"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ποιος θα έπρεπε να φοβάται?


Οι απεσταλμένοι του κ. Τσίπρα, πριν από το χθεσινό Eurogroup, επικαλέσθηκαν την αδυναμία να πληρώσουν τη σημερινή δόση στο ΔΝΤ.  

Κατηγόρησαν επίσης το ΔΝΤ, που πριν από 4 εβδομάδες το αντιμετώπιζαν ακόμα ως σύμμαχο, ότι επιμένει σε μέτρα υφεσιακά όπως η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Τελικά και τη δόση πλήρωσαν αλλά και μια ανακοίνωση που δεν θα τους λύσει εσωτερικά προβλήματα αποδέχθηκαν. 

Παρόλα αυτά, η διαπραγμάτευση πάει καλύτερα από ό,τι πριν από τη Ρίγα. Δεν είναι μόνο θέμα προσώπων. Είναι το γεγονός ότι τελειώνουν τα χρήματα χωρίς να φαίνεται από πού θα βρεθούν νέα, αν δεν υπάρξει συμφωνία, καθώς η χώρα χρηματοδοτεί 10 μήνες τις ανάγκες της από τα εσοδα που εισπράττει. Χρηματοδοτεί;  

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές στο εσωτερικό συμποσούνται πλέον στα 4.4 δισ. ευρώ, νοσοκομεία, δήμοι, ταμεία έχουν μείνει χωρίς… σάλιο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ξεπεράσει το 45% και οι τράπεζες έχουν σταματήσει να δίνουν χρήματα.  

Η οικονομία έχει παγώσει. Αποδείχθηκε ότι η καθυστέρηση να υιοθετηθεί μια συμφωνία είναι χειρότερη από κάθε μέτρο.

Αλλά και σε αυτό το chicken game, τη μετωπική όπου κάνει πίσω εκείνος που θα φοβηθεί πρώτος, εμείς έχουμε να χάσουμε περισσότερα από την Ευρωζώνη:

Όσο δεν συνάπτεται συμφωνία χάνουμε περισσότερα, καθώς χωρίς ανάπτυξη όλοι οι δείκτες χειροτερεύουν. Αλλά κινούμαστε ταυτόχρονα στα όρια του ατυχήματος όταν σε μία μέρα της περασμένης εβδομάδας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε κάτι λιγότερο από 20 εκατομμύρια. 

Αν αποφασίσουμε μόνοι μας να τραβήξουμε την πρίζα, δεν θα υπάρχει επιστροφή, όπως είπε χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ επισημαίνοντας τις τρομακτικές συνέπειες που θα είχε μια τέτοια απόφαση για τη χώρα.
Έχουν μείνει δύο εβδομάδες στην κυβέρνηση:  


Να κλείσει την 5η αξιολόγηση -διότι περί αυτού πρόκειται- προτείνοντας άλλα ισοδύναμα μέτρα σε αυτά που απορρίπτει

Κανένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να το κάνει αυτό για εκείνη. Εκείνη πρέπει να τα σχεδιάσει και να τα κοστολογήσει. Γι' αυτό εξελέγη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: