"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Αγία Βαρβάρα του Nammos η Νadia Valavani

Από το ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 

Χάρη στο τρελοκόριτσο την Nadia Valavani που χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους μεγαλοεφειλέτες με τις καυτές εμφανίσεις-ρυθμίσεις της καθάρισε και το Nammos της Μυκόνου τα χρέη του σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Δημήτρη Πόπωτα-Αριας Καλύβα για το Πρώτο Θέμα.

Την ώρα λοιπόν που παντρευόταν την εκλεκτή της καρδιάς του στο Κόμο, οι συνεργάτες του Ζαννή Φραντζέσκου διέγραφαν μονοκοντυλιά τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με το Δημόσιο

Εκμεταλλευόμενοι τον νόμο Βαλαβάνη για τις 100 δόσεις και την παράγραφο που λέει ότι αν ο οφειλέτης καταβάλλει εφάπαξ όλο το ποσό διαγράφονται οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, οι ιδιοκτήτες του διάσημου μυκονιάτικου μαγαζιού πλήρωσαν 2.812.426 ευρώ στη ΔΟΥ Μυκόνου και διέγραψαν μια για πάντα τα χρέη και τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με το Δημόσιο. Το συνολικό ποσό ανερχόταν σε 7,8 εκατ. ευρώ και είχε φτάσει  σε αυτό το ύψος από τις προσαυξήσεις που είχαν επιβαρύνει πρόστιμο για τη συναυλία του Αντώνη Ρέμου στο «Nammos» το καλοκαίρι του 2009. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι έδωσαν 1 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ για οφειλές που είχαν να κάνουν με τις εισφορές των εργαζομένων.  
 
Ετσι, ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ έφερε ανακούφιση ακόμη και στο… βασίλειο της χλιδής, όπως θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ένα μπαρ-εστιατόριο σαν το «Νammos».


Οταν πριν από λίγες εβδομάδες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη πέρασε τον νόμο 4321/15, γνωστό και ως «νόμος των 100 δόσεων», πολλοί επιχειρηματίες που είχαν τεράστια οικονομικά προβλήματα μπήκαν στη ρύθμιση για να πληρώσουν τα χρέη τους.
 
Η λογική του συγκεκριμένου νόμου είναι να ενταχθούν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φτωχοί άνθρωποι και παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο να βάλει στα ταμεία λεφτά. Σε αυτό τον νόμο υπάρχει και μια παράγραφος που λέει ότι όποιος καταβάλλει εφάπαξ όλο το ποσό που χρωστάει, τότε αφαιρούνται και διαγράφονται προσαυξήσεις και πρόστιμα. Με απλά λόγια, μπορεί κάποιος, αν διαθέτει ρευστό, με τον νόμο αυτό να γλιτώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ. Πολλοί επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι τον νόμο Βαλαβάνη, κατάφεραν με μια κίνηση να σβήσουν χρέη εκατομμυρίων.  

Στην περίπτωση του «Nammos» υπήρχε μια πίεση το τελευταίο διάστημα από επιχειρησιακούς παράγοντες του ΣΔΟΕ και την Κεντρική Διεύθυνση Εισπράξεων να ξεκινήσει η αποπληρωμή των χρεών του με την ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων.
Τη Δευτέρα 4 Μαΐου εκπρόσωπος της εταιρείας μετέβη στην αρμόδια ΔΟΥ Μυκόνου και σύμφωνα με τον νόμο 4321/15 κατέβαλε το ποσό των 2.812.426 ευρώ. Πληροφορίες λένε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ ερευνούν αν τα χρήματα είναι προϊόν δανείου ή προέρχονται από καταθέσεις του κ. Φραντζέσκου. Παράλληλα, ο ίδιος επιχειρηματίας φρόντισε να τακτοποιήσει και τις οφειλές που είχε στο ΙΚΑ καταβάλλοντας 1 εκατ. ευρώ για τις εισφορές των υπαλλήλων που απασχολεί το διασημότερο beach bar-restaurant της Ευρώπης.

 
Πώς δημιουργήθηκε το χρέος:

Ηταν Αύγουστος του 2009 όταν στο «Nammos» διοργανώθηκε μια συναυλία που αναστάτωσε ολόκληρο το νησί. Κάποιοι το ονόμασαν «πάρτυ της οργής» αφού ο κόσμος που μαζεύτηκε ήταν διπλάσιος απ' ό,τι χώραγε το μαγαζί.
Πολλοί από τους επώνυμους που είχαν κλείσει τραπέζι και τελικά δεν κατάφεραν ποτέ να περάσουν την πόρτα ή στριμώχτηκαν σε κάποια δεύτερη σειρά, ακόμη και στο βάθος, θύμωσαν... Εκείνη τη νύχτα τα τηλέφωνα του ΣΔΟΕ πήραν φωτιά. Τότε, ανώτατο στέλεχος της συγκεκριμένης υπηρεσίας, παρουσίασε στο «ΘΕΜΑ» αλλιώς την κατάσταση: «Θέλετε να μάθετε όλη την αλήθεια; Για την ιστορία, λοιπόν, ο έλεγχος και η καταγγελία έγιναν πέντε ημέρες μετά την εκδήλωση. Εκ των υστέρων. Η υπηρεσία δεν ήταν εκεί τη συγκεκριμένη νύχτα. Μετά από πέντε ημέρες επελήφθη. Ολα πλέον στηρίχτηκαν στη δήλωση συγκεκριμένου ατόμου που μιλούσε για παράβαση 300 εισιτηρίων».


Φυσικά όλο αυτό έμοιαζε αστείο από τη στιγμή που τα φωτογραφικά ντοκουμέντα εκείνης της βραδιάς που φιγουράριζαν στις κοσμικές στήλες δείχνουν πως δεν ήταν 300 άτομα αλλά τουλάχιστον 1.500. Κάτι που παραδέχτηκε άλλωστε και το ΣΔΟΕ στο επίσημο «πανηγυρικό» δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει εκείνο το καλοκαίρι και μεταξύ άλλων έγραφε: «Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω 1.500 άτομα, καθένα από τα οποία κατέβαλε ποσό των 150-250 ευρώ.

  Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν εκδόθηκε κανένα φορολογικό στοιχείο (εισιτήρια, αποδείξεις ταμειακών μηχανών), με συνέπεια στα βιβλία της εταιρείας να μην εμφανίζεται καμία είσπραξη και κανένα έσοδο από την εκδήλωση αυτή. 

Η ΥΠΕΕ συγκέντρωσε όλα τα αναγκαία στοιχεία και απέστειλε στην επιχείρηση έκθεση με το σύνολο των ευρημάτων».
Τελικά: 
Στις 12 Φεβρουαρίου του 2010 ανακοινώθηκε το πρόστιμο για τη «λαθραία» συναυλία. Εντεκα χιλιάδες ευρώ, που αν πληρωθούν μέσα σε διάστημα 60 ημερών τότε μειώνονται μόλις στις 3.000 ευρώ! 

Το γεγονός προκάλεσε την οργή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, με τη μεγάλη και αρνητική δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση να επηρεάζει άμεσα τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο του 2010 να ακολουθήσει ένα ακόμα δυσβάσταχτο πρόστιμο ύψους 4 εκατ. ευρώ λόγω της πολυσυζητημένης συναυλίας του Αντώνη Ρέμου τον Ιούλιο του 2009 όπου δεν κόπηκε ούτε μία απόδειξη. Και λέμε «ένα ακόμα» γιατί λίγο νωρίτερα από τις φορολογικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στα βιβλία για τις χρήσεις 2007 και 2008 το πρόστιμο άγγιξε τα 4 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος με το μέτρο της περαίωσης προχώρησε τότε σε συμβιβασμό για το συγκεκριμένο πρόστιμο πληρώνοντας εφάπαξ περίπου 1,8 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: