ. δολάρια.

Επίσης, ο Μπιλάλ Ερντογάν φέρεται να συνδέεται και με την υπόθεση κατασκευής κτιρίων στην Κωνσταντινούπολη, στα οποία δόθηκε παράνομα οικοδομική άδεια. Ένα απ' αυτά τα κτίρια παραχωρήθηκε δωρεάν για 25 χρόνια στο Ίδρυμα Τουργκέβ -ο Μπιλάλ Ερντογάν είναι ιδρυτής του ιδρύματος και μέλος του διοικητικού του συμβουλίου- το οποίο απέκτησε κρατική γη στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης σε πολύ καλή τιμή. Λέγεται ότι για να συμβεί αυτό πληρώθηκαν μίζες ύψους 3 εκατ. δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: